Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Οι επιδοτήσεις και οι... «αγροτοπατέρες»

Το ερέθισμα το πήραμε από  το Agroschannel και αναπαράγαμε μια ανάρτησή του.
Ψάξαμε λοιπόν στο διαδίκτυο να δούμε τι συμβαίνει με τις περιβόητες αγροτικές κοινοτικές ενισχύσεις.

Ένα χαρακτηριστικό άρθρο του Ι. Κολλάτος στο «Βήμα» τα λέει όλα. Το παραθέτουμε χωρίς δικά μας σχόλια.

"Συνηθίζουν να ασκούν κριτική οι ευρωπαίοι αγρότες, ιδιαίτερα οι μικροκληρούχοι, στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, θεωρώντας ότι αυτή διαιωνίζει τη φεουδαρχία και δίνει αρκετά μεγάλη ετήσια πρόσοδο με τις επιδοτήσεις, στη βασίλισσα της Αγγλίας, στη δούκισσα της Αλμπα στην Ισπανία, σε βαρόνους στη Γαλλία και κόμηδες και υποκόμηδες στην Κεντρική Ευρώπη...


Από μια πρώτη ανάγνωση των στοιχείων του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις επιδοτήσεις των ελλήνων αγροτών για τα έτη 2007 και 2008 που είναι αναρτημένα εδώ και δύο εβδομάδες στο Διαδίκτυο, προκύπτει ότι η... φεουδαρχία στην Ελλάδα διαιωνίζεται με τις επιδοτήσεις των μοναστικών εκτάσεων, αφού τα μοναστήρια είναι οι μεγάλοι αποδέκτες των ετήσιων κοινοτικών επιδοτήσεων. Υπενθυμίζεται ότι η ανάρτηση των στοιχείων αυτών προέκυψε ως συμβατική υποχρέωση της χώρας προς την ΕΕ στο πλαίσιο της διαφάνειας, αφού είμαστε οι τελευταίοι από τους «27» που δεν τα δημοσιοποιούσαμε.

Οσον αφορά τα μοναστήρια, «πρωταθλήτρια» στις επιδοτήσεις είναι η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας με 1.242.218 ευρώ το 2007. Ακολουθεί η Ιερά Μονή Διονυσίου με 848.410 ευρώ, η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου με 527.390 ευρώ και στη συνέχεια η Ιερά Μονή Ξενοφώντος στον Δήμο Πολυγύρου Χαλκιδικής με 269.218 ευρώ. Πολλά ακόμη μοναστήρια, διάσπαρτα σε όλους τους νομούς της χώρας, λαμβάνουν επιδοτήσεις από 500 ως και 79.000 ευρώ...

Ανάμεσα στους πρώτους στις επιδοτήσεις είναι και ο Συνεταιρισμός Εξαγοράς Αγροκτήματος Ζαρκαδοχωρίου Μαγνησίας με 625.147 ευρώ, καθώς και το Κέντρο Προστασίας και Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών του δημοτικού διαμερίσματος Ελληνικών Αργιθέας του Ν. Καρδίτσας με 427.769 ευρώ. Ολες οι παραπάνω περιοχές ασφαλώς περιλαμβάνουν δασικές εκτάσεις και βοσκοτόπια που καρπούνται επιδοτήσεις.

Από τους γνωστούς αγροτοσυνδικαλιστές, ο κ. Εμμ.Γαβαλάς, πρόεδρος της Ελαιουργικής στο Ηράκλειο, εμφανίζεται με 86.218 ευρώ, ο κ. Γρ.Αλεξιάδης , αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, με 50.904 ευρώ, ο κ. Θ. Κοκκινούλης , πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας, με 41.471 ευρώ, ο κ. Β.Αντωνίου, αντιπρόεδρος της ΕΒΖ, με 61.800 ευρώ και άλλοι με ποσά πάνω από 40.000 ευρώ. Μεγαλοτσιφλικάδες εμφανίζονται κυρίως στον Νομό Λάρισας, όπου αγρότης από τα παρακάρλια εισέπραξε το 2008 το ποσό των 185.000 ευρώ, άλλος στην επαρχία Φαρσάλων 154.000 ευρώ και άλλος στον κάμπο της Λάρισας 143.760 ευρώ. Αρκετοί είναι και στον Νομό Καρδίτσας που εισπράττουν ποσά πάνω από 50.000 ευρώ, ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα (πάνω από το 85%) εισπράττει ποσά κάτω από 10.000 ευρώ.

Σε γενικές γραμμές έχουμε μεγάλα ποσά σε λίγους και μικρά ποσά σε πολλούς, καθώς είναι γνωστό ότι το 80% των επιδοτήσεων κατευθύνεται στο 20% των αγροτών..

Αμήν.."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.