Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Η ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ -σε μια κοινωνία που επενδύει στον Φόβο και τον καταναλώνει

Η «πανδημία» της νέας γρίππης, δεν είναι μόνο μια απλή ιστορία που αφορά  ένα ιατρικό θέμα. Δεν είναι  απλά κάτι που βομβαρδίζει καθημερινά τον απλό κόσμο, από τις τηλεοράσεις  και τα υπόλοιπα ΜΜΕ. Δεν είναι  κύρια οι καθημερινές συζητήσεις για την ασφάλεια η μη των εμβολίων που έχουν παραχθεί και προπληρωθεί στις τρείς μεγαλύτερες πολυεθνικές του χώρου της φαρμακοβιομηχανίας.
Η πανδημία για τον «ιό τύπου Α H1N1», που προ διετίας είχε προαναγγελθεί σαν «γρίππη των χοίρων», γεννά μια σειρά ερωτηματικά και αντίστοιχα αντιδράσεις από πλευράς του προοδευτικού κινήματος σ΄ ολόκληρη την Ευρώπη, αγκαλιάζοντας γιατρούς, ειδικούς στην επιδημιολογία, εκπαιδευτικούς και προοδευτικούς αγωνιστές από το χώρο της αριστεράς.
-Γιατί  ένα ιατρικό θέμα αντιμετωπίστηκε  εξ αρχής με βάση την τρομοκράτηση  του πληθυσμού και τη δημιουργία μαζικής «ανασφάλειας» προτού καν εκδηλωθεί;
-Γιατί  στο όνομα μιας – όχι απόλυτα  τεκμηριωμένης «πανδημίας» - προχώρησε  αντί της βαθμιαίας παρακολούθησης και της προτροπής για μέτρα πρόληψης, μια μαζική παγκόσμια παραγγελία εμβολίων (που σημειωτέον σε πολλές περιπτώσεις, είτε αυτοαποσύρθηκαν είτε δεν θα χρησιμοποιηθούν) και ποια ήταν η σχέση των πολυεθνικών του φαρμάκου με τη δημιουργία αυτού του κλίματος του γενικευμένου φόβου;
-Γιατί  σε διεθνές αλλά και σε εθνικό επίπεδο, η αντιμετώπιση της «πανδημίας» πήρε «στρατιωτικό χαραχτήρα» με επιτροπές που στο όνομα του επείγοντος, προωθούσαν μέτρα τουλάχιστον ύποπτα και γιατί αυτή η αρμοδιότητα δεν έμεινε σε χέρια γιατρών και ειδικών επιστημόνων;
-Γιατί  στο όνομα της γενικευμένης αυτής «αντιμετώπισης του κινδύνου», εισηγήθηκαν ή και πάρθηκαν διάφορα μέτρα στους χώρους δουλιάς και εκπαίδευσης, που φαίνεται εξ αρχής πως στόχο είχαν την παρακολούθηση του πληθυσμού και την καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων; (συγκεκριμένα όπως αναφέρει σε άρθρο της η Οργάνωση «Άρνηση του φόβου» στη Γαλλία του φασίστα Σαρκοζί, η αντίστοιχη επιτροπή για τη πανδημία, στο όνομα της δημιουργίας ενός μαθηματικού μοντέλου για την παρακολούθηση της διασποράς του ιού, πρότεινε την τοποθέτηση μορφής τσιπ σε μεγάλο αριθμό μαθητών λυκείου, όπου αυτά τα στοιχεία – όπως βέβαια και η παρακολούθηση κάθε ενέργειας τους – θα γίνονταν γνωστά!) Το ναζιστικό μέτρο βέβαια δεν προχώρησε, αλλά ας σκεφτούμε πόσο αθώο είναι πως εδώ στην Ελλάδα, κλεινουν τα σχολεία.

Εμείς, αρκεί να σκεφτούμε πως η ιδεολογία του φόβου, η προσπάθεια δημιουργίας ενός τρομαγμένου «αγοραφοβικού» ανθρώπου, που αισθάνεται σε διαρκή μεταφυσική απειλή και καλείται να «κρυφτεί στο σπίτι του», είναι φυσικό εργαλείο της ιδεολογίας των κεφαλαιοκρατών ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης και απόγνωσης για τις πλατιές λαικές μάζες.
Για την  αντιμετώπιση της, απαιτείται η ανάληψη  συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, με συμμετοχή  προοδευτικών επιστημόνων και εκπροσώπων των σωματείων, των φοιτητικών-μαθητικών συλλόγων, των εκπαιδευτικών και όχι μόνον, ώστε στη θέση του σκοταδισμού και της μεταφυσικής, να μπεί η επιστημονοκή τεκμηρίωση και λογική και κύρια να αποτραπούν με αποφασιστικότητα κάθε είδους μέτρα παραπέρα φασιστικοποίησης και καταστολής των αστικοδημοκρατικών δικαιωμάτων, που θα προσπαθήσουν οι κεφαλαιοκράτες να περάσουν σε συνθήκες κοινωνικού πανικου.

....................................................................................................................................................................
Τεράστιες ποσότητες εμβολίων κατά της νέας γρίπης περισσεύουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη αναφορά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΕΑ), έως τα τέλη Δεκεμβρίου είχαν διατεθεί 95,7 εκατομμύρια δόσεις πανδημικού εμβολίου, ενώ είχαν εμβολιαστεί 29,3 εκατομμύρια πολίτες, εκ των οποίων 218.000 έγκυες.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα εμβολιασμού, οι ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζονται να διαθέτουν ένα τεράστιο απόθεμα 66,3 εκατομμυρίων δόσεων, οι οποίες είναι άγνωστο πού και πώς θα διατεθούν.
Τεράστιο είναι το απόθεμα και στην Ελλάδα, η οποία διαθέτει ήδη περίπου τέσσερα εκατομμύρια δόσεις και έχει παραγγείλει άλλα 14 εκατομμύρια! Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίζεται σίγουρη ότι θα ακυρώσει τη δεύτερη παραγγελία των οκτώ εκατομμυρίων, αλλά – σε κάθε περίπτωση – θα περισσέψουν τουλάχιστον 7,5 εκατομμύρια δόσεις.
Τα πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), δείχνουν ότι – μέχρι την περασμένη Παρασκευή – είχαν εμβολιαστεί κατά της νέας γρίπης στη χώρα μας μόλις 360.149 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.