Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

... Σεισάχθεια ...... εδώ και τώρα!


Λιάνα Κανέλλη
*
Αντε, μέρες που είναι, να με πιάσει κι εμένα σύντροφοι το πολιτισμικώς πατριωτικό μου αίσθημα. Να θυμηθώ τη γλώσσα ως ιστορική και ζώσα συνάμα μαρτυρία. Σεισάχθεια, λοιπόν. Που σημαίνει απόσειση βαρών (σείω + άχθος). Αυτός ήταν ο τίτλος που έδωσαν οι Αθηναίοι στα πρωτοποριακά μέτρα κοινωνικής πολιτικής και μείωσης του χάσματος πλουσίων και φτωχών που είχε φέρει σε αδιέξοδο την Αθηναϊκή Πολιτεία, επί Σόλωνος (Αριστοτέλους, Αθηναίων Πολιτεία, 6).
Ο Σόλων απαγόρευσε με τη σεισάχθεια το δανεισμό «επί σώμασι» και προχώρησε στη διαγραφή δημοσίων και ιδιωτικών χρεών. Σήμερα, ο πατριώτης Ευρω-υπάλληλος επαναφέρει την προσωποκράτηση για χρέη έναντι του Δημοσίου. Πρόοδος!
Η σεισάχθεια περιλάμβανε επιπλέον μετριασμό των τόκων και υπερτίμηση του χρήματος (η μνα είχε 73 και την πήγε στις 100 δραχμές, ο Σόλων που δεν ήταν απόφοιτος του Χάρβαρντ ή του Λόντον Σκουλ οφ Οικονόμικς).
Στόχος του ήταν να πληρώνονται με μικρότερα ποσά μεγαλύτερα χρέη! Σήμερα η αστική δικτατορική ελίτ της πλουτοκρατίας δανείζεται με 1%, δανείζει με 4-19 κράτος και ιδιώτες και μαυραγορίτες με το «ακριβό ευρώ». Πρόοδος!
Επειδή όμως η ουσία της οικονομικής πολιτικής είναι η πολιτική γης, ο Σόλων με τη σεισάχθεια κατάργησε όλα τα συμβόλαια και τις υποθηκεύσεις γης, αφαιρώντας μάλιστα στήλες και όρους γραμμένους σ' αυτές από τα ενυπόθηκα κτήματα. Σήμερα πλειστηριασμοί! Πρόοδος!
Με χρήματα του Δήμου Αθηναίων, ο Σόλων αγόρασε την ελευθερία όλων όσοι είχαν πωληθεί ως δούλοι έναντι χρεών εντός Αθηνών, αλλά και σε άλλα κράτη... Σήμερα, ο συμπατριώτης και ταξικός αδελφός των ευρωατλαντικών πλουτοκρατών μιλάει ανερυθρίαστα για μείωση της εθνικής κυριαρχίας, δηλαδή μαζική υποδούλωση, στο όνομα των συμφερόντων του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου! Πρόοδος!
Τέλος, ο Σόλων, στα πλαίσια της σεισάχθειας, όρισε ανώτατο όριο ιδιωτικής κτηματικής περιουσίας και δήμευσε όλη την πέραν αυτού γη υπέρ φτωχών ακτημόνων... Σήμερα αυτοί που μοιράζονται «κοινές αξίες» με ΕΕ και ΗΠΑ, ξεπουλάνε βουνά, θάλασσες, δρόμους, διόδια, φως, νερό, επικοινωνίες, συχνότητες, λιακάδα στους ιδιώτες. Για να σωθεί η πατρίδα, δίνουμε γη και ύδωρ και το μισό Αιγαίο και τη Σούδα και τον Αστακό και τον αέρα που θα εισπνεύσουν οι επόμενες γενιές με νοίκι! Πρόοδος!
Πέρασαν χιλιάδες χρόνια από τότε. Οταν στο αδιέξοδο του τότε κράτους, στην τότε επικράτηση και κρίση, του τότε καπιταλισμού, η λύση ήταν η Σεισάχθεια.
Με την τεχνολογία σε απόγειο, με τις αποστάσεις μηδαμινές, με τον άνθρωπο να έχει νικήσει το ναζιστικό κτήνος, με την ανθρώπινη και πολιτική γνώση του αριστοτελικού «πολιτικού ζώου» να έχει εκτιναχθεί με το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» στα ύψη του συλλογικού νου και έργου, σήμερα υπάρχει άλλος πατριωτισμός, ταξικά εφικτός απ' την επιβεβλημένη εκ των κάτω σεισάχθεια; Οχι. Ο Σόλων, κι αυτή είναι η πρόοδος του 21ου αιώνα, διδάσκει αλλά περισσεύει. Γιατί τη θέση του μόνο η επαναστατική εργατική τάξη μπορεί να πάρει, να επιβάλει και να υλοποιήσει.
Τα άλλα είναι για να τρομάζουν οι πολλοί από τους λίγους που κρατάνε ως και την ιστορία για πάρτη τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.