Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

""ΑΝ ΤΑ ΖΩΟΤΡΟΦΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΕΙΧΑΝ ΤΖΑΜΑΡΙΕΣ, ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΟΛΟΙ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΙ""

Μετά τα αβγά, ήρθε η σειρά του χοιρινού κρέατος να ενισχύσει τις ανησυχίες για τη μόλυνση διατροφικών προϊόντων από διοξίνες  


  Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι εντοπίστηκαν επίπεδα διοξίνης άνω των επιτρεπόμενων ορίων σε χοιρινό κρέας ενός από τα εκτροφεία που είχαν κλείσει προληπτικώς την περασμένη εβδομάδα.

Κατά τον εκπρόσωπο του υπουργείου Προστασίας Καταναλωτών της Κάτω Σαξονίας, όπου βρίσκεται το εκτροφείο, το μολυσμένο κρέας δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά, καθώς «όλα τα ζώα θα θανατωθούν και τα πτώματά τους θα καούν». Υψηλά επίπεδα διοξίνης, αλλά κοντά στο επιτρεπόμενο όριο, εντοπίστηκαν και σε δείγματα χοιρινού κρέατος από δεύτερο εκτροφείο. Αν και το πρόβλημα των μολυσμένων από διοξίνες ζωοτροφών που καταναλώθηκαν σε γερμανικές φάρμες φαινόταν να πλήττει κυρίως τα αβγά, οι γερμανικές αρχές εξετάζουν πολλά δείγματα κρέατος χοίρων και πουλερικών, καθώς και αγελαδινού γάλακτος. Το Βερολίνο καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να δείξει ότι ελέγχει την κατάσταση και να καθησυχάσει τους καταναλωτές, αλλά η ανησυχία είναι διάχυτη, ιδίως μετά την ανακοίνωση της Δευτέρας ότι βρέθηκε διοξίνη και σε γερμανικά προϊόντα, που εισήχθησαν στη Γαλλία και τη Δανία.
Αν και τα επίπεδα της τοξικής ουσίας στις δύο αυτές χώρες δεν ήταν υψηλά, αποδεικνύεται ότι η μόλυνση δεν περιορίστηκε στη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ολλανδία, όπως πιστευόταν αρχικώς. Η Ολλανδία, πάντως, ανακοίνωσε χθες ότι η διοξίνη σε μία παρτίδα προϊόντων με βάση το αβγό, που είχε κατασχεθεί για έλεγχο, δεν ξεπερνά τα επιτρεπόμενα όρια. Κι ενώ το κυνηγητό των μολυσμένων προϊόντων συνεχίζεται ανά την Ευρώπη, η Ε.Ε. δηλώνει ότι δεν θα συμβάλει στην αποζημίωση των Γερμανών εκτροφέων που έχουν πληγεί, αλλά εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει νέους κανόνες στην παραγωγή των λιπών, με τα οποία εμπλουτίζονται οι ζωοτροφές.
Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Υγείας ξεκαθάρισε ότι οι εκτροφείς δεν θα υποχρεωθούν από την Ε.Ε. να θανατώσουν τα ζώα τους (ώστε η Ε.Ε. να μην υποχρεωθεί με τη σειρά της να τους αποζημιώσει), αλλά θ' απαγορευτεί η κυκλοφορία των προϊόντων τους σε περίπτωση που εντοπιστούν σε αυτά επίπεδα διοξίνης άνω των επιτρεπόμενων ορίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.