Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

35 χρόνια από τη Μεγάλη Απεργία των Μεταλλωρύχων Μαντουδίου

"Νομιμότητα και δικαιοσύνη δεν ειναι ποτέ μαζί.
Η πρώτη βρίσκεται στούς στρατούς, στίς αστυνομίες,στά δικαστήρια,στίς φυλακές.
Η δεύτερη -σ΄ανατολή και δύση-βρίσκεται στήν κοινωνική κριτική, στίς γροθιές των απεργών και στίς κραυγές των διαδηλωτών"
  Η απεργία κράτησε μέχρι τις 7 Απριλίου 1976 και σημαδεύτηκε  από οδοφράγματα, άγριες συγκρούσεις, τραυματισμούς, συλλήψεις και φυλακίσεις  εργατών και  πολιτών και 1.400 απολύσεις  μετά την περίοδο αυτή. 

Eνδεικτικό του αυταρχισμού ηταν η επιβολή στρατιωτικού νόμου και η αποστολή 2.500  δυνάμεων καταστολής με  40 θωρακισμένα αστυνομικά οχήματα  (αύρες).

"Την τρίτη ημέρα της απεργίας, το βράδυ, ξεσπούν άγριες συγκρούσεις. Απεργοί και κάτοικοι γειτονικών χωριών από τη μία και δυνάμεις της Χωροφυλακής από την άλλη. Ο δρόμος που οδηγεί από τη Χαλκίδα στη Λίμνη είναι σχεδόν κατειλημμένος από κλούβες, ματ και αύρες. Πολλοί εργάτες τραυματίζονται και συλλαμβάνονται ενώ στα γειτονικά χωριά συγκεντρώνονται κάτοικοι που κινούνται προς το Μαντούδι για να ενισχύσουν τους απεργούς. Οι συγκρούσεις διαρκούν μερόνυχτα, με τους απεργούς να στήνουν οδοφράγματα με αναμμένες φωτιές και τους κατοίκους του Μαντουδίου να ξενυχτούν στην πλατεία.  Τις επόμενες ημέρες οι εργάτες δεν διστάζουν να ξαπλώσουν στο οδόστρωμα προκειμένου να εμποδίσουν ένα λεωφορείο που φέρνει απεργοσπάστες από μακριά. Όταν τα καταφέρνουν, οι χωροφύλακες χτυπούν με δακρυγόνα και συλλήψεις. Στα επεισόδια τραυματίζεται μεταξύ άλλων μια έγκυος. Έχει τρέξει μαζί με τις υπόλοιπες γυναίκες κοντά στους άνδρες και τα παιδιά τους που απεργούν. Όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια, οι συγκεκριμένοι απεργοσπάστες ήταν χωροφύλακες ντυμένοι με πολιτικά, βαλτοί, προκειμένου να βρεθεί αφορμή για την επίθεση των ματ. "
Η απεργία  αποτέλεσε ένα γεγονός σταθμό για την μεταπολιτευτική Ελλάδα και έγινε κινηματογραφική ταινία   με τίτλο «Μαντούδι 76» διάρκειας 1ωρας και 10 λεπτων.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ http://www.servitoros.gr/evia/photo/index.php?catid=333
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ http://kireas.org/smf/index.php?topic=308.0
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ http://kireas.org/smf/index.php?topic=309.0Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και ειναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το mantoudi news δέν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στά σχόλια τους.