Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Η "Μεγαλη Οικία" στο Μαντούδι


Η "ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΙΑ"

Η ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΙΑ ηταν το σπίτι του τελευταιου τσιφλικα του Μαντουδιανου Κάμπου Βασιλειου βουδούρη.Προκειται για ενα διωροφο κτισμα περι τα 170 τμ ανα επιπεδο κτισμενο με καστροπετρα και με ζωγραφιστα ταβανια. Ειναι οτι απέμεινε απο ενα μεγαλο κτιριακο συγκροτημα με τη πλατεια του πίσω απο τη κεντρική Πλατεια Μαντουδιου.
Το κτίριο αποτελει Μνημειο πολιτιστικης κληρονομιας για το Μαντουδι και ολη τη περιοχη χτισμενο το 1885 και με εμφανη τα χαρακτηριστικα των νεοκλασικων κτιριων.
Ο βασιλειος Βουδούρης κατειχε το κτημα Μαντουδιου περι τα 25.000 στρεμμ. εκ των οποιων τα 8.000 ηταν καλλιεργησιμα και τα 17.000 δασος και ασκεπεις εκτασεις.
Οταν το 1895 αποφασισε να πουλήσει το κτημα του, μοιρασε την περιουσια του σε 100 Ζευγαρια (κληρους  η μεριδες) που περιειχαν απο ολα ,τα ειδη γης (καλλιεργησημη,οικοπεδα,καλυβοτοπους,αλωνια,περιβολια δασος κλπ) και καλεσε τους κατοικους να αγορασουν .
Ο καθε κατοικος ειχε τη δυνατοτητα να αγορασει ειτε ολοκληρο κληρο ειτε μισο  η ενα τεταρτο.
Η τιμη του καθε ζευγαριου ηταν 8.000 δρχ.με δυνατοτητα εξοφλησης σε 10 χρονια και επιβαρυνση 2.000δρχ. σε τοκους.
Η πωληση του κτηματος εγινε στις 23 φεβρουαριου του 1895 στη ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΙΑ την οποια  ο βουδούρης  χαρισε στους αγροτες του Μαντουδιου.Επισης δωρησε το Νερομυλο του χωριου (εκει που ειναι σημερα ο παιδικος σταθμος)καθως και τα Μεταλλεια Δαφνοποταμου που αργοτερα πουληθηκαν  στον  Παπαστρατη.
Σημερα η ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΙΑ ειναι ιδιοκτησια του Συνεταιρισμου ο οποιος καταφερε να την ανακηρυξει "ως ιστορικο Διατηρητεο Μνημειο συμφωνα με την ΔΙΛΑΠ/4640/19231/16.03.99 αποφαση του υπουργειου πολιτισμου ενω εχει γινει απο το Συν/μο η αρχιτεκτονικη Μελέτη αναπαλαιωσης -αξιοποιησης  ως Λαογραφικο Μουσειο και χωρο πολλαπλων χρησεων πολιτισμου για ολη τη περιοχη.

Στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ που εγινε την 26 Μαρτιου 2011 στο Δημο τεθηκε το θέμα 
απο τον εκπροσωπο του Συν/μου  για την αξιοποηση του κτιριου και του προαυλιου χωρου επισημαινοντας οτι ο Δημος πρεπει να βοηθησει για τον σκοπο αυτο.
Eπισης εγινε γνωστο σε ολους η προσφορα και οι ευεργεσιες του Συν/μου σε ολη τη περιοχη αφου ως σημερα εχει παραχωρησει αφιλοκερδως και προς οφελος  ολων, τα οικοπεδα για την ανεγερση του ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ,του ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΓ/ΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ,του ΓΗΠΕΔΟΥ,του ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ,του ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ και του ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.