Τρίτη 17 Μαΐου 2011

«Ξυπόλυτοι στις …φλόγες»


Για το θέμα της Δασοπροστασίας- Πυροπροστασίας στο Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγ. Άννας και την πρόσκληση από την Δημοτική Αρχή του τόπου για συζήτηση επί του θέματος.
«Ξυπόλυτοι στις …φλόγες»
Καταρχήν να βάλουμε το ζήτημα στην θέση που του αρμόζει διευκρινίζοντας πως είναι βαθύτατα πολιτικό. Άρα η δική μας γνώμη ζητείται ώστε να γίνει διαχειρίσιμη, προς αποφυγήν των ευθυνών των αρμοδίων και στη λογική μαζί τα φάγαμε μαζί τα ήπιαμε, άρα μαζί θα τα πληρώσουμε.
Επιπλέον να δούμε ποια είναι η εικόνα σήμερα:
1.   Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
2.   Πεπαλαιωμένα οχήματα και λοιπός εξοπλισμός πράγμα που σημαίνει ακόμη μικρότερη
δυνατότητα πρόληψης αλλά κυρίως μεγαλύτερη ανικανότητα για πυρόσβεση.
3.   Ως 45% οι περικοπές φέτος για την πυροπροστασία. Δηλαδή, πολύ λιγότερα χρήματα για υλικοτεχνικό εξοπλισμό, μικρότερος αριθμός ανθρώπινου προσωπικού και εκπαίδευση τους.
4.   Περαιτέρω υποχρηματοδότηση και έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού που πλέον επιβάλλει η εφαρμογή του Καλλικράτη και σημαίνει εκτός των άλλων και έλλειψη σοβαρού συντονισμού.
Την ίδια στιγμή, πακτωλός κρατικού χρήματος (τα χρήματα από το ξεζούμισμα του λαού), χαρίζεται από τις κυβερνήσεις, στις τράπεζες και στο μεγάλο κεφάλαιο ως επιχορηγήσεις και φοροεπιλογές, με πρόσχημα την κρίση, κάτι που όμως παρομοίως συνέβαινε στο παρελθόν και πλήτει πάντα τον φτωχό λαό αλλά και τους μικρούς εμποροβιοτέχνες.
Την ίδια στιγμή εκατοντάδες δισεκατομύρια ευρώ, αυγαταίνουν σε τράπεζες κυρίως του εξωτερικού. Χρήματα που παρήχθησαν από το αίμα και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού και που τον καρπώνονται μια χούφτα παράσιτα της κοινωνίας, συγκεκριμένες αστικές οικογένειες κεφαλαιοκρατών της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού, με την βοήθεια του αστικού πολιτικού προσωπικού τους.
Την ίδια στιγμή, περικόπτωνται και μέσω του Καλλικράτη –ως διαχειριστικό εργαλείο του συστήματος-, κονδύλια από την δημόσια Υγεία- Παιδεία- Πρόνοια κλπ. μαζί και από την Δασοπροστασία- Πυροπροστασία.
Το ζήτημα λοιπόν της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, όπως έχουμε τονίσει και σε προηγούμενη ανακοίνωση μας, δεν είναι ξεκομμένη από την αντιλαϊκή πολιτική της συγκεκριμένης κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων, την πολιτική των περικοπών κονδυλίων για κοινωνικές, περιβαλλοντικές και άλλες υπηρεσίες και αγαθά. Δεν είναι ξεκομμένη από την πολιτική ξεπουλήματος Δημόσιας Γης ή την πολιτική που επιβάλλουν οι ισχύοντες αντιδασικοί νόμοι, την πολιτική που αποκόπτει την πυροπροστασία των δασών από έναν κεντρικό σχεδιασμό του κράτους και με την άμεση συνεργασία και εποπτία της Δασικής Υπηρεσίας της χώρας μας. Αυτή την πολιτική την καταγγέλουμε, γιατί όπως έχει αποδειχτεί, βλάπτει σοβαρά τα δάση μας, άρα και τις ζωές μας. Με αυτή την πολιτική δεν συμβιβαζόμαστε βοηθώντας και αποκρύπτοντας τον αντιδραστικό χαρακτήρα της. Δεν δεχόμαστε κάθε χρόνο η εξουσία να περικόπτει όλο και περισσότερα κονδύλια από την δασοπροστασία και στη συνέχεια να ζητάει από το λαό να ξαναβάλει πλάτη στην εγκληματική πολιτική της. Ο λαός έχει πληρώσει πολλαπλά για τις κοινωνικές υπηρεσίες που ολοένα του στερούνται. Οι εκπρόσωποι του Καλλικράτη και της κεντρικής εξουσίας (που δεν έχουν εμφανιστεί από παρθενογέννεση, φέρουν ευθύνες προηγούμενων ετών και πολιτικών που στήριζαν ή ανέχονταν) μας ζητούν προτάσεις, την ίδια ώρα που καταδικάζουν με αυτή την πολιτική των περικοπών, την πυροπροστασία των δασών. Άλλα λόγια ν’ αγαπιώμαστε, δηλαδή. Να ξαναπούμε για την διάνοιξη και καθαρισμό των αντιπυρικών ζωνών (που για πολλά χρόνια είναι ανύπαρκτη στην δάσος του Πηλίου), την στελέχωση των μονάδων με εκπαιδευμένο και πλήρως εξοπλισμένο προσωπικό δυναμικό, τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, την μονιμοποίηση του προσωπικού, τον κεντρικό σχεδιασμό κ.α.; Αυτός είναι ο εύκολος τρόπος. Η απάντηση που θα πάρουμε; Δεν υπάρχει …σάλιο, δεν είναι στην ευθύνη μας, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων θα κάνουμε λίγο απ’ αυτό, λίγο από το άλλο, θα παρακαλέσουμε κλπ…! 
Τέλος, με αυτή την πολιτική πλέον απορρίπτουμε και τη λογική των εθελοντικών ομάδων πυροπροστασίας, από τη στιγμή που υπάρχει η εγκληματική περικοπή κονδυλίων, για το ζήτημα του περιβάλλοντος και των δασών. Η πολιτική της εγκατάλλειψης που εντείνεται χρόνο με το χρόνο, πρέπει από όλους όσους επιδιώκουμε την πρόοδο, να μας είναι ασυμβίβαστη σαν ιδέα όσο και καταδικαστέα!
Το Δ.Σ. του Συλλόγου     
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΗΛΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Τηλ.:6974043592

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.