Σάββατο 21 Μαΐου 2011

«Αν δεν μας αφήσετε να ονειρευτούμε, δεν θα σας αφήσουμε να κοιμηθείτε»

Αυτό που συμβαίνει στις πλατείες της Ισπανίας μπορεί να σημαίνει τίποτε, μπορεί όμως να σημαίνει και πολλά  Να είναι η σπίθα, που θα πυροδοτήσει τον νέο «Μάη»!


Το πρωτοφανές για τα ισπανικά δεδομένα κίνημα διαμαρτυρίας, στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες νέοι, που διαμαρτύρονται για την οικονομική και κοινωνική κατάπτωση, οργανώθηκε κυρίως μέσω των social media με τον κωδικό 15 - Μ (από την ημερομηνία της πρώτης εκδήλωσης), χωρίς κομματική έκφραση και μοιάζει να εμπνέεται από τις αντίστοιχα, που ............
οργανώθηκαν στην Τυνησία, στην Αίγυπτο και αλλού από την αρχή της φετινής χρονιάς.
Τα επίσημα κόμματα αντέδρασαν αμήχανα στις κινητοποιήσεις αυτές, καθώς οι νέοι, ένα κράμα ανέργων, νέων υπαλλήλων σε μεγάλες επιχειρήσεις και φοιτητών, διαδηλώνουν την απέχθειά τους στο υπάρχον κομματικό σύστημα.
Από την Τρίτη, μέρα και νύκτα, χιλιάδες νέοι έχουν κατασκηνώσει στις πλατείες πενήντα πόλεων. «Αν δεν μας αφήσετε να ονειρευτούμε, δεν θα σας αφήσουμε να κοιμηθείτε», είναι ένα από τα βασικά συνθήματα των νεολαίων.

Οι διαδηλωτές προβάλλουν μία πλειάδα από διεκδικήσεις, συχνά ασαφείς ή αδιαμόρφωτες, στην πλειονότητά τους όμως καταπέλτες ενάντια στο πολιτικό σύστημα, τη διαφθορά, και με συγκλίνουσα την απαίτηση για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη.

Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η τύχη αυτών των κινητοποιήσεων στην Ισπανία, αλλά οφείλουμε να υπογραμμίσουμε την έκδηλη επιδίωξη των διοργανωτών να επεκταθούν και εκτός συνόρων, προσκαλώντας σε συγκεντρώσεις σε όλον τον κόσμο: Μπουένος Άιρες, Βρυξέλλες, Παρίσι, Πόλις του Μεξικού, Βερολίνο, Μπογοτά, Βιέννη. Το κίνημα των "Λος Ιντιγνάδος" (Αγανακτισμένων), όπως τους έχει χαρακτηρίσει ο Τύπος της Ισπανίας, έχει προκηρύξει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε γνωστές πλατείες και έξω από πρεσβείες της Ισπανίας, ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του το κίνημα "Democracia real, Ya!" (Πραγματική Δημοκρατία, Τώρα!). Άλλες συγκεντρώσεις έχουν προγραμματισθεί επίσης στο Μπέρμιγχαμ, το Μπρίστολ, το Εδιμβούργο στη Βρετανία, στην Πάδοβα και το Τορίνο στην Ιταλία.

Στην Αθήνα, ισπανοί που ζουν στη πρωτεύουσα, διοργανώνουν από χθές το απόγευμα εκδηλώσεις, έξω από την ισπανική πρεσβεία.

Προς το παρόν η πρωτοβουλία κυριαρχείται από τη διάθεση αλληλεγγύης στους ομοεθνείς τους και δεν έχει πάρει ελληνικά χαρακτηριστικά

phgh:kafeneio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.