Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Επιτυχημένη η εκδήλωση ενάντια στην ΒΙΠΕ στην Αθήνα

ΑΠΟ :kireas.org


Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ενάντια στην ΒΙΠΕ Βορείου Ευβοίας  την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου. Η εκδήλωση είχε σκοπό την ενημέρωση των ετεροδημοτών και την ανταλλαγή απόψεων. Οι ετεροδημότες ανταποκριθήκαν στο κάλεσμα και προσήλθαν μαζικά στον κατάμεστο συνεδριακό χώρο του Νοβοτελ .  Στην  συγκέντρωση  υπήρξε εκδήλωση συμπαράστασης και κατανόησης των προβλημάτων που δημιουργεί η ΒΙΠΕ από  πολιτικά πρόσωπα από σχεδόν όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου και τους πολιτικούς χώρους.


Από τους βουλευτές του νομού Ευβοίας παρούσα ήταν η κ. Ουρανία Παπανδρέου του ΛΑΟΣ. Τρεις βουλευτές με προ-ανειλημμένες υποχρεώσεις εν μέσω των μεγάλων κινητοποιήσεων της Τέταρτης,  απέστειλαν χαιρετισμούς:  ο κ. Γιώργος  Μαρίνος του ΚΚΕ και οι κύριοι Σίμος Κεδίκογλου και  Κώστας Μαρκόπουλος της
Νέας Δημοκρατίας.   Η κ. Παπανδρέου προσκάλεσε τους παρευρισκόμενους να παραστούν στην βουλή την Πέμπτη 13/10 που θα συζητηθεί επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος.

Στην εκδήλωση έκτος από την κ. Παπανδρέου μίλησαν η  κ. Σοφία Ντούρου,  περιφερειακή σύμβουλος με το ΚΚΕ που ψήφισε εναντίον της ΒΙΠΕ στην περιφερειακή επιτροπή περιβάλλοντος, ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου  παλιός  βουλευτής του Συνασπισμού,  ο κ. Δημήτρης Παπαχρήστου ο εκφωνητής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου με καταγωγή από την Βόρεια Εύβοια, ο κ. Γ. Βότσης δημοσιογράφος και τα μέλη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων,  κ.  Γ. Αλεξάκης, Ρ. Παύλου, Π. Τσιπτσή-Λυμπέρη, Β. Καραγιώργος και ο κ. Ν. Γιαλός.

Στις ομιλίες  τονίστηκαν τόσο ο παράνομος χαρακτήρας της δημιουργίας ΒΙΠΕ που ευκαιριακά καταπατά ρυθμίσεις τριών χωροταξικών σχεδίων για την συγκεκριμένη περιοχή,  όσο και η ζημιά  και η υποβάθμιση που θα προκληθεί στο φυσικό περιβάλλον και οι σοβαρές επιπτώσεις για την μελλοντική αναπτυξιακή πορεία όλου του δήμου και τις προοπτικές βιωσιμότητας άλλων κλάδων της τοπικής οικονομίας.  Επίσης τονίστηκε ότι τα οφέλη που θα φέρει η  ΒΙΠΕ και οι ελάχιστες θέσεις εργασίας δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες και την μακροπρόθεσμη ζημιά που θα υποστούν οι φυσικοί πόροι και τα  συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Μια ηπιότερη μορφή  ανάπτυξης, συμβατή με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής σαν και αυτή που  έχει σχεδιαστεί στα τρία χωροταξικά πλαίσια, μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα το πρόβλημα της  ανεργίας και της βιώσιμης ανάπτυξης για όλους τους κλάδους στην περιοχή.

Συζητήθηκαν αρκετές προτάσεις για το πως θα πρέπει να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότερα  η απειλή της ΒΙΠΕ.  Ένα είναι σίγουρο ότι η πλειοψηφία της περιοχής, παρά την οικονομική κρίση και τα προβλήματα ανεργίας που αντιμετωπίζει, είναι εναντίον της δημιουργίας ΒΙΠΕ. Η εκδήλωση απέδειξε ότι το θέμα είναι υπερκομματικό και ότι υπάρχει μια αταλάντευτη αποφασιστικότητα να σταματήσει η ΒΙΠΕ.  Οι κινητοποιήσεις  θα συνεχιστούν.



Συλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός kireas.org

Ιφιγενείας 3

Μαντούδι 34004

ΕΥΒΟΙΑ
email: Kireas@kireas.org


Επισυνάπτονται τα μηνύματα  που απέστειλαν οι 3 βουλευτές του νομού  Ευβοίας  (ο κ. Γιώργος  Μαρίνος του ΚΚΕ, κ. Σίμος Κεδίκογλου και  κ. Κώστας Μαρκόπουλος της Νέας Δημοκρατίας) στην εκδήλωση ενάντια στην ΒΙΠΕ στην Αθήνα στις 5/10 καθώς  και η επίκαιρη ερώτηση που κατάθεσε στην Βουλή  η Βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Ουρανία Παπανδρέου






 



Προς
Πρωτοβουλία Κατοίκων Β. Εύβοιας


Ευχαριστώ για την πρόσκληση συμμετοχής στην εκδήλωση που διοργανώνεται σχετικά με τον επικείμενο σχεδιασμό της ΒΙΠΕ Β. Εύβοιας. Λόγω προκαθορισμένων υποχρεώσεων δεν μπορώ να παραστώ στην συγκεκριμένη εκδήλωση.

Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω πως το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί για το θέμα της ΒΙΠΕ στη Β. Εύβοια και τη βιομηχανική δραστηριότητα της ΤΕΡΝΑ με συγκεκριμένο τρόπο απέναντι στα πολύμορφα ζητήματα που ανοίγονται. Έχει εκφράσει ξεκάθαρα την εναντίωση του, σχετικά με τις βλέψεις της ΤΕΡΝΑ και κάθε άλλης επιχειρηματικής δραστηριότητας όσο και απέναντι στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και της Περιφέρειας.

Σας επισυνάπτεται πρόσφατη τοποθέτηση μου.


Σας Ευχαριστώ
4-10-11
Γιώργος Μαρίνος
Βουλευτής του ΚΚΕ




Αποσπάσματα από την ομιλία του Γιώργου Μαρίνου μέλους του Π.Γ της Κ.Ε του ΚΚΕ και βουλευτή Ευβοίας , στην πολιτική  συγκέντρωση στη Λίμνη  4.9.2011 

Σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του οικονομικού ομίλου  «ΤΕΡΝΑ» ,  στην Βόρεια Εύβοια και την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος , πάνω από 1000 MW , στην περιοχή Φούρνοι Μαντουδίου , το ΚΚΕ τοποθετείται με συγκεκριμένα κριτήρια που στο κέντρο τους έχουν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Από αυτή τη σκοπιά το ΚΚΕ εναντιώνεται στην παραχώρηση , στην εκχώρηση γης , δασικών εκτάσεων , γενικότερα δημόσιας , δημοτικής περιουσίας και  στην  αδειοδότηση της ΤΕΡΝΑ για την προώθηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Εναντιώνεται στο πέρασμα της γης , του ορυκτού πλούτου ,του λιμανιού που βρίσκονται στην περιοχή «πρώην Σκαλιστήρη» και στην ευρύτερη περιοχή , στην ιδιοκτησία του ομίλου της ΤΕΡΝΑ.
Εναντιώνεται στο αίτημα για παραχώρηση η αγορά 20.000 στρεμμάτων , για τη δημιουργία Βιομηχανικής Περιοχής ιδιοκτησίας της ΤΕΡΝΑ η άλλου επιχειρηματικού ομίλου.
Ο λαός της περιοχής να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα ψεύτικα διλλήματα. 
Ούτε στα τσιφλίκια του Μπέκερ , ούτε στα τσιφλίκια της ΤΕΡΝΑ που αξιώνει την χρησιμοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Βόρειας Εύβοιας για να πλουτίσει σε βάρος του λαού της περιοχής.         
Ο κλάδος της παραγωγής Ηλεκτρενέργειας είναι στρατηγικής σημασίας και το ΚΚΕ  καθορίζει τη στάση του με συγκεκριμένα κριτήρια.
Πρώτο , την εξασφάλιση επαρκούς και φτηνού ηλεκτρικού ρεύματος που θα αναβαθμίζει το επίπεδο ζωής του λαού και θα κατοχυρώνει στην πράξη το ενεργειακό προϊόν ως κοινωνικό αγαθό.
Δεύτερο , την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου,  των οικιστικών ζωνών και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος.
Τρίτο , την κατοχύρωση και αύξηση θέσεων πλήρους και σταθερής εργασίας και τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των αμοιβών.
Τέταρτο ,τη  διασφάλιση της υποδομής για την κάλυψη των αναγκών της κεντρικά σχεδιασμένης βιομηχανίας που στηρίζεται στην κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής. Τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και της συνεταιριστικής συγκεντροποίησής της. Τη σχεδιασμένη ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών και κλάδων, με μοχλό τον ενεργειακό τομέα.
Πέμπτο ,τη  μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.

Είναι φανερό ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα της ΤΕΡΝΑ στην Βόρεια Εύβοια δεν εκπληρώνει τα παραπάνω κριτήρια και θα προκαλέσει ακόμα πιο σοβαρή ζημιά στην αγροτική παραγωγή , στο δασικό πλούτο , στο περιβάλλον , στις εργατικές –λαϊκές οικογένειες που ζούνε από τον τουρισμό.   

Συνεπώς είναι απαράδεκτη η απόφαση της δημοτικής αρχής του δήμου Μαντουδίου -Λίμνης -Αγίας Άννας για την θετική γνώμη (κατά πλειοψηφία) , που εξέφρασε υπέρ  των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της ΤΕΡΝΑ.
Οι ισχυρισμοί περί δημιουργίας μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας είναι αβάσιμοι , πολύ περισσότερο όταν είναι γνωστό ότι οι επιχειρήσεις  αυτές λειτουργούν με 80-90 εργαζόμενους εκ των οποίων ο βασικός πυρήνας είναι πολύ ειδικευμένο προσωπικό. 
Επίσης , οι τοποθετήσεις που παραμένουν στο έδαφος της διαιώνισης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και περιορίζονται στο περιβαλλοντικό κριτήριο οδηγούν σε αποπροσανατολισμό , όπως αποδείχθηκε και την προηγούμενη περίοδο όπου , για παράδειγμα , η αντίθεση στη εγκατάσταση μονάδας Λιθάνθρακα στην περιοχή του Μαντουδίου οδήγησε με ευθύνη του ΣΥΝ στην προβολή αιτημάτων για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας , του φυσικού αερίου , ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς ,στα πλαίσια του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης , που έχει ένα και μοναδικό κριτήριο , το κέρδος του μεγάλου κεφαλαίου , των οικονομικών ομίλων.     
Η λογική αυτή αποδείχθηκε αδιέξοδη και επικίνδυνη.
Το ΚΚΕ τονίζει ότι ο δρόμος ανάπτυξης που στηρίζεται στην ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και έχει κριτήριο το κέρδος του μεγάλου κεφαλαίου αλλά και η πολιτική που εφαρμόζουν όλα τα χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ ως διαχειριστές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας βρίσκεται πίσω από την κρίση ,την υψηλή ανεργία , τη φτώχεια , την ερήμωση  χωριών της Βόρειας Εύβοιας ,την υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών , το άθλιο οδικό δίκτυο , το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, την υπονόμευση της ζωής της νεολαίας.   
Η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών , η εξασφάλιση του δικαιώματος στη πλήρη σταθερή εργασία , στη δωρεάν υγεία , πρόνοια,  παιδεία , στα εργασιακά και ασφαλιστικά , κοινωνικά δικαιώματα και στις αναγκαίες για τις λαϊκές οικογένειες υποδομές.
Η εξασφάλιση συνδυασμένης βιομηχανικής , αγροτικής ανάπτυξης , η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και η ανάπτυξη του τουρισμού προς όφελος του λαού ,  η προστασία του περιβάλλοντος , μπορούν  να γίνουν  πράξη  μέσα από έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης , μέσα από τη λαϊκή εξουσία και οικονομία  , όπου τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία. Σε αυτό το πλαίσιο η παραγωγή, οι εγχώριες πηγές, η μεταφορά και η διανομή του τομέα της ενέργειας , ο ορυκτός πλούτος θα αποτελούν λαϊκή περιουσία. Τα ενεργειακά έργα θα σχεδιάζονται πανεθνικά, κεντρικά, επιστημονικά και θα υλοποιούνται με λαϊκή συμμετοχή και κρατικό έλεγχο προς όφελος του λαού.
Σ αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται να στρέφεται η καθημερινή πάλη των εργαζομένων για κάθε πρόβλημα , ώστε να ενισχυθεί το εργατικό κίνημα και ο ταξικός του προσανατολισμός , να κτιστεί η κοινωνική συμμαχία ανάμεσα στην εργατική τάξη , στη μικρομεσαία αγροτιά , στους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους , να ενισχυθεί το ΚΚΕ , το ταξικό κίνημα , οι αγωνιστικές συσπειρώσεις.

Γιώργος Μαρίνος









κ.Ουρανία Παπανδρέου – Παπαδάκη

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ


ΠΡΟΣ : Τον Αξιότιμο Υπουργό  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κύριο Γεώργιο Παπακωνσταντίνου .

ΘΕΜΑ : Δημιουργία Βιομηχανικής Περιοχής, (ΒΙ-ΠΕ) στο Μαντούδι Ευβοίας.

Την εναντίωση των κατοίκων αλλά και φορέων της Βορείου Ευβοίας, έχει προκαλέσει η πρόθεση της δημιουργίας Βιομηχανικής Περιοχής σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από το Μαντούδι και περίπου5 χιλιομέτρωναπό την παραλία της Αγίας Άννας. Υπάρχει η προοπτική να εγκατασταθεί θερμοηλεκτρικός σταθμός με φυσικό αέριο 1.160 Mwe. (μονάδα υψηλής όχλησης). Επίσης προγραμματίζεται η εγκατάσταση μονάδας μεταλλουργίας (μεσαία όχληση) και έχουν οριοθετηθεί 12 οικόπεδα για την εγκατάσταση ανάλογου αριθμού μονάδων μεσαίας και υψηλής όχλησης (μονάδων υψηλής ρυπαντότητας). Οι κάτοικοι, δεν είναι αντίθετοι στην ανάπτυξη, αλλά έχουν αντιδράσει πρωταρχικώς για λόγους που αφορούν την υγεία τους αλλά και λόγω του γεγονότος ότι η μονάδα υψηλής όχλησης στην περιοχή,  θα καταστρέψει ανεπανόρθωτα το ευπαθές και προστατευόμενο οικοσύστημα του τοπίου, καθώς το χωροταξικό σχέδιο για την περιοχή προβλέπει ήπια Βιομηχανική ανάπτυξη.

Συνεπώς ερωτάται ο κ. Υπουργός :

Ποια είναι η θέση του Υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα;
Γιατί προωθείται η δημιουργία Βιομηχανικής Περιοχής με μονάδα υψηλής όχλησης, μιας και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον χωροταξικό σχεδιασμό;
Πως προστατεύει η Πολιτεία την υγεία των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας από τη προγραμματισμένη Βιομηχανική Εγκατάσταση;


Η Ερωτώσα Βουλευτής                                       Αθήνα 7 Οκτωβρίου 2011

Ουρανία Παπανδρέου – Παπαδάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.