Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Δημιουργία επιχειρήσεων με μετοχικό κεφάλαιο από μόλις 1 ευρώ.

Μια «επιχειρηματικά φιλική Ελλάδα» υπόσχεται το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνι- στικότητας και Ναυτιλίας μέσω του ομώνυμου νομοσχεδίου που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και τις βασικές κατευθύνσεις του οποίου παρουσίασε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Mεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του fast track (ώστε να μπορούν να ενταχθούν στο ευνοϊκό αυτό καθεστώς περισσότερες επενδύσεις «στρατηγικού χαρακτήρα) ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας επιχειρήσεων με μετοχικό κεφάλαιο από μόλις 1 ευρώ. Επίσης, το νομοσχέδιο θα συμβάλει στην άρση επιπλέον εμποδίων για την επιχειρηματικότητα.

Οι 12 δράσεις - κλειδιά


Αναλυτικά, οι 12 δράσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο και οι οποίες, σύμφωνα με τον υπουργό, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 17%% μακροπρόθεσμα και κατά 10% σε ορίζοντα πενταετίας έχουν ως εξής:
- Fast track: Τα όρια για το χαρακτηρισμό μιας επένδυσης ως στρατηγικής σημασίας, ώστε να μπορεί να ενταχθεί στο νόμο περί ταχείας αδειοδότησης διαμορφώνονται σε:
-120 εκατ. Ευρώ (έναντι 200 εκατ. που ίσχυε).  
- 40 εκατ. ευρώ και δημιουργία 120 θέσεων εργασίας (από 75 εκατ. και 200 θέσεις). - 250 νέες θέσεις εργασίας, ανεξαρτήτως ύψους επένδυσης (από 150).
Eπίσης, α) δημιουργείται νέα κατηγορία στρατηγικών επενδύσεων, για τις βιομηχανικές επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 15 εκατ. Ευρώ που θα γίνονται σε βιομηχανικές περιοχές και β) Συντομεύεται, από 60 σε 45 ημέρες, η προθεσμία έκδοσης αδειών, μετά την παρέλευση της οποίας τεκμαίρετε θετική απάντηση της υπηρεσίας. - Δημιουργείται νέος εταιρικός τύπος, με μετοχικό κεφάλαιο που μπορεί να ξεκινά από 1 ευρώ και δυνατότητα εισφοράς από τους εταίρους όχι μόνο κεφαλαίου αλλά και εργασίας ή ανάληψης ευθυνών π.χ. για κάλυψη χρεών της επιχείρησης μέχρις ενός συγκεκριμένου ύψους.
- Συγκροτείται κέντρο εξυπηρέτησης επενδυτών στην εταιρία Invest in Greece, για την προώθηση της αδειοδότησης επενδύσεων άνω των 2 εκατ. Ευρώ. Η υπηρεσία αυτή θα αναλαμβάνει για λογαριασμό των επενδυτών, έναντι αμοιβής, τη διεκπεραίωση των διαδικασιών αδειοδότησης στις δημόσιες υπηρεσίες, οι επενδύσεις αυτές όμως δεν υπάγονται στο fast track.
- Απλοποιούνται οι διαδικασίες απαλλοτριώσεων με στόχο τη μείωση του χρόνου και του κόστους για το Δημόσιο.
- Διευκολύνεται η άσκηση εξαγωγικής δραστηριότητας.
- Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο των κρατικών προμηθειών με εφαρμογή ηλεκτρονικών διαγωνισμών και στόχο τη μείωση του κόστους για το Δημόσιο κατά 15% έναντι του προϋπολογισμού κάθε προμήθειας.
- Θεσπίζονται κίνητρα για εγκατάσταση επιχειρήσεων στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης (απαλλαγές από φόρους, τέλη, εισφορές, κλπ.)
-Απλοποιούνται οι ρυθμίσεις για τα εμπορικά σήματα.
-Εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία για τους μεσίτες ακινήτων.
-Θεσπίζεται δυνατότητα προαιρετικής επισήμανσης για προϊόντα που παράγονται ή μεταποιούνται στην Ελλάδα (σήμα ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών).
-Δημιουργείται μητρώο ελεγκτών για βιομηχανικά προϊόντα.
-Απλοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης και εκτέλεσης αρχαιολογικών ερευνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.