Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Aπο :limniotika  

του Αντώνη Σκούρα

Ο δήμαρχος έσκισε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παραβρισκόμενων την γνωμοδότηση της Ειδικής Γραμματείας Περιβάλλοντος

Αν κάτι έχει καταφέρει η ΤΕΡΝΑ μέχρι στιγμής δεν είναι καμία επένδυση. Δεν έχει φέρει παρά ελάχιστες θέσεις εργασίας. Έχει καταφέρει όμως στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που τίθεται θέμα που άπτεται των δραστηριοτήτων της να δυναμιτίζεται η συνεδρίαση και να τις κάνει εξόχως επεισοδιακές.

Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε η συζήτηση για την οριοθέτηση τμήματος του ποταμού Κυμασιώτη, όπου βρίσκεται μέσα στα όρια της ιδιοκτησίας της ΤΕΡΝΑ. Η έγκριση της μελέτης είναι προϋπόθεση ώστε να λάβει η εταιρία την άδεια για ΒΙΠΕ.
Με μια επιδεικτική κίνηση ο Δήμαρχος έσκισε το έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας Περιβάλλοντος και με αυτόν τον τρόπο εξέφρασε με το καλύτερο τρόπο πως αντιμετωπίζει κάθε γνώμη ή άποψη που είναι αντίθετη με την δημιουργία της ΒΙΠΕ.
Το θέμα είχε ξανασυζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και είχε εγκριθεί ομόφωνα πριν μερικούς μήνες, δεν είχε όμως αναφερθεί ότι την αίτηση για την οριοθέτηση την είχε υποβάλει η εταιρία. Πράγμα που κατήγγειλε σε επόμενο δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Στάθης Λιαγκάκης. (σχετικά άρθρα στην έντυπη Βόρεια Εύβοια)
Ο φάκελος επέστρεψε στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση έπειτα από της παρατηρήσεις που έκανε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.
Ο κ. Χαλούλιας παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο φωτογραφίες από σπίτι που είχε πλημυρίσει, λέγοντας ότι πρέπει οπωσδήποτε να γίνει η οριοθέτηση γιατί πλημυρίζουν τα σπίτια. Ισχυρισμό που ο Πρόεδρος χαρακτήρισε άσχετο με το θέμα.
Στην διαδικασία έκανε παρέμβαση ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου κ. Αντώνης Λάμπρου ο οποίος παρατήρησε ότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν αποτυπώνει ορθά τον ποταμό Κυμασιώτη και ότι ο ποταμός ήταν σε ελικοειδή μορφή ώσπου να έρθει η εταιρία του Σκαλιστήρη να τον μπαζώσει για να τον κάνει μια ευθεία γραμμή. Παράπλευρα του ποταμού υπήρχαν κοινές ιδιοκτησίες των αγροτών που θα πρέπει να επιστραφούν στους αγρότες, αφού υπάρχει σαφή καταπάτηση αυτή τη στιγμή από την εταιρία. Μάλιστα αναφέρθηκε και σε συνάντηση που είχε με τη ΒΙΟΜΑΓΝ για αυτό το θέμα αλλά, αν και έχει περάσει αρκετός καιρός, δεν έχουν λάβει απαντήση.
Ο Στάθης Λιαγκάκης επεσήμανε ότι την προηγούμενη φορά το έφεραν στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς να ειπωθεί ότι υπήρχε εμπλοκή της ΤΕΡΝΑ. Κατόπιν αιτιολόγησε την ψήφο του λέγοντας «ψηφίζουμε κατά γιατί: το θεωρούμε ως ένα μέτρο πίεσης στα σχέδια για τη ΒΙΠΕ. Γιατί φάνηκε ξεκάθαρα, και από αυτά που είπε ο Αγροτικός Σύλλογος, ότι η ΤΕΡΝΑ καταπατά περιουσίες. Γιατί ο υφυπουργός κ Σηφουνάκης - σε ερώτηση βουλευτού- αναφέρθηκε σε μία απόφαση που δεν υπάρχει.» στο σημείο αυτό παρενέβη ο Δήμαρχος για να πει ότι υπήρξε θετική θέση του Δήμου αλλά η αντιπολίτευση είχε αποχωρήσει γι αυτό δε το γνωρίζει. (τα σχετικά βίντεο πάντως δε δείχνουν καμία ψηφοφορία) ενώ ο κ Λιαγκάκης κατέληξε διαβάζοντας αποσπάσματα από την εισήγηση της ειδικής γραμματείας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, όπου γνωμοδοτεί αρνητικά στην ίδρυση της ΒΙΠΕ, για να τον διακόψουν εκ νέου λέγοντας ότι αυτά είναι γνωστά και δε χρειάζεται να τα επαναλαμβάνει βάζοντας κάθε φορά την ίδια κασέτα. Ο κ. Λιαγκάκης σχολιάζοντας, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι «έχει το σύνδρομο της ΤΕΡΝΑ και του υπηρέτη».
Κατόπιν το λόγο πήρε από το σύλλογο Kireas.org η κ. Πόπη Τσιπτσή όπου- εν μέσω φωνών- επεσήμανε ξανά ότι δεν υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ότι η απόφαση είναι ενάντια στο λαϊκό αίσθημα. Ο Δήμαρχος την κατηγόρησε προσωπικά ότι διαχρονικά είναι αυτή όπου έχει καταστρέψει τον τόπο. «Τα ίδια έκανες πάντοτε» κατέληξε.
Να τοποθετηθεί ζήτησε το μέλος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων κ. Βαγγέλης Καραγιώργος και αφού ξεκίνησε πάλι η ίδια διαδικασία που είχε παρατηρηθεί την προηγούμενη φορά (δε θέλουμε να σε ακούσουμε… ποιος είσαι εσύ… κλπ) χρειάστηκε παρέμβαση του κ. Λιαγκάκη, όπου τον «έχρισε» τεχνικό του σύμβουλο, προκειμένου να του δοθεί ο λόγος. Ο κ. Καραγιώργος ανέφερε ότι ο υφυπουργός κ. Σηφουνάκης είπε ψέματα στη Βουλή επικαλούμενος θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ίδρυση της ΒΙΠΕ και αναφέρθηκε στην εισήγηση της Ειδικής Γραμματείας Περιβάλλοντος όπου χαρακτηρίζει το φάκελο της εταιρίας ελλιπή και την γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας παράνομη, καταθέτοντας το σχετικό έγγραφο στα πρακτικά.
Όταν παρέδωσε στο Προεδρείο τη συγκεκριμένη εισήγηση ο κ. Δήμαρχος το παρέλαβε και με μία σχεδόν θεατρική κίνηση το έσκισε επιδεικτικά.
Τότε τα πράγματα ξέφυγαν, με αποτέλεσμα να ακούγονται φωνές από παντού. Με τον Στάθη Λιαγκάκη να λέει «Μπράβο σας! Αυτή είναι η Δημοκρατία σας;» Με πολίτες και Δημοτικούς Συμβούλους να ανταλλάσουν «επιχειρήματα», τον κ. Καραγιώργο να επισημαίνει ότι αυτή είναι μια ποινικά κολάσιμη πράξη και με την αντιπολίτευση να αποχωρεί από τη διαδικασία. Στην αίθουσα παρέμειναν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ο κ. Χαλούλιας από το συνδυασμό του Περήφανου να ψηφίζει υπέρ, και ο κ Χατζής όπου παρέμεινε στην αίθουσα προκειμένου να καταψηφίσει την μελέτη όπως δήλωσε, για να λάβει τα συγχαρητήρια του Δημάρχου για τη στάση του।
πριν την αποχώρηση
και μετά...
Ο Αντιδήμαρχος κ. Μουστάκας σε μια σύντομη τοποθέτηση είπε ότι ο κ. Καραγιώργος έρχεται στα Συμβούλια επί τούτου, για να δημιουργήσει φασαρίες ώστε να αποχωρεί η αντιπολίτευση. Άποψη που βρήκε σύμφωνο και τον κ Τζαχρήστο όπου επεσήμανε ότι «δίνει το σύνθημα» για να αποχωρήσουν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Κική Στέφου, όπου σε έντονο ύφος, είπε ότι το τελευταίο καιρό τα δημοτικά συμβούλια μετατρέπονται σε εξεγέρσεις… υπό αυτές τις συνθήκες δε μπορούμε να συνεδριάζουμε. Κατηγόρησε το Στάθη Λιαγκάκη ότι δεν μπορεί να αναφέρεται στους Δημοτικούς Συμβούλους και να λέει ότι έχετε το σύνδρομο της ΤΕΡΝΑ και του υπηρέτη. Δε δέχεται έναν τέτοια χαρακτηρισμό για κανέναν και από κανέναν.
Κλείνοντας ο Δήμαρχος Ανέστης Ψαρρός είπε ότι «η ελεύθερη έκφραση των Δημοτικών Συμβούλων είναι παγιωμένη υπόθεση, αν κάποιοι που παραβρίσκονται πάρουν το λόγο, πρέπει στο συγκεκριμένο θέμα να έχουν κάτι να προσθέσουν. Δε σημαίνει ότι ετσιθελικά θα επιβάλουν τις απόψεις τους.» κατόπιν επιτέθηκε στον κ. Λιαγκάκη λέγοντας ότι « αν πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο εκφράζει το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Ο χώρος αυτός έχει ευγένεια και ξέρει να βάζει τα θέματα με αντιπαράθεση αλλά χωρίς οξύτητα. Σας μιλώ εγώ που βλέπω με συμπάθεια την αριστερά και τώρα που ο λαός υποφέρει όλοι μας εναρμονιζόμαστε με κάποιες απόψεις τους και ενδεχομένως να χρειαστεί να αγωνιστούμε και μαζί» παραλαμβάνοντας κι ο ίδιος τη σκυτάλη κατηγόρησε τον κ. Καραγιώργο ότι εξυπηρετεί συμφέροντα και δεν εκφράζει κανένα πόνο για τον τόπο. «το να καταπιανόμαστε με έναν προβληματισμό όπως αυτό του Αγροτικού Συλλόγου και μετά να τον τεντώνουμε για να τον φέρουμε στα μέτρα μας, δε νομίζω ότι είναι σωστό.» Κατόπιν επιτέθηκε στην Ειδική Γραμματέα Περιβάλλοντος κ. Καραβασίλη και είπε ότι «είναι αυτή που συνηγόρησε να πέφτει η λυμματολάσπη στο Βόρειο Ευβοϊκό. Ήταν αναρμόδια να γνωμοδοτήσει γι αυτό και το έγγραφο το πήρε πίσω και τώρα έχει γνωμοδοτήσει θετικά. Έτσι συμβαίνει στις Δημόσιες Υπηρεσίες… Νάτη η διεφθαρμένη δημόσια διοίκηση… κι αν δείτε, όλοι αυτοί είναι μέσα σε διάφορα κέντρα. Όπως είναι και ο άλλος που είναι στο Αχλάδι με τις βίλες του, ο κ. Αλεξάκης, που είναι στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Όπως είναι και ο κ. Βότσης καλά βολεμένος. Αυτοί οι άνθρωποι είναι που δημιουργούν αυτή τη σκόνη.
Στην σύντομη παρέμβασή του ο κ. Άγγελος Ριτσώνης ζήτησε στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων να μπαίνουν με πρόσκληση γιατί έτσι, αν έχουμε τρία χρόνια ακόμη, θα μας τρελάνουν. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του επεσήμανε ότι οι συνεδριάσεις είναι ελεύθερες και ανοιχτές και δεν γίνετε. «Δυστυχώς υπάρχει ο Κώδικας» σχολίασε ο κ. Κατζούρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.