Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Αχ αυτός ο Κυμασιώτης!

Ένα  έγγραφο ντοκουμέντο που κρατούσαν κρυμμένο οι αγρότες του Μαντουδίου για 40 χρόνια.

Την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο ξανασυζητά την αίτηση της ΤΕΡΝΑ για οριοθέτηση του Κυμασιώτη, του ποταμού που διασχίζει το χώρο της ΒΙΠΕ.  Το αρχικό σχέδιο  οριοθέτησης  που είχε καταθέσει η ΤΕΡΝΑ και είχε εγκρίνει από ότι φαίνεται χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο  το Δημοτικό Συμβούλιο το Μάρτη, επεστράφη από τις αρμόδιες υπηρεσίες στο δήμο για επανέλεγχο. 

Ενώ δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για ποια θα είναι η  απόφαση του Δ.Σ., υπάρχουν ορισμένα άγνωστα στοιχεία για την ιστορία του ποταμού. Είναι χαρακτηριστικό και  ίσως αναμενόμενο με το σχεδιασμό της ΒΙΠΕ, το ότι ενώ ο Κυμασιώτης χαρακτηρίζεται  σημαντικός  νησιώτικος υγρότοπος στις λίστες του WFF και του ΕΚΒΥ (Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων) δεν συμπεριλήφθη στις λίστες του πρόσφατου προεδρικού διατάγματος για τους νησιώτικους υγροτόπους που θα του έδινε ουσιαστική προστασία.

Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν την καταστροφή που υπέστησαν οι αγρότες την δεκαετία του 1970 από την ρύπανση του Κυμασιώτη. Σύμφωνα με την μελέτη που παραθέτουμε παρακάτω την περίοδο εκείνη 700 στρέμματα γόνιμων εδαφών κοντά στο ποταμό κινδύνεψαν να γίνουν άγονα.   Τα νερά του ποταμού και των πλησίον φρεατίων είχαν υψηλό βαθμό μαγνησίωσης από την ρύπανση και κρίθηκαν  ακατάλληλα για το πότισμα των χωραφιών. Τα εδάφη ήταν οξινισμένα (υψηλό PH) και είχαν προσροφήσει υψηλές ποσότητες μαγνησίου. Υψηλές ποσότητες μαγνησίου είχαν συσσωρευτεί και στα φύλα και τους ιστούς των καλλιεργούμενων φυτών.  Οι μελετητές απαγόρευσαν στους αγρότες να ποτίζουν τα χωράφια τους από το ποτάμι και τα φρεάτια (και πως αλλιώς να πότιζαν οι άνθρωποι τα χωράφια τους;) διαφορετικά τα εδάφη θα γινόντουσαν τελείως άγονα από την περαιτέρω μαγνησίωση τους.  Καμιά αποζημίωση δεν δόθηκε στου φτωχούς καλλιεργητές και το έγγραφο εξαφανίστηκε κατά τα συνήθη στα συρτάρια κάποιων υπηρεσιών.  Τα εδάφη και οι καλλιέργειες συνέχισαν να υποφέρουν τις ζημιές της ρύπανσης των υδάτων του ποταμού για αρκετά χρόνια μετά. Ευχόμαστε ότι αυτές οι μέρες  δεν θα ξαναρθούν για τους αγρότες μας και τον όμορφο υγρότοπο του Κυμασίου.

Ακολουθεί το σχετικό έγγραφο


Kireas.org
O Σύλλογος Όλων των Δημοτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.