Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Στην ορεινή Εύβοια, στο βουνό Τελέθριο δημιουργείται μια ομώνυμη βιώσιμη οικοκοινότητα.


Ο στόχος του εγχειρήματος, όπως διαβάζουμε στο  Livingreen, είναι η δημιουργία μιας πρότυπης, αυτάρκους, κυκλικής κοινότητα που θα  μοιράζεται τους πόρους, θα βασίζεται στην οικονομία της προσφοράς και θα σέβεται όλα τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα.  Στο σχεδιασμό περιλαμβάνονται κοινόχρηστοι και ιδιωτικοί χώροι, σε κυκλική διάταξη, οι οποίοι θα συνδέονται μεταξύ τους, με μονοπάτια, αλλά και υδάτινα στοιχεία. 


Σύμφωνα με το Livingreen, στο κέντρο της κοινότητας θα υπάρχουν 5 αλληλοσυνδεόμενοι γεωδαιτικοί θόλοι, καθένας εκ των οποίων θα φιλοξενεί και μια δραστηριότητας (για παράδειγμα: τέχνες, εκπαίδευση, εργαστήρια, ιατρείο, κλπ.). Προχωρώντας προς την περιφέρεια, 3 Yurt ενότητες, αποτελούμενες από 6 αλληλοσυνδεόμενα ατομικά Yurt, θα τοποθετηθούν ομοιόμορφα γύρω από το κέντρο της κοινότητας και θα χρησιμοποιηθούν για κατοικίες.

Όλη η κοινότητα θα βρίσκεται μέσα σε έναν δασόκηπο που θα δημιουργηθεί με τη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας και εκτός από τα αυτοφυή είδη θα φυτευτούν καρποφόρα και οπωροκηπευτικά τα οποία θα καλύπτουν μεγάλο μέρος των αναγκών σε τρόφιμα. Φυσικά, ολος ο κήπος θα καλλιεργείται με βιολογικές μεθόδους, ενώ θα υπάρχει και ολοκληρωμένο σύστημα κομποστοποίησης.

Περισσότερες πληροφορίες για την οικο-κοινότητα, αλλά και για να γίνεται μέλος της, επισκευθείτε την ιστοσελίδα του telaithrion.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.