Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

επίκαιρη ερώτηση που θα συζητηθεί την Πέμπτη 7/2/2013


Απο:Βαγγέλης Αποστόλου βουλευτής Ν. Ευβοίας

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Οι αγροτικές κινητοποιήσεις ανέδειξαν την τραγική κατάσταση που βιώνει ο αγροτικός χώρος. Είναι χαρακτηριστικά τα παρακάτω στοιχεία για:


1)  Το αγροτικό εισόδημα . Μειώθηκε στο διάστημα της εξαετίας 2006-2011, όπως εκτιμάται και από τη Eurostat, κατά 22,6 %, ενώ στην ΕΕ-27 αυξήθηκε κατά 19 % και στις χώρες της ευρωζώνης κατά 5% περίπου. Για το 2012 διαμορφώνεται ένας ιδιαίτερα υψηλός αρνητικός δείκτης αγροτικού εισοδήματος (-8,9%), ενώ για το 2013 μετά τη ψήφιση του μνημονίου -3 και του νέου φορολογικού νόμου  η πτώση θα ξεπεράσει το 15% .
2)  Τη χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα. Σύμφωνα με στοιχεία της  ΠΑΣΕΓΕΣ και της Τράπεζας της Ελλάδας καταγράφεται πτώση τουλάχιστον της τάξεως του 23,6 % . Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την πώληση της ΑΤΕ – που άφησε ουσιαστικά τον αγροτικό χώρο χωρίς χρηματοδοτικό εργαλείο – οδηγεί τον πρωτογενή τομέα σε οικονομική ασφυξία και παύση της αγροτικής καλλιέργειας και
3)  Τις τιμές των αγροτοδιατροφικών προϊόντων. Πωλούνται ακριβότερα έως και 1.550% σε σχέση με τις τιμές που εισπράττουν οι παραγωγοί. Για παράδειγμα, προκύπτει  εξαιρετικά μεγάλη διαφορά τιμών στα δημητριακά (από 500% έως 1.550%), στα ζυμαρικά (760%), στο κρασί (750%), στο ρύζι (660%) και ακολουθεί μια σειρά προϊόντων με άνοιγμα ψαλίδας από 170% έως 530% .

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση για να λύσει τα προβλήματα του αγροτικού χώρου και ειδικότερα για να ανακάμψει την αρνητική πορεία του αγροτικού εισοδήματος, να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του πρωτογενή τομέα της οικονομίας και να αντιμετωπίσει την αισχροκέρδεια στη διακίνηση των αγροτοδιατροφικών προϊόντων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και ειναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το mantoudi news δέν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στά σχόλια τους.