Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Σκουριές Χαλκιδικής- Μαντούδι Ευβοίας: Βίοι Παράλληλοι


Απο:kireas org

Τα γεγονότα στις Σκουριές Χαλκιδικής έφεραν στην επιφάνεια  το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου για ένα πινάκιο φακής. Σε όλους έγινε γνωστό  πως η Ελληνικός χρυσός (συμφερόντων  Μπόμπολα) κατάφερε να αγοράσει
μεταλλειοκτησίες  χρυσού στη Χαλκιδική  με  κοιτάσματα 12 δισεκατομμυρίων ευρώ  μόνο για 11 εκατομμύρια ευρώ. Λίγοι γνωρίζουν πως  η ΒΙΟΜΑΓΝ (του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ)  κατάφερε  μια παρόμοια «αγορά»  δημόσιας περιουσίας το 2007  στην περιοχή Μαντουδίου Ευβοίας για ψίχουλα (Δες πίνακά).

  

Προστασία ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος του δημοσίου
Το 2007  βουλευτής Ευβοίας  διερρήγνυε τα ιμάτια του  στην Βουλή  ώστε να μην πληρώσει φόρους ο όμιλος λέγοντας  "Ζητάτε από πτωχή εταιρεία προκειμένου να αναβιώσει και να δραστηριοποιηθεί, να πληρώσει δεδουλευμένα στους πρώην εργαζομένους, εισφορές προς το ΙΚΑ και να ξαναζωντανέψει μια ολόκληρη περιοχή να καταβάλει φόρους γιατί της «χαρίστηκαν» τα χρέη!»  Τελικά η ΒΙΟΜΑΓΝ του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ δεν πλήρωσε φόρους με απόφαση  του ΝΣΚ  ότι τα χρέη που  χαρίστηκαν δεν είναι φορολογήσιμα γιατί   αποτελούν ακόμη  «εκούσια» οφειλή   της ΒΙΟΜΑΓΝ.  Οφειλή που δεν μπορεί να διεκδικηθεί από το δημόσιο!.

Δεν μπορούμε επίσης  να ξεχάσουμε έγγραφο δημόσιας  υπηρεσίας το 2009 με το οποίο  το ΥΠΕΚΑ διαβεβαίωνε  ότι δεν  εφάρμοσε το νόμο για έκπτωση των  μεταλλειοκτησιών  στην περίπτωση  της  ΒΙΟΜΑΓΝ λόγω ελλείψεως προσωπικού.  Ωφελώντας με αυτό τον τρόπο την ΒΙΟΜΑΓΝ  κατά 45 χιλιάδες στρέμματα μεταλλειοκτησιών που θα έπρεπε να  είχαν περάσει στο δημόσιο.     Σύμφωνα με το Μεταλλευτικό Κώδικα  εάν για  μία  τριετία  δεν  έχει γίνει μεταλλευτική εκμετάλλευση , ο μεταλλειοκτήτης κηρύσσεται έκπτωτος των  δικαιωμάτων  μεταλλειοκτησίας του.   Πολλές από τις μεταλλειοκτησίες της ΒΙΟΜΑΓΝ παρέμειναν  ανεκμετάλλευτες για πάνω από 13 χρόνια και έπρεπε να  είχαν εκπέσει προ καιρού.

Επίκαιρο είναι το πρόσφατο αποκαλυπτικό άρθρο του Πρώτου Θέματος για την  νέα συμφωνία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ -ΔΕΗ που  κάνει  λόγο  για ένα «νέο ισχυρό πόλο …. ο οποίος, κεφαλαιοποιώντας τις φιλικές σχέσεις που διατηρεί στον χώρο του Τύπου, έχει αποκτήσει δύναμη και ισχύ σε βαθμό που εμφανίζεται να λύνει και να δένει στη δημόσια διοίκηση, να πετυχαίνει τροπολογίες, όρους και κανόνες σε νομοθετήματα, να κόβει και να ράβει στη στρατηγική που χαράζει η κυβέρνηση στον σχεδιασμό για τα μεγάλα έργα».  Η  περίπτωση έγκρισης της ΒΙΠΕ  Μαντουδίου είχε πολλά  στοιχεία που θα  μπορούσαν να εξηγηθούν από τα παραπάνω.

Ο Kireas.org συνεχίζει  τον δίκαιο αγώνα που ξεκίνησε πριν από  6 χρόνια για την προστασία της περιοχής και ζητά την συμπαράσταση σας.


Σύλλογος  kireas.org
Τηλ 2227022700



Σχετικά

Στοιχεία για την πώληση της ΒΙΟΜΑΓΝ και τοποθετήσεις βουλευτών στην Βούλα για την φοροαπαλλαγή της στο : « Ιστορία του Μαντουδίου: Από την πτώση του συγκροτήματος Σκαλιστήρη μέχρι σήμερα»


Για ποια επένδυση μιλάμε; - ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ  19/2/13


«Σκανδαλώδες  έγγραφο του ΥΠΕΚΑ διασφαλίζει 45.000 στρέμματα  μεταλλειοκτησίες στην ΒΙΟΜΑΓΝ ΑΕ. Ζητείται η παρέμβαση της υπουργού»,  21/12/2009


Πρώτο Θέμα: Το πιο μεγάλο νέο σκάνδαλο:  Οι «αθώες περιστέρες» της ΔΕΗ,  19/3/13 Νεφέλη Κατακουζηνού


Stern: Την Ελλάδα τη διοικεί ένα μονοπώλιο εκατομμυριούχων , 27/12/12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.