Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Μετά από 190 χρόνια θα τιμηθούν φέτος οι 2.000 σφαγιασθέντες του Μαντουδίου



Το δημοτικό συμβούλιο Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας συζήτησε χθες το βράδυ τις προτάσεις του Kireas.org  να τιμηθούν τα 2.000 θύματα  από την σφαγή των Τούρκων. Η σφαγή έλαβε  το 1823  στο Αχμέτ Αγά (σημερινό Προκοπι)  και το πλατανόδασος Μαντουδίου.    
 Τα αιτήματα του Kireas.org  που ήταν να μπει στο επετειολογιο του δήμου η 23η Ιούλιου (ημέρα της σφαγής) ,  να  ανεγερθεί μνημείο και να δημιουργηθεί πάρκο θυμάτων στο τόπο της σφαγής (δημοτικό πάρκο πλατανόδασους  γέφυρας Μαντουδίου), έγιναν  δεκτά από το Δημοτικό Συμβούλιο. 

 Στην συνεδρίαση παρουσιάστηκε και το πλήρως στοιχειοθετημένο  και διαφωτιστικό πόρισμα από την ειδική επιτροπή διερεύνησης ιστορικών γεγονότων που όχι μόνο συμφώνησε με τα  στοιχεία του Kireas.org   αλλά έφερε στην επιφάνεια και νέες άγνωστες πτυχές της θηριωδίας.  
Επιμέρους θέματα όπως ο  τρόπος  εορτασμού της επετείου,  εκπαιδευτικές/ ενημερωτικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτική αξιοποίηση στα σχολεία του δήμου, τυχόν μουσειακά εκθέματα  και παραγωγή  πληροφοριακού υλικού θα αποφασιστούν εν καιρώ  από την δημοτική αρχή.
Η απόφαση έχει ιστορική σημασία για τον δήμο αφού μετά από 190 χρόνια  παραμέλησης και λήθης η θυσία των 2.000  αθώων θυμάτων για θα τιμηθεί για πρώτη φορά φέτος.  Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τόσο το εξαιρετικό έργο της επιτροπής διερεύνησης ιστορικών γεγονότων υπό την προεδρία του κ. Τζαχρήστου όσο βέβαια και την  υπεύθυνη στάση του Δημοτικού Συμβουλίου.   
Ο Kireas.org δεν κρύβει τη ικανοποίηση του αφού ύστερα  από 5ετη  προβολή του θέματος και  ενημέρωσης της κοινωνίας  αλλά και συνεχούς βομβαρδισμού της δημοτικής αρχής , αποκαθίσταται μια ιστορική αδικία με την  αναγνώριση της  σφαγής και καθιέρωσης του εορτασμού της μνήμης των θυμάτων.    

Kireas.org

Σχετικά
Πληροφορίες για τα ιστορικά γεγονότα της σφαγής  του 1823
http://kireas.org/smf/index.php?topic=450.0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.