Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013

Παραχώρηση χρήσης για ανασκαφές στην Αρχ.Κήρινθο

"Καστρί"
Ένα όνειρο χρόνων όλης της περιοχής, φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά .
Ήδη διαφαίνεται μια μακρά πορεία ανασκαφικών ερευνών για την ανάδειξη της Μυκηναϊκής Αρχαίας Κηρίνθου ισως, στη πιο σοβαρή προσπάθεια που έχει γίνει ποτέ απο το Δημο και την Αρχαιολογική υπηρεσία.
Ομόφωνα λοιπόν αποδέχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο τη Τετάρτη 11-12-2013 τους όρους παραχώρησης χρήσης 49 ετών στο Δήμο ,για ανασκαφές μόνον,στον αρχαιολογικό χώρο στη θέση "Καστρί " της κτηματικής περιφέρειας Μαντουδίου, ιδιοκτησίας του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Μαντουδίου,όπως αυτοί τέθηκαν κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Γ.Συνέλευσης του Συν/μου,προκειμένου να συμβάλει στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μέσω των ανασκαφών που θα γίνουν για την ανάδειξη και την αξιοποίησή της .
Αυτό έγινε προκειμένου ο Δήμος να καταθέσει πρόταση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του υπουργείου πολιτισμού για ένταξη
στο Πρόγραμμα του Συμφώνου Ευρωπαϊκής Συνεργασίας 2014-2020 με σκοπό την πραγματοποίηση αρχαιολογικών ανασκαφών στη θέση "Καστρί" της κτηματικής περιφέρειας Μαντουδίου ιδιοκτησίας του Συνεταιρισμού.
Οι Όροι παραχώρησης:
1. Να κινηθούν διαδικασίες απαλλοτρίωσης και αποζημίωσης του χώρου από την ΙΑ Εφορία Αρχαιοτήτων και το Δήμο Μαντουδίου -Λίμνης -Αγίας Αννας.
2. Μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών και αν δεν έχει γίνει απαλλοτρίωση του χώρου ο Δήμος
υποχρεούται:
α)Σε συνεργασία με την ΙΑ Εφορία Αρχαιοτήτων Ν.Ευβοίας να δημιουργήσει Μουσείο-Εκθετήριο αρχαιολογικών ευρημάτων περιοχής Μαντουδίου σε αίθουσα του διατηρητέου κτιρίου με την ονομασία "Μεγάλη Οικία" ιδιοκτησίας του Συνεταιρισμού δίπλα στη κεντρική πλατεία που για το σκοπό αυτό έχουν γίνει οι μελέτες για την αναπαλαίωση του ως Πολιτιστικό Κέντρο και Εκθετήριο αρχαιολογικών,λαογραφικών και αγροτικών εκθεμάτων συμβάλλοντας στην οικονομική πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου μας.
β)Να κατασκευάσει ειδικά διαμορφωμένο χώρο-περίπτερο που θα αρμόζει στον αρχαιολογικό χαραχτήρα της περιοχής για προβολή -έκθεση και πώληση τοπικών προϊόντων του συν/μου και των μελών του.
 γ)  Να κατασκευάσει για τον Συνεταιρισμό αναψυκτήριον επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου πάντα με την τήρηση των διατάξεων της περιβαλλοντικής, αρχαιολογικής, πολεοδομικής, αγορανομικής κ.λ.π. νομοθεσίας.
δ)Να παράσχει στον Συν/μο ποσοστό επί των κερδών που θα προκύπτουν  από την εν γένει ανάδειξη και αξιοποίηση του Αρχ. χώρου από εκείνον συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής αξιοποίησης  εκθεσιακών χώρων περιπτέρων μουσείων εισιτηρίων κλπ το οποίο ποσοστό θα βρίσκεται σε αναλογία παροχής αντιπαροχής και θα προσδιοριστεί με νεώτερο συμφωνητικό αφού ληφθούν υπόψη τα συναλλακτικά ήθη, οι οικονομικές συνθήκες ,η διαμόρφωση της αρχαιολογικής περιοχής κλπΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και ειναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το mantoudi news δέν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στά σχόλια τους.