Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2014

Το Μαντούδι Ιστορική Έδρα στο Δήμο μας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηρέως στις 14/5/2010, σε έκτακτη Συνεδρίαση, είχε αποφασίσει ομόφωνα το Μαντούδι να γίνει Ιστορική Έδρα στο νέο δήμο. 

  Ο νόμος προβλέπει  αίτημα του δημοτικού συμβουλίου και αίτηση για έγκριση από το Συμβούλιο Τοπωνυμιών ώστε να παρθεί απόφαση από τον  Υπουργό Εσωτερικών για τον ορισμό ιστορικής έδρας. Έως σήμερα καμία ενέργεια για το θέμα αυτό δεν έχει γίνει  από το Δήμο -ως  όφειλε  -κινώντας τις διαδικασίες ώστε να γίνει πραγματικότητα η βούληση και η απαίτηση του πολυπληθέστερου δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου μας.

 Τι είναι η "Ιστορική Έδρα"

Η "Ιστορική έδρα είναι τιμητικός τίτλος της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης, ο οποίος αποδίδεται σε οικισμούς που δεν αποτελούν έδρα κάποιου δήμου, αλλά φέρουν για ιστορικούς λόγους μεγάλη συμβολική βαρύτητα.

Πιο συγκεκριμένα, οι λόγοι μπορεί να άπτονται της αρχαίας (π.χ. Παλαιά Επίδαυρος στο Δήμο Επιδαύρου, Βεργίνα στο Δήμο Βέροιας) και της νεότερης ιστορίας (π.χ. Κομμένο στο Δήμο Σκουφά), της συνεισφοράς στην τοπική οικονομία και πολιτισμό (π.χ. Δελβινάκι στοΔήμο Πωγωνίου), του αρχιτεκτονικού κάλλους (π.χ. Όλυμπος στο Δήμο Καρπάθου) κ.ά.
Η διαφορά της ιστορικής από την διοικητική έδρα είναι ότι στη δεύτερη βρίσκονται συγκεντρωμένες οι κεντρικές υπηρεσίες και λειτουργίες του δήμου, ενώ στην πρώτη λαμβάνουν χώρα κυρίως εορτές και τελετές.

Η ύπαρξη ιστορικής έδρας είναι προαιρετική. Για να αναγνωριστεί ένας οικισμός ως τέτοια, απαιτείται πρόταση του δήμου προς τοΣυμβούλιο Τοπωνυμιών, το οποίο λαμβάνει την τελική απόφαση."
 πηγή:  Βικιπαίδεια,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και ειναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το mantoudi news δέν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στά σχόλια τους.