Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Το πρόγραμμα του συνδυασμού "Με λογισμό και μ’ όνειρο "





Εμείς που συγκροτούμε την Δημοτική Πρωτοβουλία «Με λογισμό και μ΄ όνειρο» δεν αντιλαμβανόμαστε την πολιτική και την κοινωνική δράση ως ένα επικοινωνιακό γεγονός αλλά ως μια συνεχή, δημιουργική αλλά και επίπονη διαδικασία διάδρασης, άντλησης έμπνευσης και ενέργειας
από όλους εσάς. Και.., όπως με ολοένα και μεγαλύτερο ζήλο καλείστε και θα συνεχίσετε να καλείστε να κάνετε τη διαφορά με την επιλογή σας στην κάλπη, εμείς πάμε και ένα βήμα παρακάτω για να σας πούμε το εξίσου σημαντικό: πως χωρίς το ουσιαστικό ενδιαφέρον και τη συμμετοχή σας την επομένη των εκλογών, ακόμα και η καλύτερη Δημοτική αρχή δεν θα καταφέρει τίποτα περισσότερο από μια μίζερη λογιστική διαχείριση.



Δεν εμφανιζόμαστε ως πεφωτισμένοι και δεν είμαστε αυτόκλητοι σωτήρες. Δεν είμαστε “φτιαγμένοι” και “χορτάτοι”, είμαστε άνθρωποι σαν εσάς που αντιμετωπίζουμε και μοιραζόμαστε τα ίδια προβλήματα. Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί με άποψη για όλα και με τις εύκολες υποσχέσεις στο τσεπάκι. Έχουμε, όμως κοινωνικές ευαισθησίες για τις οποίες παλέψαμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε. Έχουμε προτάσεις και πλάνο, αλλά κυρίως έχουμε λόγο για την πρόοδο του τόπου μας.
Συγκροτούμε πρώτα απ’ όλα, μια πρωτοβουλία που είναι αντι-καλλικρατική γιατί είμαστε μια δύναμη βαθιά αντιμνημονιακή.
Ο «Καλλικράτης» δεν «ατύχησε» απλώς, επειδή κλήθηκε να εφαρμοστεί στο δυσμενές περιβάλλον της οικονομικής κρίσης, αλλά αντίθετα οικοδομήθηκε εξαρχής με στόχο να προσαρμόσει τα οικονομικά μεγέθη, τη δομή και τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης στο στόχο του «λιγότερου κράτους».
Οι αρνητικές συνέπειες του «Καλλικράτη», δεν περιορίστηκαν στο επίπεδο των περικοπών σε πόρους και προσωπικό. Εκτείνονται και στο δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης.
Εξάλλου, ήταν διακηρυγμένος, ήδη από την εισαγωγή του «Καλλικράτη», ο στόχος της δραστικής μείωσης των οικονομικών μεγεθών της αυτοδιοίκησης.
Με τα γεωγραφικά όρια που διαμόρφωσε, αλλά και με το θεσμικό πλαίσιο που οικοδόμησε για την τοπική Αυτοδιοίκηση, ο «Καλλικράτης» απομάκρυνε και γεωγραφικά και, κυρίως, ουσιαστικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τους πολίτες.
Επιπλέον ο «Καλλικράτης» οικοδόμησε ένα σύστημα δημαρχοκεντρικό. Όλες οι αρμοδιότητες συγκεντρώνονται στο πρόσωπο του δημάρχου, ενώ τα δημοτικά και συμβούλια, συχνά υποβαθμίζονται σε διακοσμητικά όργανα νομιμοποίησης ήδη ειλημμένων αποφάσεων.
Εξάλλου, η λειτουργία αυτή στηρίχθηκε σε ένα ακραία πλειοψηφικό σύστημα, που φιμώνει τις διαφορετικές αυτοδιοικητικές φωνές και διαμορφώνει τεχνητές πλειοψηφίες, αντί της απλής αναλογικής που θα καλλιεργούσε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης , συνεργασίας και διαφάνειας .
Περαιτέρω, παρά τις εξαγγελίες των εμπνευστών του, ο «Καλλικράτης» διαμόρφωσε ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο είναι εξαιρετικά αναποτελεσματικό. Όχι μόνο δεν μείωσε τη γραφειοκρατία, αλλά αντίθετα πρόσθεσε σημαντική αβεβαιότητα ως προς τις αρμοδιότητες, τις προϋποθέσεις νομιμότητας κ.λπ.
Όσο δε για τη διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία, ούτε λόγος. Μόνο κάποιες τυπολατρικές και συχνά υποκριτικές ρυθμίσεις, χωρίς καμία πραγματική πρόβλεψη για πραγματικό κοινωνικό έλεγχο επί των πεπραγμένων κάθε δημοτικής αρχής.
Επίσης, εξαιρετικά σημαντικό, το στοιχείο της κοινωνικής συμμετοχής απουσιάζει παντελώς από την τοπική αυτοδιοίκηση που οικοδόμησε ο «Καλλικράτης». Οι όσες διαβουλεύσεις προβλέπονται είναι προσχηματικές και δεν δεσμεύουν σε τίποτα τους Δημάρχους.
Παραγνωρίζονται πλήρως οι θεσμοί λαϊκής αυτοκυβέρνησης που έχουν μακρά ιστορία στη χώρα μας, αλλά και όλες οι νέες μορφές κοινωνικής συμμετοχής και αυτοοργάνωσης που εμείς φιλοδοξούμε να ενεργοποιήσουμε με τη θητεία μας .






ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Φιλοσοφία – Αξίες


Είμαστε πολίτες του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης- Αγίας Άννας, με μια προοδευτική αντίληψη για την κοινωνία που δε μας ικανοποιεί η σημερινή κατάσταση. Που θεωρούμε πως έχουμε το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο για την τόπο και τους συμπολίτες μας.

Που δεν συμβιβαζόμαστε με έναν τόπο βουβό και μίζερο που «πνίγει» και «διώχνει» τα παιδιά του. Οραματιζόμαστε έναν τόπο βιώσιμο, αλληλέγγυο, ανοιχτό και ανθρώπινο, που να σφύζει από ζωντάνια και δημιουργικότητα,.

Οραματιζόμαστε έναν πολίτη ενεργό, διεκδικητικό, συμμέτοχο, κινηματικό.

Σαφώς δεν θεωρούμε ικανοποιητικό το μοντέλο: ’’οι δημότες ψηφίζουν κάθε τέσσερα χρόνια και αναθέτουν στους Δημοτικούς Συμβούλους και το Δήμαρχο τη διαχείριση του δήμου’’.

Επιδιώκουμε μια κινηματική διαδικασία, μέσα από συλλογικές μορφές για ότι απασχολεί τους πολίτες, γιατί έχουμε όλοι γνώμη και γνώση του τι πρέπει να γίνει.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους δημότες και επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε μαζί τους μια νέου τύπου Δημοτική Κίνηση πέραν του αρχηγικού μοντέλου και των αναχρονιστικών θεσμών και αντιλήψεων.

Καλούμε κάθε δημοκράτη, προοδευτικό, ριζοσπάστη να συμβάλλει σ’ ένα πρόγραμμα δράσεων με σκοπό την βελτίωση των όρων διαβίωσης, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής, την οικολογική προστασία, την πολιτιστική πρόοδο και τον εξανθρωπισμό των σχέσεων. Ένα πρόγραμμα δράσεων που να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων, των νέων, των γυναικών, των μεταναστών και των λιγότερο ευνοημένων συνανθρώπων μας.


Επιδιώκουμε και προωθούμε :
v Διαφάνεια και ορθολογική διαχείριση
Στον πυρήνα της αντίληψής μας είναι να δημιουργήσουμε έναν «διάφανο» δήμο». Έναν Δήμο που οι πολίτες θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την διαχείριση του. Όλες οι αποφάσεις και οι συμβάσεις θα αναρτώνται στο διαδίκτυο και όχι μόνο αυτές που είναι υποχρεωμένη από το νόμο η κάθε δημοτική αρχή. Κανένα έργο και καμία προμήθεια χωρίς διαγωνισμό. Τα έργα που μπορούν να εκτελεστούν με τις «ίδιες δυνάμεις» του Δήμου, να μην δίνονται σε εργολάβους, που και το κόστος ανεβάζουν και ενισχύουν την αδιαφάνεια και τις πελατειακές σχέσεις.
Δηλώνουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εκχωρηθεί κανένας τομέας υπηρεσιών του Δήμου (ύδρευση, καθαριότητα κλπ) σε ιδιωτικά συμφέροντα.
v Άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των πολιτών
Στην πρόθεσή μας είναι η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου, ώστε ο δημότης να απευθύνεται στην αρμόδια υπηρεσία, χωρίς την διαμεσολάβηση του Δημάρχου, αντιδημάρχων ή άλλων αιρετών. Ο πολίτης θα πρέπει να γνωρίζει ποιος υπάλληλος έχει αναλάβει το αίτημά του, σε ποιο σημείο βρίσκεται και σε πόσο χρόνο θα έχει εκτελεστεί το αίτημά του. Διαθέτουμε ένα αξιόλογο προσωπικό και θα πρέπει να του δείξουμε εμπιστοσύνη. Η μέχρι τώρα οργάνωση των Δημοτικών Υπηρεσιών δημιουργούσε ανισότητες στην εξυπηρέτηση, διαχώριζε τους πολίτες σε «δικούς μας» και «τους άλλους» και ενίσχυε τις πελατειακές σχέσεις και τις σχέσεις εξάρτησης.
v Ενεργός συμμετοχή των πολιτών ­Εθελοντισμός
Επειδή για εμάς, ο Δήμος είναι οι άνθρωποι και όχι τα κτήρια, πιστεύουμε ότι μια κοινωνία για να μπορέσει να ορθοποδήσει, θα πρέπει να δώσει βάρος σε όλες τις συλλογικές μορφές έκφρασης, να «εκμεταλλευτεί» όλο το ανθρώπινο δυναμικό που βρίσκεται στην περιοχή και στους κατοίκους του Δήμου, όπου αναγκάστηκαν να ζουν μακριά από τον τόπο τους αλλά θέλουν να προσφέρουν γι αυτόν.
Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε δράσεις εθελοντισμού που αφορούν το περιβάλλον , την υγεία , την παιδεία, τον πολιτισμό και καταστάσεις έκτακτων αναγκών .
v Ανάπτυξη και ανάδειξη των τοπικών κοινοτήτων
Οι Τοπικές Κοινότητες στην ουσία είναι τα μεγαλύτερα θύματα των Καλλικρατικών Δήμων. Χωρίς χρήματα, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, έμειναν χωρίς φωνή, χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες των κατοίκων. Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει ως το τέλος Ιουνίου να καθορίζει το ανώτατο ύψος προϋπολογισμού των Τοπικών Κοινοτήτων. Οι Τοπικές Κοινότητες με τη σειρά τους, έπειτα από πλατιές λαϊκές συνελεύσεις, θα καθορίζουν τα έργα και οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, όχι μόνο προτείνοντας, αλλά και ιεραρχώντας τα με σειρά προτεραιότητας. Μ΄ αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στις Τοπικές Κοινότητες να ενταχθούν στον συνολικό προγραμματισμό του Δήμου, ενώ ταυτόχρονα καταργούμε τον Καλλικράτη στην πράξη.
v Ουσιαστική λειτουργία των δημοτικών οργάνων και επιτροπών
Θέλουμε ένα Δημοτικό Συμβούλιο κοντά στον πολίτη, ανοιχτό στην κριτική του που να αφουγκράζεται τις αγωνίες των κατοίκων και τις ανάγκες του. Γι αυτό:
Το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει τακτικά ΚΑΙ στις έδρες των πρώην Καποδιστριακών Δήμων. Για θέματα μείζονος τοπικής σημασίας, η συνεδρίαση θα γίνεται στην Τοπική Κοινότητα που την αφορά και εάν δεν υπάρχει η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, στην πλησιέστερη που μπορεί να ανταποκριθεί.
Το Δημοτικό Συμβούλιο θα αναμεταδίδεται δημόσια, μέσω internet
Δε θέλουμε το Δημοτικό Συμβούλιο να είναι υποχείριο του Δημάρχου και των επιλογών του, αλλά το θέλουμε ΑΛΗΘΙΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ που θα κρίνει και θα αμφισβητεί ακόμα και τον ίδιο το Δήμαρχο.
Θα επιδιώκουμε τη διενέργεια λαϊκών συνελεύσεων και αν αυτό χρειαστεί και τοπικών δημοψηφισμάτων.
Στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, συχνά παρατηρείται μια πολιτικάντικη παρελκυστική τακτική μέσω μιας άναρχης διαδικασίας, ώστε και ο διάλογος να μην είναι ουσιαστικός και ο ίδιος ο θεσμός να υποβαθμίζεται. Η σύνταξη και η εφαρμογή ενός δημοκρατικού κανονισμού λειτουργίας θα αναβαθμίσει το ρόλο του ίδιου του Δημοτικού Συμβούλου.
v Συνεργασία με άλλους ΟΤΑ με φορείς Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα
Επιδιώκουμε τη μόνιμη συνεργασία με τον όμορο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού σε θέματα υγείας , παιδείας, ύδρευσης ,οδικό δίκτυο , λειτουργία ΧΥΤΑ ,τοπικής οικονομίας ώστε να γίνει εφικτή η ανάπτυξη της περιοχής μας.
v Συνεργασία με διεθνείς οργανώσεις και δήμους του εξωτερικού
Στόχος μας είναι να προβάλλουμε το δήμο μας στο εξωτερικό σαν τουριστικό προορισμό πολλαπλών επιλογών ( θαλάσσιου , φυσιολατρικού, θρησκευτικού , καταδυτικού, κ.λ.π ). Παράλληλα να αξιοποιήσουμε την εθελοντική εργασία νέων από όλο τον κόσμο και τη γνωριμία τους με την περιοχή μας και τους κατοίκους της.


ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Οργάνωση – Λειτουργία
• Συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών σε ένα κτίριο σε κάθε δημοτική περιοχή για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών
• Αναβάθμιση (εκπαίδευση- επιμόρφωση) των δημοτικών υπαλλήλων για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών
• Αναδιοργάνωση για αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών ( ΚΕΠ , Τεχν. Υπ., Υπηρεσίες Καθαριότητας κ.λ.π ) και δημιουργία ανοικτής γραμμής προς το δημότη για κάθε ζήτημα που τον απασχολεί ( προβλήματα καθαριότητας , συλλογής απορριμάτων , κακή κατάσταση δρόμων , εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα κ.ά )
• Δημιουργία Γραφείου Εθελοντισμού και Διαχείρισης Κρίσεων το οποίο θα υλοποιεί προγράμματα ενημέρωσης σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Επίσης θα ενεργοποιεί τους εθελοντές ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα για επικουρική δραστηριοποίησή τους προς τις υπηρεσίες του δήμου .
• Δημιουργία Γραφείου για την Αξιοποίηση των Εθνικών και Ευρωπαϊκών Πόρων
• Δημιουργία Γραφείου Προγραμματισμού που θα εποπτεύει την Υλοποίηση των έργων
• Αναβάθμιση των διαδικτυακών Υπηρεσιών με εφαρμογές που εξυπηρετούν τον πολίτη και ελεύθερη πρόσβαση στο Ιντερνετ σε όλες τις περιοχές του δήμου μας .
• Χρηστή διαχείριση των οικονομικών για περιορισμό δαπανών και βελτίωση της υφιστάμενης πολιτικής πληρωμών
• Καταγραφή και αξιοποίηση της περιουσίας του δήμου
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Ø ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
• Προστασία και ανάδειξη ευαίσθητων περιβαλλοντικών περιοχών
• Βελτίωση οδικού δικτύου και δημοτική συγκοινωνία για τη διασύνδεση των οικισμών με 12/θέσια λεωφορεία .
• Καταγραφή υδρευτικού και αρδευτικού δικτύου­ Παροχή νερού σε απομονωμένους οικισμούς . Δημιουργία συλλεκτών ομβρίων υδάτων
• Αναδιάρθρωση υπηρεσιών καθαριότητας . Τοποθέτηση περισσότερων κάδων και άμεση αντικατάσταση των φθαρμένων , τακτικό πλύσιμο και περιμετρικός καθαρισμός των θέσεών τους , τακτικό πλύσιμο πλατειών και πεζοδρομίων , συχνή καθαριότητα των φρεατίων ομβρίων υδάτων και τοποθέτηση νέων όπου απαιτείται .
· Απομάκρυνση διαφημιστικών και πληροφορικών πινακίδων από κολόνες
τοίχους , δέντρα .Έλεγχος της αφισορύπανσης .
• Έκδοση αδειών κατάληψης χώρου σύμφωνες με την εφαρμογή του νόμου για το ελάχιστο πλάτος όδευσης πεζών στα πεζοδρόμια και απομάκρυνση κάθε εμποδίου .
• Εφαρμογή προγραμμάτων βιοκλιματικής ανάπλασης δημοτικών κτηρίων και κοινοχρήστων χώρων μέσω ΕΣΠΑ .
• Εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων υψηλής φωτεινότητας και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης ή ηλιακών σε κομβικά σημεία των οδικών αξόνων του δήμου .
• Ανάπτυξη εφαρμογών ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, αδρανών υλικών και οικοδομικών απορριμάτων .
• Διευθετήσεις και αποκαταστάσεις ρεμάτων.
• Άμεση απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων .
• Εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία χώρων πάρκινγκ όπου υπάρχει δυνατότητα .
• Ίδρυση και λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων υπό την αιγίδα του Δήμου
• Συντήρηση των υπαρχόντων ΒΙΟ.ΚΑ, δημιουργία νέων όπου υπάρχει ανάγκη και έλεγχος της διάθεσης αποβλήτων. Θεωρούμε τους ΒΙΟ.ΚΑ σημαντικά έργα υποδομής και προϋπόθεση προσέλκυσης νέων οικιστικών και τουριστικών επενδύσεων. Έλεγχος και σε περιοχές που θα έπρεπε να έχουν στεγανούς βόθρους μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα.
• Βελτίωση κατάστασης παραλιακών ζωνών του δήμου
Οι τουριστικές παραλίες της περιοχής να υποστηριχθούν με πάρκινγκ-τουαλέτες –καμπίνες –κάδους απορριμμάτων . Θεωρούμε επίσης απαραίτητη τη ναυαγοσωστική κάλυψή τους κατά τους θερινούς μήνες αιχμής .


Ø ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
• Ενίσχυση κοινωνικών υποδομών ( παιδικοί σταθμοί , βοήθεια στο σπίτι κ.λ.π ). Δημιουργία νέων παιδικών σταθμών για υποστήριξη της εργαζόμενης μητέρας σε κάθε περιοχή του δήμου μας.
• Ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης με προγράμματα εθελοντισμού
• Στήριξη προγραμμάτων ανέργων και ευπαθών ομάδων με επιδοτήσεις ΕΣΠΑ , Voucher ,ΟΑΕΔ για δημιουργία συνεταιριστικών κοινωνικών επιχειρήσεων στην πρωτογενή παραγωγή (θερμοκήπια , καλλιέργεια αρωματικών φυτών, αγροτουρισμό) στον τουρισμό( παραγωγή – προώθηση χειροτεχνημάτων, κοσμημάτων) στον μαζικό αθλητισμό κ.λ.π . Όπου είναι δυνατόν θα διατεθούν οι υφιστάμενοι ανεκμετάλλευτοι δημοτικοί χώροι .
• Ενίσχυση κοινωνικής βοήθειας ( κοινωνικό εισιτήριο , παντοπωλείο κ.λ.π )
Συνεργασία με την τοπική εκκλησία και φορείς για τη διάθεση κοινωνικής βοήθειας.








Ø ΥΓΕΙΑ
• Στήριξη του ΕΣΥ και των αγροτικών ιατρείων για τη διασφάλιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης των πολιτών. Διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών με περισσότερες ειδικότητες και μέσα.
• Ενθάρρυνση- υποστήριξη προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής.
• Λειτουργία κινητής μονάδας πρόληψης υγείας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε απομακρυσμένα χωριά.
• Επαναφορά του αιτήματος για ίδρυση νοσοκομείου Β. Εύβοιας στην Ιστιαία .


Ø ΠΑΙΔΕΙΑ
• Συντήρηση σχολικών κτιρίων- ενίσχυση αποκατάσταση αθλητικών εγκαταστάσεων σχολείων
• Διατήρηση της λειτουργίας όλων των σχολείων του Δήμου
• Αύξηση της χρηματοδότησης για τη σωστή λειτουργία των σχολείων
• Μεταφορά όλων των μαθητών με τα ΚΤΕΛ ανεξάρτητα χιλιομετρικής απόστασης
• Εφαρμογή σε όλα τα διαμερίσματα προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης και Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας .
• Ενίσχυση και συνδρομή στις δράσεις των σχολείων σε προγράμματα περιβάλλοντος , εθελοντισμού κ.λ.π


Ø ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


Οι πολιτιστικές δραστηριότητες του δήμου τον διαφημίζουν στα πέρατα του κόσμου
• Ανάδειξη αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων , μουσείων και διαφήμισή τους για την ανάπτυξη πολιτιστικού τουρισμού.
• Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων­ εκθέσεων με σκοπό την προώθηση το
πολιτιστικού μας πλούτου
• Στήριξη πολιτιστικών συλλόγων και ίδρυση συντονιστικού οργάνου για την προώθηση της μεταξύ τους συνεργασίας και την καλύτερη δράση τους .


Ø ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
• Συντήρηση αθλητικών υποδομών
• Ενίσχυση του αθλητικού πνεύματος των νέων
• Στήριξη του μηχανοκίνητου αθλητισμού
• Περαιτέρω προώθηση θαλασσίων , ποδηλατικών , φυσιολατρικών αθλημάτων


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ- ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Η περιοχή μας διαθέτει ανθρώπους δημιουργικούς , εργατικούς και τεράστιο φυσικό πλούτο και έχει τη δυνατότητα να θρέψει και να κρατήσει τα παιδιά της.
Τρεις είναι για εμάς οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης του τόπους μας :
1. Ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας , όπου μέσα από την ενημέρωση , τις απαραίτητες υποδομές και την πιστοποίηση , μπορεί να δώσει επώνυμα και καινοτόμα προϊόντα υψηλής αξίας.
2. Ο τομέας των τουριστικών υπηρεσιών , δίνοντας βάρος στο φυσικό περιβάλλον, στα ιστορικά και θρησκευτικά μας μνημεία, επιδιώκοντας ένα ποιοτικό τουρισμό σε όλη τη διάρκεια του χρόνου .
3. Η βιοτεχνική και η ήπια βιομηχανική δραστηριότητα , με επίκεντρο τη εξόρυξη και επεξεργασία του λευκολίθου . Σε αυτόν τον κλάδο είναι επιθυμητή κάθε μονάδα βιοτεχνίας ή μεσαίας όχλησης βιομηχανία που δεν θα ενοχλεί τους άλλους παραγωγικούς τομείς και δεν θα επιβαρύνει την υγεία των κατοίκων . Θεωρούμε ότι ένα Επιχειρηματικό Πάρκο τύπου Β΄ (μεσαίας όχλησης ) καλύπτει τις αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου μας.
Οι προτάσεις μας αναλυτικά για τον κάθε πυλώνα είναι :
Ø ΓΕΩΡΓΙΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ-ΑΛΙΕΙΑ-ΔΑΣΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
• Διαρκής συμμετοχή , ουσιαστικές παρεμβάσεις των γεωργικών κτηνοτροφικών αλιευτικών δασικών συνεταιρισμών-οργανώσεων στις επιτροπές του Δήμου
• Συνεργασία με τον όμορο δήμο Ιστιαίας για την πιστοποίηση των αγροτικών – κτηνοτροφικών προϊόντων ώστε να αποκτήσουν προστιθέμενη αξίας .
• Προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων απασχόλησης και επιχειρηματικότητας ( νέοι αγρότες ,νέοι κτηνοτρόφοι, στήριξης γυναικείας επιχειρηματικότητας κ.λ.π )
• Συνεχής ενημέρωση για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα νέων τεχνικών και μεθόδων καλλιεργειών και αρδεύσεων, μελισσοκομίας και δασοκομίας
• Ενδυνάμωση βιολογικών και οικολογικών τρόπων καλλιέργειας , αποτροπή χρήσης φυτοφαρμάκων για την προστασία του υδάτινου πλούτου
• Ενθάρρυνση καλλιέργειας αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών
• Προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των αγροτών για την προώθηση τοπικών προϊόντων
• Ενθάρρυνση επενδυτικών πρωτοβουλιών για την ίδρυση κτηνοτροφικών πάρκων
• Διερεύνηση για την δυνατότητα ίδρυσης σφαγείου για όλη τη Β. Εύβοια σε συνεργασία με τον δήμο Ιστιαίας
• Διερεύνηση για τη καθετοποίηση παραγωγής γεωργικών προϊόντων , γαλακτομικών , επεξεργασίας ρητίνης με τη δημιουργία μεταποιητικών μονάδων
• Συντήρηση των αγροτικών και δασικών δρόμων με συμμετοχή αγροτικών και δασικών συνεταιρισμών
• Σύνδεση τουρισμού και αγροτοκτηνοτροφικού τομέα σε αγροτουριστικές εναλλακτικές δραστηριότητες
• Δημιουργία και συντήρηση περισσότερων αλιευτικών καταφυγίων


ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Η δραστηριοποίηση του Δήμου για την επίτευξη των παρακάτω στόχων θα γίνει με βάση ένα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, που στηρίζεται στο δίπτυχο:

• ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΣ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ
• ΠΡΟΩΘΗΣΗ & ΠΡΟΒΟΛΗ

Συντάσσουμε επιτέλους μια ολοκληρωμένη μελέτη για την ανάδειξη των τουριστικών πόρων της περιοχής. Στη συνέχεια, συνδέουμε τα πλεονεκτήματα που έχουν εντοπιστεί από την μελέτη ανάδειξης με την αντίστοιχη αγορά, μέσω ενός προγράμματος προώθησης και προβολής. Δηλαδή, εντοπίζουμε τι προσφέρουμε ως περιοχή και ποιοι άνθρωποι ενδιαφέρονται για αυτό. Σε αυτούς στρέφουμε την διαφήμιση μας και τους κάνουμε τελικά επισκέπτες μας. Μέχρι σήμερα, τα προγράμματα των συνδυασμών είναι απλές εκθέσεις ιδεών και μεγαλοστομίες για δήθεν έργα που εξυπηρετούν την τουριστική ανάδειξη. Πρέπει να αποφύγουμε αυτό που μέχρι τώρα συμβαίνει, δηλαδή τις αναποτελεσματικές, τμηματικές, αποσπασματικές, ασύνδετες και πολυδάπανες ενέργειες.
Για την υλοποίηση του παραπάνω Στρατηγικού Πλάνου, προσλαμβάνεται ειδικός σύμβουλος για θέματα τουρισμού, στη θέση του ενός εκ των δύο συμβούλων που προβλέπεται από τον «Καλλικράτη» και στρέφουμε δημοτικούς, δημόσιους, ευρωπαϊκούς και ιδιωτικούς πόρους στην επίτευξη των παραπάνω στόχων.
Στόχος του Προγράμματος είναι ο σχεδιασμός της αποδοτικότερης προβολής του δήμου και των Τουριστικών Επιχειρήσεων της περιοχής.
Βασικοί άξονες του προγράμματος
Οι βασικοί άξονες του προγράμματος καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των διαθέσιμων εργαλείων και τεχνικών για την προβολή του τουριστικού προϊόντος, ενώ αξιοποιείται σαν κυρίαρχο στοιχείο η προβολή της ενιαίας πολιτισμικής, τουριστικής και ιστορικής ταυτότητας του Δήμου. Η σύγχρονη διαφημιστική προσέγγιση για την τουριστική προβολή, υλοποιείται με την δημιουργία «ταυτότητας» και «επώνυμου προορισμού» και βασίζεται στην δυνατότητα πολλαπλών επιλογών του επισκέπτη. Δηλαδή, εμφανίζεται ο Δήμος σαν ιδανικός προορισμός που συνδυάζει πολλές δυνατότητες (επιλογές διαμονής σε βουνό ή θάλασσα, επιλογές διασκέδασης και επιλογές θεματικού τουρισμού (θαλάσσιος, καταδυτικός, θρησκευτικός, εναλλακτικός, πολιτιστικός, αθλητικός, χαλάρωσης, γαστρονομίας κλπ).Η φιλοσοφία για τη δημιουργία της «ιδιαίτερης τουριστικής ταυτότητας» του Δήμου, βασίζεται σε 2 κυρίαρχα στοιχεία:
α)Στην αρμονική συνύπαρξη της θάλασσας και του δάσους, (μπλε και πράσινο), με πολλές επιλογές δημιουργικής και ψυχαγωγικής ενασχόλησης, αναδεικνύοντας το Δήμο σαν τουριστικό προορισμό δραστηριοτήτων που παρέχει σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα, μοναδικές εμπειρίες για κάθε επισκέπτη.
β)Στην κομβική θέση του Δήμου μεταξύ άλλων προορισμών. Η γεωγραφική θέση μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανάδειξη του δήμου σαν τουριστικό κέντρο στην Βόρεια Εύβοια. Μπορεί λοιπόν να προβληθεί η διαμονή στο Δήμο, σαν βάση για σύντομες επισκέψεις στα κοντινούς προορισμούς.




Το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης παρουσιάζεται επιγραμματικά ως εξής:
· Ενίσχυση των αναγκαίων υποδομών για την τουριστική ανάπτυξη ( βελτίωση αγροτικού οδικού δικτύου , εγκατάσταση δικτύου ύδρευσης­ ηλεκτροδότησης­ πυρόσβεσης στους λιμένες της περιοχής μας.
· Ανάπτυξη υποδομών μαζικού τουρισμού.
· Δημιουργία τουριστικού γραφείου του Δήμου οργάνωσης –διασύνδεσης χώρων- οργάνωσης επαγγελματιών- διαδικτυακής προβολής αξιοθέατων-συγκοινωνιακής οργάνωσης
· Δημιουργία ενιαίου λογότυπου (τουριστικής ταυτότητας) Δήμου.
· Δημιουργία & εκτύπωση θεματικών διαφημιστικών εντύπων/CD.
· Δημιουργία ενιαίου τουριστικού εντύπου και τοποθέτησή του σε όλα τα καταλύματα του Δήμου.
· Σχεδιασμός κεντρικού Internet Portal και δημιουργία Webcam.
· Συντονισμός προβολής σε κοινωνικά δίκτυα (Facebok, Twitter).
· Συμμετοχή σε ελληνικές και διεθνείς τουριστικές εκθέσεις.
· Επιλεκτικές καταχωρήσεις σε έντυπα & εφημερίδες εσωτερικού και προβολή σε Μ.Μ.Ε.
· Ανάδειξη του Δήμου σε φιλικό προς το ποδήλατο (Bike Friendly).
· Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων με αναβίωση παλιών εθίμων.
· Δημιουργία σημείων ενημέρωσης info-kiosk
· Δημιουργία πινακίδων κατεύθυνσης
· Σηματοδότηση & ανάδειξη πεζοπορικών μονοπατιών.
· Δημιουργία εκπτωτικής κάρτας επισκέπτη.
Ο τόπος μας έχει την δυνατότητα να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει, όχι μόνο για την επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου, αλλά να έχουμε επισκέπτες όλο το χρόνο. Η ανάδειξη των φυσικών και θρησκευτικών μνημείων. Η αξιοποίηση κάθε πόρου προς αυτό τον τομέα και η σύζευξη με τα αγροτικά προϊόντα τις περιοχής, παράλληλα με τη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ξενοδόχους, εστιάτορες, ιδιοκτήτες χώρων διασκέδασης κλπ) δημιουργώντας ένα τοπικό σύμφωνο ποιότητας, με σκοπό τις υψηλού επιπέδου προσφερόμενες υπηρεσίες.

Γύρω από το πρόγραμμά μας που φιλοδοξούμε να μη μείνει ένα πεθαμένο γράμμα, επιδιώκουμε να συσπειρώσουμε όλους τους δημότες, φίλους κα αντιπάλους ,με στόχο να εμπλουτισθούν οι στόχοι μας , να έρθουν ακόμα περισσότερες ιδέες και άνθρωποι, για να βοηθήσουν στην υλοποίησή του.
Ο Δήμος της περιοχής είναι μια υπόθεση όλων μας κι όχι των κομματικών γραφείων, των καρεκλοκένταυρων, και των ύποπτων δοσοληψιών.
Ένας κόσμος που νοιάζεται , αξίζει μια καλύτερη δημοτική αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.