Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Τρία νέα σήματα ποιότητας για τα αγροτικά προϊόντα

Συγκριτικό πλεονέκτημα για χώρες σαν την Ελλάδα αποτελεί η καθιέρωση από του χρόνου στην Ευρωπαϊκή Ενωση τριών νέων σημάτων για την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, τα «παραδοσιακά», «ορεινά» και «νησιωτικά», αφού θα αυξηθεί σημαντικά η υπεραξία τους στις ξένες αγορές

Η κατάταξη ενός προϊόντος σε κάθε μια από τις παραπάνω κατηγορίες θα γίνεται με ιστορικά, λαογραφικά και άλλα κριτήρια τα οποία πρόκειται να καθοριστούν μέσα στους επόμενους μήνες, προκειμένου το μέτρο να τεθεί σε ισχύ από το 2015 με την έναρξη εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.

Οσο πιο πολλά σήματα ποιότητας καταφέρει να κατοχυρώσει μια χώρα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η προιοντική της ποικιλομορφία, η ανάδειξη της οποίας ήταν και το κεντρικό θέμα της ατζέντας του Ατυπου Συμβουλίου των 28 υπουργών Γεωργίας που ολοκληρώθηκε στην Αθήνα.

Το θέμα απασχόλησε την Τρίτη την ειδική Επιτροπή Γεωργίας που συνεδρίασε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, και όπου έγινε σαφές ότι τα νέα αυτά σήματα ποιότητας θα είναι συμπληρωματικά.

Δηλαδή ένα προϊόν, π.χ. ένα αλλαντικό των Κυκλάδων θα μπορεί να έχει μέχρι και τέσσερα σήματα. Θα μπορεί να είναι και ΠΟΠ και νησιώτικο και ορεινό και παραδοσιακό με στόχο να αυξηθεί η υπεραξία του.

Ηδη, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει να μαζεύει στοιχεία για τα ελληνικά προϊόντα που θα μπορούσαν να υπαχθούν στις παραπάνω κατηγορίες, ενώ ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, κάτω από το σήμα του «παραδοσιακού» θα μπορούσαν να υπαχθούν μέχρι και 1.000 προϊόντα, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Αθ. Τσαυτάρη.

Οπως πάντως προέκυψε από τη συζήτηση στη διάρκεια της Επιτροπής Γεωργίας, οι απόψεις των χωρών-μελών ποικίλουν ως προς το συγκεκριμένο θέμα. Ένα βασικό για παράδειγμα ερώτημα είναι «τι ηλικίας θα πρέπει να είναι για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ως τέτοιο». Θα πρέπει να παράγεται στη συγκεκριμένη περιοχή εδώ και 50, 100 ή ακόμη και περισσότερα χρόνια ; Άλλες χώρες τάσσονται υπέρ της μικρής σχετικά διάρκειας, και άλλες όπως η Ελλάδα υπέρ της μεγαλύτερης διάρκειας, καθώς μπορεί να επικαλεστεί ιστορικές αναφορές για πληθώρα προϊόντων και να κατοχυρώσει έτσι το σήμα για μεγάλο αριθμό.

Προβλήματα υπάρχουν και με το νησιώτικο σήμα ποιότητας. Το πρόβλημα σε αυτή την κατηγορία έγκειται στο τι θα χαρακτηρισθεί νησί. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, όπως είπε ο κ. Τσαυτάρης, αν νησί θεωρείται μια περιοχή μεγέθους Πελοποννήσου, Μάλτας ή ακόμη και Βρετανίας. Χαρακτηριστικό εδώ είναι το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες ενστάσεις ως προς τον ορισμό προέρχονται από την Βρετανία, που επιδιώκει να θεωρηθεί ολόκληρη ως νησί, και επομένως όλα τα προϊόντα της να φέρουν το σήμα.

Κίνητρα για την προστασία της ποικιλομορφίας

Από την πλευρά του ο Επίτροπος της ΕΕ Ντάτσιαν Τσιόλος, αναφερόμενος στην ανάγκη προστασίας της ποικιλομορφίας, το κεντρικό θέμα του Συμβουλίου Υπουργών, προανήγγειλε ότι στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ θα υπάρξουν κίνητρα μέσα από κοινοτικά προγράμματα για τη στήριξη προϊόντων όπως φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.