Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Με καθαρό περιθώριο κέρδους άνω του 30% τα μεταλλεία Μαντουδίου και επενδυτικό πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ


Στους "Φούρνους" Μαντουδίου

Πωλήσεις ύψους 31 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 14,6 εκατ. ευρώ προβλέπεται πως θα παρουσιάσει το 2015 η «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι», η θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που προωθεί επενδυτικό πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ στα πρώην μεταλλεία Σκαλιστήρη στο Μαντούδι Ευβοίας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης του ομίλου, οι πωλήσεις της «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι», που απευθύνονται στο σύνολό τους στις διεθνείς αγορές, θα εκτοξευθούν στα 76,1 εκατ. ευρώ μέχρι το 2018 με τα EBITDA στα 40,6 εκατ. ευρώ.

Κατά την ίδια περίοδο, η ετήσια παραγωγική δυναμικότητα των μεταλλείων θα αυξηθεί από τους 85.000 τόνους το 2015 σε 165.000 τόνους το 2018. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως οι τιμές του μεταλλεύματος που εξορύσσεται στο Μαντούδι ξεκινούν από τα 350 ευρώ ανά μετρικό τόνο και φτάνουν τα 450 ευρώ ανά μετρικό τόνο, ανάλογα με το υποπροϊόν. Εξαιτίας της διεθνούς ζήτησης και της υψηλής ποιότητας του λευκολίθου που εξορύσσεται στο Μαντούδι, η ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι προβλέπεται πως θα λειτουργεί με καθαρό περιθώριο κέρδους (μετά φόρων) κοντά στο 33%, ποσοστό που οδηγεί σε σημαντικά έσοδα από μερίσματα για τον μητρικό όμιλο.

Σε πρόσφατη παρουσίαση, η διοίκηση του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποστήριξε πως «η χρήση του λευκόλιθου συνεχώς αυξάνεται διεθνώς την ίδια στιγμή που τα παγκόσμια αποθέματα ποιοτικού μεταλλεύματος περιορίζονται συνεχώς».

Ο λευκόλιθος είναι ορυκτό και τα προϊόντα του χρησιμοποιούνται ευρέως μεταξύ άλλων στη φαρμακοβιομηχανία, σε περιβαλλοντικές εφαρμογές, στη γεωργία και στην κατασκευή πυρίμαχων προϊόντων, ηλεκτροδίων, πλαστικών, δερμάτων και καλωδίων. Στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποστηρίζουν πως τα αποθέματα του Μαντουδίου έχουν «σπάνια κρυσταλλική σύνθεση και είναι υψηλής καθαρότητας» με αποτέλεσμα να εξασφαλίζουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι της χαμηλότερης ποιότητας μεταλλευμάτων που εξορύσσονται κυρίως στην Κίνα.

Τα αποθέματα στο Μαντούδι μπορούν να στηρίξουν την παραγωγική δραστηριότητα της ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι για τα επόμενα 50 χρόνια τουλάχιστον. Δύο από τα επιπλέον πλεονεκτήματα του ομίλου είναι το ιδιόκτητο λιμάνι Κυμασίου και η εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών για την επεξεργασία των τελικών προϊόντων.

Η ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι προωθεί επενδυτικό πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ σε δύο στάδια, το πρώτο από τα οποία θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο - Οκτώβριο. Το δεύτερο στάδιο, που συνδέεται με τη δυνατότητα παραγωγής συγκεκριμένου υποπροϊόντος, θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2015 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2016.

Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ήδη δαπανήσει 42 εκατ. ευρώ για την αγορά του μεταλλείου και την επανέναρξη δραστηριότητας καθώς και 24 εκατ. ευρώ για το πρώτο στάδιο παραγωγής. Αλλά 34 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν για την παραγωγή πρόσθετων προϊόντων μαγνησίου.

Στις δαπάνες περιλαμβάνονται και περίπου 15 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν προκειμένου να καλυφθούν οφειλές των πρώην ιδιοκτητών της ΒΙΟΜΑΓΝ (ιδιοκτήτη των μεταλλείων) προς το προσωπικό, τα ασφαλιστικά ταμεία, κλπ.

(Euro2day, 19/6/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και ειναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το mantoudi news δέν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στά σχόλια τους.