Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014

2ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ  
2ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Α. ΣΤΟΧΟΙ

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΠΕ Εύβοιας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, κατάρτισε το παρόν δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων (ΔΓΠ) στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στο Βαμβάκι». Απευθύνεται στους βαμβακοκαλλιεργητές, με σκοπό την ενημέρωσή τους για την αποτελεσματική φυτοπροστασία της βαμβακοκαλλιέργειας.

Αφορά το διάστημα από την εμφάνιση των πρώτων χτενιών έως την έναρξη της ανθοφορίας.

Η συστηματική παρακολούθηση της καλλιέργειας από τους παραγωγούς και η εφαρμογή των προτεινόμενων καλλιεργητικών πρακτικών και γενικότερα των επεμβάσεων στο σωστό χρόνο, έχουν σκοπό να συμβάλλουν στην επίτευξη του ανωτέρω σκοπού.Β. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο του προγράμματος και για 5 την καλλιεργητικής περιόδο 2014, η υπηρεσία μας έχει εγκαταστήσει δίκτυο παγίδων σε 21 τοποθεσίες, στην ευρύτερη περιοχή Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας .

Οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες που επικράτησαν το διάστημα Μαΐου–Ιουνίου δεν βοήθησαν την ανάπτυξη των βαμβακόφυτων με αποτέλεσμα την οψιμότητα της παραγωγής.

Οι συλλήψεις ακμαίων στο δίκτυο φερομονικών παγίδων είναι χαμηλές, τόσο για το πράσινο, όσο και για το ρόδινο σκουλήκι.

Με βάση τους επιτόπιους ελέγχους που διενεργεί η υπηρεσία, διαπιστώνονται αυξημένοι πληθυσμοί ωφέλιμων εντόμων στις βαμβακοκαλλιέργειες, ενώ δεν έχουν παρατηρηθεί ανησυχητικοί πληθυσμοί άλλων εντομολογικών εχθρών.

Γ. ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ – ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣΗ υπηρεσία συστήνει στου βαμβακοκαλλιεργητές να εφαρμόζουν ορθολογική αζωτούχο λίπανση καθώς και άρδευση.

Οι παραγωγοί από αυτό το στάδιο της καλλιέργειας και στη συνέχεια, απαιτείται να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να επιθεωρούν την καλλιέργεια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΡΟΔΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ:

Οι συλλήψεις ακµαίων (πεταλούδων) στις φεροµονικές παγίδες, δεν αποτελούν κριτήριο για την εφαρµογή επέµβασης µε φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα, αλλά µέσο πρόγνωσης και βοηθούν στον προσδιορισµό των περιόδων δραστηριότητας του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού.

Κριτήριο για την απόφαση λήψης ή όχι µέτρων αντιµετώπισης, είναι µόνο τα αποτελέσµατα των επιτόπιων δειγµατοληψιών στα όργανα των φυτών (νεαρά φύλλα, χτένια, άνθη, καρύδια).

Η επιθεώρηση των βαμβακοκαλλιεργειών πρέπει να γίνεται 2-3 φορές την εβδομάδα, πρωινές ή απογευματινές ώρες, διασχίζοντας το χωράφι διαγώνια και εξετάζοντας εκατό τυχαία επιλεγμένα φυτά.

Το κατώτατο όριο επέμβασης στο παρόν στάδιο για το πράσινο σκουλήκι είναι έξι έως οκτώ (6-8) ζωντανές προνύμφες (σκουλήκια µήκους µέχρι 1 εκατοστό )κατά μέσο όρο στα εκατό φυτά.

Όσον αφορά το ρόδινο στο στάδιο της ανθοφορίας, το κατώτατο όριο επέμβασης είναι 20% προσβολή ανθέων (ροζέτα) σε τυχαίο δείγμα εκατό ανθέων.

Προς το παρόν δεν απαιτείται χημική επέμβαση, αφού η αυξημένοι πληθυσμοί ωφέλιμων εντόμων που παρατηρούνται είναι σύμμαχοι στη καταπολέμηση του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού.

Εφόσον απαιτηθεί καταπολέμηση (υπέρβαση ορίων επέμβασης) τότε αυτή πρέπει να γίνεται με εντομοκτόνα εκλεκτικής δράσης (π.χ. Bacillus thurigiensis, diflubenzuron, spinosad, emamectin benzoate) που χαρακτηρίζονται φιλικότερα ως προς τα ωφέλιμα έντομα και οπωσδήποτε πρέπει να γίνεται εναλλαγή σκευασμάτων διαφορετικής κατηγορίας δράσης.

Η επέμβαση είναι αποτελεσματική όταν γίνεται στο πρώτο ή δεύτερο στάδιο της προνύμφης (μήκους ενός εκατοστού).

Ο ψεκασμός θα πρέπει να γίνεται μετά τη δύση του ηλίου γιατί τότε αυξάνεται η δραστηριότητα των προνυμφών, αλλά και για την προστασία των μελισσών.Δ. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΨΕΚΑΣΜΩΝ ΜΕ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑΗ υπηρεσία ενημερώνει ότι οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνοι για την τελική απόφαση της συγκεκριμένης κάθε φορά επέμβασης των φυτοφαρμάκων που θα επιλέξουν και του τρόπου και χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και για λοιπούς χειρισμούς που συμβάλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας.

Σε κάθε περίπτωση ο παραγωγός οφείλει να διαβάζει προσεκτικά την ετικέτα του γεωργικού φαρμάκου και να το χρησιμοποιεί πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες.

Σύμφωνα με το νόμο 4036/2012, για όποιον χρησιμοποιεί μη εγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα προβλέπονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Οι βαμβακοπαραγωγοί να προειδοποιούν τους μελισσοκόμους ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή ψεκασμού.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα της καλλιέργειας οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγεϊονομικού Ελέγχου στο τηλέφωνο 2221353920 καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας στο τηλέφωνο 2421066525.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ
Π.Κ.Π.Φ. & ΠΕ Μαγνησίας
Τορούτζια & Νικολαϊδη
383 34 Πεδίο Άρεως-Βόλος
Βαμβακοκαλλιεργητές της ΠΕ Εύβοιας.
Δημοτική Ενότητα Κηρέως
Δήμου Μαντουδίου_Λίμνης-Αγ. Άννας
Δημοτική Ενότητα Ελυμνίων
Δήμου Μαντουδίου_Λίμνης-Αγ. Άννας
Δημοτική Ενότητα Ιστιαίας
Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού
Παραρτήματα ΕΑΣ
α. Μαντουδίου
β. Ιστιαίας
Καταστήματα Γεωργικών Φαρμάκων
Δήμων Ιστιαίας_Αιδηψού & Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας
Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Ιστιαίας
Ιστιαία
Γραφείο Αγρ. Οικονομίας Λίμνης-Λίμνη
Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης

ΚΟΙΝ. : α. Αντιπεριφερειάρχη κ. Δ. Βουρδάνο

β. Γενική Δ/νση Περιφερειακής Αγροτικής Οικ/μίας & Κτην/κής -Γραφείο Γενικού Δ/ντη-
Υψηλάντη 1- 351 00 Λαμία

γ. Γραφείο Τύπου ΠΕ Εύβοιας

ΤΟ ΔΗΜΟ ΝΗΛΕΩΣ

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΑΝ. ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και ειναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το mantoudi news δέν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στά σχόλια τους.