Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Για τη δημιουργία Μουσειακού χώρου Μικρασιατικού Πολιτισμού, στο Προκόπι Ευβοίας

Φωτο απο την αποστολή του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας στην Αδελφοποιημένη Πόλη του Προκοπίου της Καππαδοκίας (Urgup)
Η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος ενημερώνει υπεύθυνα το Πλήρωμα της Τοπικής Εκκλησίας για την πορεία του έργου, που αφορά στη δημιουργία Μουσειακού χώρου Μικρασιατικού Πολιτισμού, στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας και εκφράζει την έκπληξη και την δίκαιη αγανάκτησή της, για την εκ μέρους προσώπων τινών της απερχομένης Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος αντιμετώπισή του.

Για το ως άνω έργο, έγιναν πολλές προσπάθειες εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, δαπανήθηκαν χρήματα για την εκπόνηση των απαραιτήτων μελετών, εξασφαλίσθηκε η άδεια του Κ.Α.Σ. για την ίδρυση Μουσείου κ.λπ.  
Η χρηματοδότησή του έργου εξασφαλίστηκε, με την ένταξή του στο «ΕΣΠΑ 2007-2013», από τον Περιφερειάρχη κ. Κλέαρχο Περγαντά.
Στη συνέχεια, εκ μέρους των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητος Ευβοίας, προκηρύχθηκε μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου, με σκοπό την εκτέλεση του έργου, του οποίου η σημασία είναι αυτονόητος και πολλαπλή. Κατά την διενέργεια του μειοδοτικού διαγωνισμού, που έγινε κατά το νόμο, από νομίμως συσταθείσα επιτροπή διαγωνισμού και με την ολοκλήρωσή του και την ανάδειξη μειοδότη υποβλήθηκε μία ένσταση από εργολήπτη, που, όμως, δεν μετείχε στο διαγωνισμό! Η ένσταση απερρίφθη από την επιτροπή του διαγωνισμού. Ο ενιστάμενος, δεν προσέφυγε, όπως είχε δικαίωμα, κατά της απόφασης αυτής, με συνέπεια η ως άνω απόφαση να καταστεί τελεσίδικη και ως διοικητική πράξη απρόσβλητη. Στη συνέχεια η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητος (Π.Ε.) Ευβοίας απέστειλε την απόφαση για την ανάδειξη του μειοδότη - εργολήπτη στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Εσφαλμένα, όμως, ή από υπερβάλλοντα ζήλο, ζήτησε από την Οικονομική Επιτροπή ν’ αποφανθεί και για την υποβληθείσα και ήδη απορριφθείσα ένσταση. Στη συνεδρίαση της 16/7/2014 η Οικονομική Επιτροπή, αντί να διαπιστώσει τα αυτονόητα και τα νόμιμα, ως κατά νόμο όφειλε, με μία πρωτοφανή απόφασή της (αριθ. Απόφ. 785) ακύρωσε το διαγωνισμό και ενέκρινε την επανάληψή του!, χωρίς, καθώς φαίνεται, να λάβει υπόψη της τις φοβερές και επαχθείς συνέπειες της απόφασης κατά του έργου, το οποίο κατ' ουσίαν ματαιωνόταν!
Η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, με εξώδικο πρόσκληση και διαμαρτυρία της προς τους συναρμόδιους φορείς (Οικονομική Επιτροπή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Ευβοίας), επεσήμανε τους ως άνω κινδύνους, καθώς και το νομικά άτοπο για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης. Προειδοποίησε δε, με λόγο ευθύ και καθαρό, ότι, σε περίπτωση που χαθεί το έργο, θα ζητήσει ευθύνες δια της δικαστικής οδού. Πράγματι, άπαντες, φάνηκε να αντελήφθησαν τα αυτονόητα. Αποφασίστηκε, λοιπόν, το θέμα να εισαχθεί εκ νέου στην Οικονομική Επιτροπή, ως έκτακτο, κατά τη συνεδρίαση της 1/8/2014, ώστε ν’ ανακληθεί η προηγούμενη απόφαση και να επικυρωθεί ο διαγωνισμός. 
Προς τούτο ζητήθηκαν αρμοδίως από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ευβοίας εξηγήσεις, οι οποίες και παρασχέθηκαν εγγράφως προς την Οικονομική Επιτροπή, ώστε να μην υφίσταται οποιοδήποτε θέμα.
Παρά ταύτα, στη συνεδρίασή της, εκείνη της 1/8/2014, η Οικονομική Επιτροπή, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας κ. Γεωργίου Μουλκιώτη, δεν συζήτησε το θέμα, με το πρόσχημα ότι, ως έκτακτο, δεν μπορούσε να συζητηθεί, επειδή, αφ’  ενός, ένα μέλος διεφώνησε ενώ απαιτείτο η ομοφωνία και αφ’  ετέρου, απουσίαζαν κάποια τακτικά μέλη της επιτροπής. Ωστόσο, στην ίδια συνεδρίαση, συζητήθηκαν τα υπόλοιπα εκτάκτως εισαχθέντα θέματα, παρά την απουσία των τακτικών μελών της Επιτροπής!!!, ενώ ο ως άνω πρόεδρος κ. Μουλκιώτης αρνήθηκε ακόμη και να δώσει τον λόγο στον εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Φιλόθεο Θεοχάρη, παραθεωρώντας ότι ο π. Φιλόθεος εκπροσωπούσε μια ολόκληρη Μητρόπολη, που είναι άμεσα ενδιαφερόμενη, ως κύριος του έργου και ότι έκαμε ολόκληρο ταξίδι μέχρι τη Λαμία, για το σκοπό αυτό, μεταφέροντας μάλιστα με το όχημά του και υπάλληλο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Ευβοίας, η οποία, καίτοι εκλήθη, εν τούτοις δεν της επετράπη να ομιλήσει!!! Άρχισε πλέον να διαφαίνεται η πρόθεση κάποιων, να μην συζητηθεί και να μην εγκριθεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, με διάφορες δικαιολογίες (αν όχι μεθοδεύσεις).
Ως ήτο εύλογο και αναμενόμενο η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, αντιλαμβανόμενη το εχθρικό σε βάρος Της και της Εύβοιας κλίμα, αντέδρασε, για την άνιση και άδικη αυτή μεταχείριση, στα πλαίσια των δυνατοτήτων Της και πάντοτε νόμιμα, αναμένουσα μετά πολλής υπομονής και αγωνίας την έκβαση, χωρίς να προβεί ακόμη, καίτοι το είχε διαμηνύσει, σε δημόσια καταγγελία! Μετά την τελευταία αυτή δυσμενή εξέλιξη και ο μειοδότης - προσωρινός ανάδοχος του έργου προσέφυγε αρμοδίως στην Επιτροπή του άρθρου 68 (γνωστή ως Επιτροπή του άρθρου 18), για την ακύρωση της παράλογης και παράνομης απόφασης της 16/7/2014.
Κατόπιν, αποφασίστηκε να εισαχθεί το θέμα εκ νέου για συζήτηση, περιληφθέν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της 26/8/2014. Στα πλαίσια αυτά, εν τω μεταξύ, είχαν γίνει όλες, οι υποδειχθείσες από τον Νομικό Σύμβουλο της Περιφέρειας, συμπληρώσεις στο φάκελο και τα διαβιβαστικά έγγραφα, ώστε να μην υφίσταται οιοδήποτε τυπικό ελάττωμα, που θα μπορούσε ν’ αποτελέσει αιτία ή και πρόσχημα για αναβολή της συζήτησης και λήψης οριστικής απόφασης επί του θέματος. Επιπλέον δε και ο προσωρινός ανάδοχος του έργου, προς την ίδια κατεύθυνση κινούμενος, παραιτήθηκε, καθώς πληροφορηθήκαμε, από την προσφυγή του, ώστε να μην υπάρχει οποιοδήποτε εμπόδιο για τη συζήτηση του θέματος.
Το θέμα συζητήθηκε τελικά στην υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη  Βοιωτίας κ. Γεωργίου Μουλκιώτη Οικονομική Επιτροπή και αποφασίστηκε η ανάκληση της απόφασης της 16/7/2014. Ωστόσο, προς κατάπληξη όλων, η απόφαση για έγκριση του αποτελέσματος του διαγωνισμού και την οριστική ανάδειξη του αναδόχου αναβλήθηκε εκ νέου και παραπέμφθηκε, με διαφορά μιας ψήφου, χωρίς να σχηματιστεί η απαραίτητη και νόμιμη απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, στη νέα Οικονομική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει, από Οκτώβριο ε.έ.!!!, αφού πρώτα συγκροτηθεί, μετά την ανάληψη καθηκόντων του νεοεκλεγέντος Περιφερειάρχη και της νεοεκλεγείσας Περιφερειακής Αρχής!!!, παρά την εισήγηση και τη διαβεβαίωση του παρασταθέντος Νομικού Συμβούλου της Περιφερείας και νεοεκλεγέντος Αντιπεριφερειάρχου Φθιώτιδος κ. Ευθυμίου Καραΐσκου, ότι δεν υφίσταται πρόβλημα για την έγκριση του αποτελέσματος της Δημοπρασίας.
Έτσι, ένα έργο νόμιμο, ώριμο, με εξασφαλισμένους πόρους χρηματοδότησης, εντελώς παράνομα, με διάφορα προσχήματα, που ουσιαστικά συνιστούν εμπαιγμό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και της Εύβοιας, ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ, μπλεγμένο στον κυκεώνα της παντελώς αδικαιολόγητης γραφειοκρατίας και, ενδεχομένως, σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες!
Ενημερώνουμε, λοιπόν, με την παρούσα Ανακοίνωση τους πολλούς ενδιαφερομένους, οι οπόιοι μας τηλεφωνούν και ρωτούν εναγωνίως για την πορεία του έργου, ιδιαιτέρως δε τους Συλλόγους των Προκοπιέων και τα Μικρασιατικά Σωματεία και ταυτόχρονα καταγγέλουμε, μετά πολλής θλίψεως, πικρίας και έντονης δυσαρέσκειας την ως άνω απαράδεκτη στάση και συμπεριφορά, σε βάρος της Εκκλησίας της Χαλκίδος και του μεγαλύτερου Νομού της Περιφέρειας, της Εύβοιας, δηλώνοντας ότι θα υπερασπισθούμε, εντός των νομίμων ορίων, έως εσχάτων τα δίκαιά μας και θα ζητήσουμε αρμοδίως και ευθύνες, σε περίπτωση που απενταχθεί ή υποστεί οιανδήποτε βλάβη το έργο, απέχοντας, ωστόσο, από κάθε κακία σε βάρος των προσώπων που μας επίκραναν και προσβλέποντας, για δίκαιη αντιμετώπιση, στη νέα Περιφερειακή Αρχή, για την επιτυχία της Οποίας εγκαρδίως ευχόμαστε.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.