Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Καμιά μεταλλευτική δραστηριότητα στο Λόφο Δαφνοποτάμου


Ιδιόκτητη έκταση του Συν/μου Μαντουδίου έκτασης 625,152 στρεμμ στο λόφο Δαφνοποτάμου δίπλα στο Λιμάνι Μαντουδίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα σε τοπικό blog...."με απόφαση της  Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας  (Δ/νση Ανάπτυξης Π.Ε. Ευβοίας) (ΑΔΑ 61ΥΡ7ΛΗ-8ΒΧ) ακυρώνεται αυτοδικαίως αίτηση της ΤΕΡΝΑ λευκόλιθοι να κάνει μεταλλευτικές έρευνες  σε έκταση 1.140 στρεμμάτων δίπλα στο Λιμάνι Μαντουδίου.

Η αίτηση διενέργειας μεταλλευτικών ερευνών ακυρώθηκε γιατί η ΤΕΡΝΑ δεν  συνυπέβαλε μαζί με την  αίτηση για χορήγηση άδειας μεταλλευτικών ερευνών, διπλότυπο είσπραξης  του δημόσιου ταμείου τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ ως δικαίωμα του δημοσίου. Η αίτηση υποβλήθηκε  αρχικά στις  13 Νοεμβρίου του 2008 από την ΤΕΡΝΑ και απορρίφτηκε από τον Νομάρχη Ευβοίας στις  6Ολτωμβρίου 2009. Προσφυγή της ΤΕΡΝΑ κατά της απόφασης του Νομάρχη απερρίφθη από τη  Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στις  25 Ιανουαρίου 2010.  Και οι δυο απορρίψεις  (νομάρχη Ευβοίας και ΓΓ Περιφέρειας)  ανατράπηκαν με  απόφαση του 2ου Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Χαλκίδας το 2013 .  Η αυτοδίκαια ακύρωση έγινε  γιατί η ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι  δεν προσκόμισε το προβλεπόμενο από  το νόμο διπλότυπο είσπραξης του Δημόσιου Ταμείου  (3.000 ευρώ) ούτε υπέβαλε δήλωση παραίτησης εκ της αιτήσεως για χορήγηση άδειας μεταλλευτικών ερευνών μέχρι την προβλεπόμενη από το νόμο προθεσμία 01/02/2014. Η εταιρεία έχει δικαίωμα να κάνει ένσταση επί της αποφάσεως."

Σύμφωνα με τον Συν/μό Μαντουδίου ,,, Η ΒΙΟΜΑΓΝ με αίτηση της το 2008 ζητούσε  τη χορήγηση άδειας μεταλλευτικών ερευνών και  τη διενέργεια  γεωτρήσεων στο λόφο Δαφνοποτάμου εκτάσεως 625,152 στρ. και την απόκτηση μεταλλειοκτησίας
Σύμφωνα με τα πρακτικά αρ. 38/1-2-2008 απόφαση της Γ.Σ. ο συν/μος "ομόφωνα και παμψηφεί απαγορεύει και δεν χορηγεί άδεια μεταλλευτικών ερευνών στην εκταση 625,152 στρεμ ιδιοκτησίας του  στη θέση Δαφνοπόταμος της κτηματικής περιφέρειας Μαντουδιου βάσει του χάρτη με τις συντεταγμένες  κατά ΕΓΣΑ '87
Η ανωτέρω έκταση περικλείει το Λιμάνι Μαντουδίου και το μελλοντικό Μεταλλευτικό Μουσείο, είναι πευκόφυτη περιοχή με ιδιαίτερο αισθητικό κάλος στο αιγαίο πέλαγος και αγγίζει τις παραλίες Κυμασίου και Δαφνοποτάμου
Η επιλογή της αιτουμένης έκτασης απο τη ΒΙΟΜΑΓΝ εγείρει ερωτήματα 
ως προς την σκοπιμότητα της ,αφού υπάρχουν χιλιάδες άλλες εκτάσεις και στόχος της εταιρείας δεν είναι η μεταλλευτική εξορυκτική δραστηριότητα όσο η δέσμευση των εκτάσεων αυτών για ίδιο όφελος".
 
Η απόφαση του Συν/μου κατατέθηκε στα πρακτικά του Δημοτικού συμβουλίου Δήμου Κηρέως όταν έγινε η συζήτηση για τους περιβαλλοντικούς όρους μεταλλειοκτησιών  επισυνάπτοντας και χάρτη με τις συντεταγμένες της ιδιοκτησίας του και κοινοποιήθηκε σε ΒΙΟΜΑΓΝ,Περιφέρεια και Νομαρχία Εύβοιας.

Έως σήμερα κανείς δεν εχει "ενοχλήσει "σχετικά με το θέμα αυτό τον συν/μο και όλες οι κινήσεις δια της πλαγίας της ΤΕΡΝΑ προκαλούν απορία αφού είναι προφανές ότι χωρίς τη συναίνεση του ιδιοκτήτη δεν μπορεί να γίνει καμιά μεταλλευτική  δραστηριότητα  στον αναφερόμενο λόφο για προφανείς λόγους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι  το 1971 επι χούντας ο Σκαλιστήρης προσπάθησε να πάρει με τον ίδιο τρόπο την έκταση αυτή όμως και πάλι σθεναρά ο συν/μός είχε πει όχι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.