Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

1985 -Ο Νίκος Κοτζιάς στο Μαντούδι

Κυριακή απόγευμα, καλοκαίρι  του  1985, στη κατάμεστη πλατεία Μαντουδίου σε μια εκδήλωση του ΚΚΕ για τους εργαζόμενους μεταλλωρύχους στις εταιρείες Σκαλιστήρη και Παπαστρατή.

 Ανεβαίνει στο βήμα, ένας άγνωστος εικοσιπεντάχρονος νεαρός με μουστάκι και στρογγυλά γυαλιά. Η αρχική απορία των θαμώνων "βρε ποιος είναι αυτός;" μετατράπηκε γρήγορα στο "βρε τι είναι αυτός!"

Χειμαρρώδης ομιλητής με μεγάλη ευφράδεια λόγου. Μίλαγε σχεδόν επί δύο ώρες εκτός κειμένου,  με πειθώ και  επιχειρήματα με έντονη συναισθηματική φόρτιση. Όλοι κρέμονταν από το στόμα του. Είχε αφήσει έκπληκτο όλο το κόσμο της πλατείας. Οι περισσότεροι ενθουσιάστηκαν, άλλοι συγκινήθηκαν, όλοι πάντως πείστηκαν.

 Εκείνη η βραδιά έχει μείνει αξέχαστη σε όσους έτυχε να είναι εκεί !

Μετά από 30 χρόνια, πολλοί από εκείνους που είχαν την τύχη να τον ακούσουν τότε και να του σφίξουν το χέρι,  τον θυμήθηκαν. 

 Ήταν ο Νίκος Κοτζιάς, ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας!




"Ο Νίκος Κοτζιάς, έχει σπουδάσει Πολιτική, Φιλοσοφία και Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης σε πανεπιστήμια της Γερμανίας Οι άπειρες γνώσεις του (αποτυπωμένες μάλιστα σε πολλά πονήματα, ανάμεσά τους και τέσσερα που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καστανιώτη) μαζί με το ιδιαίτερο μαχητικό στυλ, καθώς και με μια ασυναγώνιστη μέθοδο λογικής, τον έκαναν ασυναγώνιστο.


Μιλάει άριστα τα γερμανικά (η δεύτερη μητρική του γλώσσα). Έχει αφομοιώσει κάθε σελίδα όλων των σχολών όλων των Γερμανών φιλοσόφων. Είναι παντρεμένος με Γερμανίδα, η οποία μάλιστα είναι καθηγήτρια της Γερμανικής Φιλολογίας στο πανεπιστήμιο. Και έχει ενσωματώσει στα κύτταρά του το στυλ, την επαγωγική λογική και το ύφος Γερμανού διανοούμενου.

 Κοντολογίς, ο Νίκος Κοτζιάς είναι ο «αρσενικός Μέρκελ»!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.