Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Φήμες για βελούδινο διαζύγιο Μαντουδίου-Λίμνης με τη κατάργηση του Καλλικράτη .

Με (mail) που στάλθηκε στο mantoudi news, γίνεται λόγος για κίνηση συλλογής υπογραφών μέσα στο 2015, με αίτημα το διαζύγιο  Μαντουδίου -Λίμνης στο καλλικρατικό Δήμο μας ,ενώ γίνεται αναφορά στην  Έδρα του Δήμου,τη ταλαιπωρία των πολιτών,την ελλιπή καθαριότητα και εγκατάλειψη των χωριών ,την έλλειψη τηλεοπτικού σήματος κλπ.

  Η κίνηση -όπως λέγεται-, γίνεται από άτομα των πρώην Δήμων Κηρέως και Νηλέως που δεν έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με το Δήμο, δεν υπογράφεται όμως από κανέναν , ενώ αναμένονται-όπως αναφέρει - εξελίξεις μέσα στο 2015 .

 

Ήδη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που θα πραγματοποιηθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2016 έχει εξαγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης 

 

Στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης είναι να αλλάξει επί το δημοκρατικότερο το σύστημα εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, καταργώντας τον «Καλλικράτη» αλλά και τη «νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία που διέπει το ισχύον καθεστώς». «Ο Καλλικράτης αποδείχθηκε μια κολοβή μεταρρύθμιση», διαμήνυσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

Το σχέδιο για το νέο χάρτη των ΟΤΑ


Αλλαγές στα σύνορα των δήμων στο πλαίσιο της ριζικής αναμόρφωσης του Καλλικράτη σχεδιάζει η κυβέρνηση βάζοντας στο μικροσκόπιο μεγάλους νησιωτικούς και ορεινούς δήμους καθώς και ΟΤΑ ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας.


Ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης προανήγγειλε την παρέμβαση στο χωροταξικό του Καλλικράτη μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής όπου επισήμανε πως «δεν ιεραρχείται ως πρώτο ή ως ιδιαίτερα σημαντικό το ζήτημα της χωροταξίας.


Είναι προφανές ότι χρειάζονται κάποιες αλλαγές σε αυτόν τον τομέα που αφορά νησιωτικούς και ορεινούς δήμους. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι 325 δήμοι μπορούν να γίνουν 380 ενδεχομένως στο τέλος της συζήτησης και θα αφορά συγκεκριμένες, πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Δεν ανοίγουμε αυτό το θέμα για μια εξ υπαρχής συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Στην ομιλία του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ  ο κ. Βούτσης προανήγγειλε διαδικασίες διαλόγου με τους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού για τις αλλαγές στον Καλλικράτη που μπορεί να διαρκέσουν και το 2016.

Η αλλαγή του χωροταξικού χάρτη στους ΟΤΑ αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης σε συνδυασμό με αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που επικεντρώνουν κυρίως στην ισχυροποίηση της συμμετοχής των πολιτών στις λήψεις των αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επιδιώκει τη συμφωνία των δήμων στις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου του Καλλικράτη και για τον λόγο αυτόν κρατά χαμηλούς τόνους στις αλλαγές των συνόρων των ΟΤΑ προκειμένου να αποφύγει την έκρηξη αιτημάτων για αυτονόμηση δήμων σε όλη την επικράτεια.

 Για τον λόγο αυτόν το υπουργείο προσανατολίζεται στην περιορισμένη παρέμβαση στο χωροταξικό του Καλλικράτη επικεντρώνοντας κυρίως στους μεγάλους νησιωτικούς και ορεινούς δήμους. Το βασικό επιχείρημα της ανάγκης να επέλθουν αλλαγές είναι η δυσκολία διοίκησης και παροχής υπηρεσιών σε δήμους όπου η απόσταση από το ένα άκρο στο άλλο ξεπερνά τις δύο ώρες διαδρομή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.