Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Εως 25 Νοεμβρίου 2015 για τη χορήγηση πιστοποιητικού ορθολογικής χρήσης φυτοφαρμάκων


Ολοι οι επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων υποχρεούνται να κατέχουν το πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης από τις 26 Νοεμβρίου 2015 και μετά, προκειμένου να προμηθεύονται νόμιμα τα γεωργικά φάρμακα.

Για τη συμμετοχή στις εξετάσεις ο ενδιαφερόμενος καταβάλλει παράβολο στο ΥΠ.Α.Α.Τ. το οποίο σύμφωνα με την τροποποιητική ΚΥΑ  ορίστηκε στα 25 ευρώ για την περίοδο μέχρι 25 Νοεμβρίου 2015 και 50 ευρώ από την 26 Νοεμβρίου 2015 και μετά.

H έννοια του “επαγγελματία χρήστη γεωργικών φαρμάκων” δεν ταυτίζεται απαραίτητα με τον “κατά κύριο επάγγελμα αγρότη”. Επαγγελματίας χρήστης γεωργικών φαρμάκων είναι αυτός που παράγει αγροτικά προϊόντα με σκοπό την πώληση σε τρίτους, ακόμα και αν έχει άλλο κύριο επάγγελμα.

Διαδικασία χορήγησης πιστοποιητικού:

Το πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων αποκτάται με τη συμμετοχή του ενδιαφερόμενου σε εξετάσεις. Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης «Ευρωπαϊκή Πρόοδος» είναι κέντρο εξετάσεων χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων.

Τρόπος διεξαγωγής εξετάσεων

Οι εξετάσεις διεξάγονται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΥΠ.Α.Α.Τ. όπου ο ενδιαφερόμενος καλείται να απαντήσει σε πενήντα (50) ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής μέσα σε ορισμένο χρόνο. Για τη χορήγηση του πιστοποιητικού ο ενδιαφερόμενος πρέπει να απαντήσει σωστά σε τουλάχιστον τριάντα πέντε (35) ερωτήσεις. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται άμεσα για τον αριθμό των ερωτήσεων που απάντησαν σωστά και για τη χορήγηση ή μη του πιστοποιητικού.

Προγράμματα Κατάρτισης

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης «Ευρωπαϊκή Πρόοδος» διοργανώνει σεμινάρια κατάρτισης προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις και παράλληλα να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων.

Το πρόγραμμα κατάρτισης τηρεί τις προδιαγραφές που ορίζει η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής (Τμήμα Φυτοπροστατευτικών και Βιοκτόνων Προϊόντων) του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το περιεχόμενο της κατάρτισης διαμορφώνεται ως ακολούθως:

  • Γενική κατάρτιση, η οποία αφορά στη νομοθεσία που διέπει τα γεωργικά φάρμακα και τη χρήση τους, τους κινδύνους από την ύπαρξη των παράνομων προϊόντων φυτοπροστασίας και τις μεθόδους αναγνώρισης τέτοιων προϊόντων καθώς και την τήρηση αρχείου για κάθε χρήση γεωργικών φαρμάκων, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

  • Κίνδυνοι των γεωργικών φαρμάκων.

  • Ολοκληρωμένη φυτοπροστασία.

  • Εξοπλισμός εφαρμογής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.