Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΚΟΠΙ



 Με λαμπρότητα και πληθωρική συμμετοχή χριστιανών, εορτάστηκε και φέτος, την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016 στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας και συγκεκριμένα στο Ιερό Προσκύνημά Του, η μνήμη του Οσίου πατρός ημών Ιωάννου του Ρώσου του νέου Ομολογητού, του Οποίου το Άφθαρτο Ιερό Σκήνωμα, ως δώρο πολύτιμο φυλάσσει με ευλάβεια η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων.
            Χιλιάδες πιστοί προσήλθαν να λάβουν τη Χάρη του Τριαδικού Θεού με τις πρεσβείες του Οσίου Ιωάννου, να τιμήσουν την μνήμη Του και να αποθέσουν στο Ιερό του Λείψανο τα φορτία των προβλημάτων της ζωής. Πλήθη μάλιστα πιστών ανθρώπων, ιδιαιτέρως νέων, με συγκλονιστική θερμότητα πίστεως και αγάπης, περπάτησαν και φέτος απόσταση μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων, από τη Χαλκίδα ως το Νέο Προκόπιο, πεζοπορώντας, εκπληρώνοντας το «τάμα» τους δείχνοντας έτσι την μεγάλη πίστη τους στον Τριαδικό Θεό και τον «φίλο» Του, Όσιο Ιωάννη.
            Στη φετινή εορτή συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Αργολίδος κ. Νεκτάριος και Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, άπαντες προσκεκλημένοι του οικείου Ιεράρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου.
            Την παραμονή, Πέμπτη 26 Μαΐου 2016 το απόγευμα, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο αναφερθείς σε στιγμές από τον βίο και τα θαύματα του Οσίου Ιωάννου, εμπειρία της ευεργεσίας του οποίου, όπως με συγκίνηση εξομολογήθηκε δημοσίως, έχει και ο ίδιος προσωπικά στη ζωή του. 
            Κατά τη διάρκεια της νύκτας τελέστηκε Ολονύκτια Αγρυπνία η οποία κορυφώθηκε με την πρώτη Θεία Λειτουργία, η οποία τελείωσε περί τις 5.00 το πρωί της Τετάρτης.
            Την κυριώνυμη ημέρα της Εορτής, Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, στην Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ενώ στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, συλλειτουργούντων και των λοιπών αγίων Αρχιερέων, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού κήρυξε και τον θείο λόγο, αναφερθείς, με αφορμή την προσέλευση πολλών ανθρώπων για να ζητήσουν την υγεία τους, στην σπουδαιότητα της υγείας και την εξασφάλισή της.
            Μετά τη Θεία Λειτουργία έλαβε χώρα η μεγαλειώδης Ιερά Λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου στους δρόμους του Προκοπίου, οι οποίοι είχαν στρωθεί με ροδοπέταλα και υπό την μελωδία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Χαλκιδέων, υπό την διεύθυνση του κ. Πέτρου Πρόκου. Στην Ιερά Λιτανεία συμμετείχαν πολλοί Ιερείς, Τοπικοί Άρχοντες, μεταξύ των οποίων ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Αποστόλου, ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Σίμος Κεδίκογλου, ο Περιφερειάρχης Στεράς Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Φάνης Σπανός, οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Δημήτριος Αργύρης, κ. Γιάννης Κοτζιάς και κ. Δημήτριος Βουρδάνος, ο Δήμαρχος Κηρέως-Λίμνης-Αγ. Άννης κ. Χρήστος Καλυβιώτης, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης, ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ευβοίας, ο Λιμενάρχης Χαλκίδος, οι τ. Βουλευτές κ. Άγγελος Πνευματικός και κ. Νικόλαος Μαυραγάνης και άλλοι εκπρόσωποι Τοπικών Αρχών και Συλλόγων, με επικεφαλής την Αδελφότητα Προκοπιέων Ευβοίας «Ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος», αλλά κυρίως αναρίθμητες στρατιές ευσεβών χριστιανών από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Στην Πλατεία του Προκοπίου τελέσθηκε Δέηση υπέρ υγείας όλων των προσκυνητών του Οσίου μας και εκεί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ευχαρίστησε όλους τους Σεβασμιωτάτους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους, τον ιερό Κλήρο και τον Λαό για την αγάπη τους και την βοήθειά τους, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιερού Προσκυνήματος, τους αγίους Ιεροψάλτες, τους Τοπικούς Φορείς για την συνεργασία τους στην διοργάνωση της Πανηγύρεως και τα αναρίθμητα πλήθη των προσκυνητών του Οσίου.
Στη συνέχεια κήρυξε τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, ο οποίος προέβαλε στα αναρίθμητα πλήθη των ακροατών του τον Όσιο Ιωάννη, ως πρότυπο ζωής, ιδίως για τους νέους ανθρώπους.
            Στις Ιερές Ακολουθίες έψαλλαν θαυμασιώτατα Χοροί Ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση των κ. Θεοδοσίου Στεργιόπουλου και κ. Αγγέλου Μαντά, τους οποίους πλαισίωσαν Ιεροψάλτες από όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς Μητροπόλεως.
            Η Ιερά Πανήγυρις του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου μεταδόθηκε πανελληνίως, τόσο τηλεοπτικώς, μέσω του Τηλεοπτικού Σταθμού 4Ε, όσο και ραδιοφωνικώς, μέσα από τη συχνότητα του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ σε τοπικό επίπεδο μεταδόθηκε από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στους 97,7 μεγακύκλους των FM.
 
Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.