Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Μεγάλη ζήτηση για το ελληνικό ρόδι

100% ΦΥΣΙΚΟΣ ΧΥΜΟΣ ΡΟΔΙΟΥ
Απο κτήματα που  καλλιεργούνται στην περιοχή του Δήμου
Μαντουδίου -Λίμνης-Αγία Άννας.






Στη μεταποίηση το μέλλον για το ελληνικό προϊόν
Μεγάλη είναι η ζήτηση και για ελληνικό ρόδι, ειδικά στην ευρωπαϊκή αγορά µε κύριους εξαγωγικούς προορισµούς τη γειτονική Ιταλία αλλά και την Πολωνία.
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές είχε ολοκληρωθεί η συγκοµιδή για την πρώιµη και γλυκιά ποικιλία Acco.

«Οι τιµές παραγωγού για την Acco ξεκίνησαν φέτος στο 1,5 ευρώ το κιλό και έφτασαν στο 1 ευρώ το κιλό», αναφέρει ο παραγωγός Γιώργος Χειµωνίδης από το Κιλκίς. Τώρα έχουν ξεκινήσει να συγκοµίζονται και τα ρόδια ποικιλίας Wonderful µε την Α’ ποιότητα να φτάνει τα 80 λεπτά το κιλό στον παραγωγό, όπως µας ενηµερώνει ο Γιώργος Χειµωνίδης.

 Όσον αφορά την αυξηµένη ζήτηση για επεξεργασµένο προϊόν ο κ. Ντάσκος σηµειώνει ότι για να εκµεταλλευτούµε αυτή τη δυναµική του προϊόντος «πρέπει να θεσπιστούν αγορές παραγωγού και µετά να προχωρήσουµε σε αξιοποίηση προγραµµάτων για να µεταποιήσουµε το προϊόν µας». Να σηµειωθεί, τέλος, ότι οι ροδιές για να αποδώσουν χρειάζονται έως και 5 χρόνια, οι οποίες κατά γενική οµολογία ανήκουν στις απαιτητικές καλλιέργειες.

Στην αυξηµένη διεθνή ζήτηση για ρόδι φαίνεται να απαντούν οι Ισπανοί αγρότες επεκτείνοντας τα στρέµµατα που καλλιεργούν µε αποτέλεσµα φέτος η παραγωγή να αναµένεται να αγγίξει τους 60.000 τόνους, σύµφωνα µε άρθρο της ιστοσελίδας Freshplaza. Την ίδια ώρα, έντονο ενδιαφέρον καταγράφεται από ξενοδοχεία, χώρους εστίασης και από Ιταλούς εµπόρους για µεταποιηµένο προϊόν (χυµός, µαρµελάδα, κλπ).

Περίπου 10-15 µέρες νωρίτερα ξεκίνησε η συγκοµιδή ροδιού σε Απουλία και Σικελία, όπου είναι οι κύριες καλλιεργητικές περιοχές της Ιταλίας, και αναµένεται να έχει ολοκληρωθεί µέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Τα ρόδια που συγκοµίζονται παραµένουν διαθέσιµα µέχρι και τα Χριστούγεννα και όσον αφορά τις τιµές θα παραµείνουν στα ίδια επίπεδα µε την περσινή εµπορική σεζόν, ήτοι στα 3,59 ευρώ το κιλό. Φέτος, αναµένουν λιγότερη παραγωγή και αξίζει να σηµειωθεί ότι το µερίδιο αγοράς για το ρόδι στην Ιταλία πέρσι αυξήθηκε από 70%-80%.

Στην Ισπανία οι τιµές για το προϊόν ακολουθούν πτωτική πορεία ως αποτέλεσµα και της αύξησης των στρεµµάτων και κατ’ επέκταση της παραγωγής. Οι Ισπανοί καλλιεργητές εστιάζουν στις ποικιλίες: Smith, Acco, Wonderful, Mollar, αλλά και στην Valenciano. Την τελευταία 2ετία η παραγωγή στη Βαλένθια,  τη βασική καλλιεργητική περιοχή για το ρόδι έχει αυξηθεί έως και 20%. Συνολικά από την Ισπανία αναµένεται να παραχθούν 60.000 τόνοι. Σηµειωτέον η παραγωγή αυξάνεται, ενώ ανοδικά κινείται και η κατανάλωση που ξεπερνά το 30%.

Η Ρωσική αγορά αποτελούσε πριν το εµπάργκο το βασικό προορισµός των ισπανικών ροδιών (µερίδιο αγοράς 30%). Τώρα, οι ευρωπαϊκές χώρες εστιάζουν σε άλλες αγορές, όπως η Σιγκαπούρη, η Ινδονησία, οι χώρες της Μέσης Ανατολής και η Κίνα. Επιπλέον, αυξηµένη είναι η ζήτηση για ρόδι και εντός της ευρωπαϊκής αγοράς µε την Ιταλία, τη Βρετανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και τη Γερµανία να κατέχουν προεξέχουσα θέση. Να σηµειωθεί ότι στη βελγική αγορά το ρόδι αν και δεν αποτελεί πλέον κορυφαίο προϊόν µέσα στα τελευταία 5 χρόνια έχει διπλασιάσει τις εισαγωγές του.



Ιδιαίτερη προσοχή για το προϊόν δίδεται από σεφ και γκουρού της υγιεινής διατροφής, οπότε οι διεθνείς αναλυτές προβλέπουν ότι τα επόµενα 5 χρόνια θα συνεχίσει να αυξάνεται η ζήτηση και να αναπτύσσεται η αγορά του σε παγκόσµιο επίπεδο. Στην αγορά της Τουρκίας υπάρχει ακόµα περιθώριο ανάπτυξης, ενώ ιδιαιτέρως ενεργή σε διεθνές επίπεδο είναι και η Αίγυπτος. Στην Κίνα τα ρόδια γίνονται ολοένα και πιο δηµοφιλή και στις ΗΠΑ σηµειώνεται αύξηση της ζήτησης, αλλά µείωση αποδόσεων λόγω της έλλειψης νερού και της ξηρασίας στην Καλιφόρνια.

Μειωμένη κατά 20% θα είναι φέτος η παραγωγή ροδιού του Ισραήλ, το οποίο λόγω πρωιµότητας (είναι διαθέσιµα από τον Αύγουστο) καλύπτει τα κενά στην ευρωπαϊκή αγορά. Η σεζόν διαρκεί από τον Οκτώβριο έως το Μάρτιο για την ποικιλία Wonderful, ενώ άλλες ποικιλίες ξεκινούν από τον Αύγουστο και τελειώνουν το Σεπτέµβριο. Όσον αφορά τις τιµές κυµαίνονται γενικά γύρω από τα 1,42 ευρώ το κιλό, ενώ για την ποικιλία Early Red φτάνουν τα 2,42 ευρώ το κιλό.

Στην Ινδία κάποιες εταιρείες έχουν ξεκινήσει ήδη τη µεταποίηση του ροδιού ώστε να παρέχουν στην αγορά σπόρους έτοιµους για κατανάλωση. Το µεγαλύτερο µέρος των εξαγωγών ροδιού της Ινδίας καταλήγει στις χώρες του Κόλπου, ενώ υπάρχει πολύ µεγάλο παγκόσµιο ενδιαφέρον από µεγάλα ξενοδοχεία και χώρους µαζικής εστίασης (HORECA). Τέλος στις ΗΠΑ το 40% της νωπής παραγωγής προορίζεται για εξαγωγές σε: Ν. Κορέα, Καναδά, Ταιβάν, Ιαπωνία και Βραζιλία.  

Γιαννακοπούλου Φανή





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.