Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Νικόλαος Τσίτσας ,δωρητής της μεγάλης λαογραφικής συλλογής στο Μαντούδι :Η υπομονή μου έχει εξαντληθεί


"O πολιτισμός δεν παρέχεται με ενέσιμη μορφή, ούτε με το ζόρι, ούτε με πλάγιους τρόπους. Είναι μετωπική με την ύπαρξή σου.
Κωνσταντινιά Λιάσκου και Νικόλαος Τσίτσας δωρητές της μεγάλης λαογραφικής συλλογής
Η Εθνογραφική  & Λαογραφική  συλλογή  5.000  εκθεμάτων  (18ου έως 20ου αιώνα) του κ. Νικόλαου Τσίτσα, Καθηγητού του Πανεπιστημίου Πειραιώς και της συζύγου του Κωνσταντινιάς παραδόθηκε τον Απρίλη του 2012 στον Δήμο Μαντουδίου
-Λίμνης -Αγ.Άννας και στεγάστηκε στο Δημοτικό κτίριο (παλιό Δημοτικό Σχολείο Μαντουδίου) όπου άρχισε η καταγραφή φωτογράφιση, ψηφιοποίηση και φτιάχτηκαν οι προθήκες των αντικειμένων για τα εγκαίνια και λειτουργία του
Εθνογραφικού -Λαογραφικού Μουσείου Μαντουδίου

Πέντε χρόνια μετά κανείς δεν γνωρίζει γιατί η Δημοτική Αρχή δεν έχει λειτουργήσει το  Μουσείo.

 Ο Κος Τσίτσας με επιστολή του δηλώνει αποφασισμένος να πάρει από το τόπο μας τη μεγάλη συλλογή του ,αφού η υπομονή του -όπως αναφέρει -έχει εξαντληθεί.

Για όλους εμάς που ζούμε σ΄αυτό το τόπο, η προστασία διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς,.... η ζωή μας , οι αναμνήσεις μας , αυτό που άφησαν οι πατεράδες και παππούδες μας, είναι τα πιο ζωντανά περιουσιακά στοιχεία που επηρεάζουν και δίνουν αξία στο  τόπο μας και σίγουρα η δωριζόμενη συλλογή του Κου Τσίτσα προσθέτει όχι μόνο συναισθηματική, αλλά μεγάλη αξία στον πολιτισμό και στο χωριό μας.

Μετά την επιστολή του Κου Τσίτσα υπάρχει πρωτοβουλία φορέων που θα επιδιώξουν συνάντηση με τη Δημοτική αρχή προκειμένου να λειτουργήσει το Μουσείο με τη λαογραφική συλλογή, καθώς και να ενεργήσει στην αναπαλαίωση της "Μεγάλης Οικίας", την ανασκαφή της Αρχαίας Κηρίνθου, την ανάπλαση της πλατείας και του ιστορικού κέντρου του Μαντουδίου.



 Απο τα πρακτικά της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου αποδοχής της λαογραφικής συλλογής απο το Δήμο μας το 2012:

  Ο κ. Τσίτσας Νικόλαος και κα Τσίτσα –Λιάσκου Κων/νια με επιστολή τους απευθύνονται στο δημοτικό συμβούλιο και αναφέρουν τα εξής:
« Κατά την τελευταία και επί 15νθημερο παραμονή μας στην περιοχή σας κάμαμε κάποιες διαπιστώσεις και βγάλαμε κάποια συμπεράσματα που μας οδηγούν να επανακαθορίσουμε τις προθέσεις μας ως προς την τύχη της λαογραφικής μας συλλογή.
Καταλήξαμε οριστικά και αμετάκλητα να σας ζητήσουμε την τροποποίηση των αποφάσεων σας ,ώστε η δωριζόμενη στον Δήμο σας συλλογή μας να αποτελέσει το υλικό για την δημιουργία Εθνογραφικού-Λαογραφικού Μουσείου που να στεγαστεί και να λειτουργήσει στις ισόγειες αίθουσες του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Μαντουδίου.
Εκτιμούμε ότι το Μαντούδι είναι μια πολυπληθής κωμόπολη όπου υπάρχουν αρκετές Δημόσιες Υπηρεσίες, Αστυνομικό Τμήμα και δύο μεγάλες Τράπεζες.
Το παλιό Δημοτικό του Σχολείο είναι ένα επιβλητικό και παραδοσιακό κτίριο στο κέντρο της πόλης και διαθέτει άνετες κι ευρύχωρες ισόγειες αίθουσες, ικανές να στεγάσουν ένα Εθνογραφικό Μουσείο.
Υπήρξε έδρα Δήμου και σήμερα αποτελεί μια δραστήρια Δημοτική Ενότητα.  Γειτνιάζει με το Προκόπι που προσελκύει καθ΄όλη την διάρκεια του χρόνου μεγάλο αριθμό θρησκευτικών τουριστών.
Είναι έδρα «ζωντανού» Πολιτιστικού Συλλόγου, με πολυποίκιλες και σημαντικές δραστηριότητες.
Έχει σπουδαίο χορευτικό συγκρότημα, που έχει τιμηθεί και με διεθνείς διακρίσεις.
Διαθέτει Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Αγροτών που τα ενδιαφέροντα του εκτείνονται και στον τομέα του πολιτισμού. Μεσοπρόθεσμα μπορεί να αποτελέσει κόμβο σύνδεσης μεταξύ του λιμανιού του (Κυμάσι) και του οδικού άξονα Χαλκίδας-Λίμνης-Αιδηψού- Ιστιαίας.
Όχι μόνο οι εκπρόσωποι των φορέων αλλά και οι κάτοικοι του επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για την πολιτιστική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής τους.
Κοντά σ΄αυτά ,την απόφαση μας να υποβάλουμε την παρούσα αναφορά επηρέασε δραστικά και το άμεσο ενδιαφέρον του Αντιδημάρχου κ. Καντζούρα, του Προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου κ. Καραδήμου ,των υπαλλήλων της Δημοτικής Ενότητας όπως και αρκετών κατοίκων ,που έσπευσαν να μας συνδράμουν στην περιπέτεια που περάσαμε κατά την μεταφορά του λαογραφικού υλικού  ,βρίσκοντας ασφαλείς αίθουσες υποδοχής του και φροντίζοντας για την προσεκτική του εκφόρτωση του, αφού ο πάτος πολλών χαρτοκιβωτίων είχε καταστραφεί από την βροχή.

Όλα αυτά πιστεύουμε να σας πείθουν ότι είναι απολύτως δικαιολογημένες, τόσο η ακύρωση της αρχικής μας πρότασης όσο και η διατύπωση της παρούσας.



Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση αποφάσισε

 την εγκατάσταση , του Εθνογραφικού Μουσείου με την συλλογή του κ. Τσίτσα Νικολάου στο κτίριο του δημοτικού σχολείου Στροφυλιάς και την εγκατάσταση του πλέον στις ισόγειες αίθουσες του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Μαντουδίου στην τοπική Κοινότητα Μαντουδίου.

2 σχόλια:

  1. φιλοι μαντουδιώτες 14.760,00€ μελέτη για τη συλλογή Χριστομάνου στη λίμνη ψηφισε ο δημαρχος και το δημ συμβούλιο
    .ειναι αμαρτία αυτή η μεγάλη συλλογή να πάει χαμένη ειμαι λιμνιώτης αλλά δεν χει σημασία ο πολιτισμός πρέπει να βγάζει τη τσίμπλα απο τα ματια μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kalispera kai kali xronia se olo to xorio,as timisoume loipon ton kyrio tsitsa me tin politimi sylogei tou sti stegasi tou paliou mas dimotiko sxoleiou,eimei yperifanos pou ematha ta prota grammata mou ekei sto paleio dimotiko sxoleio,tha dosei akseia kai lamperotita mia tetoia ekthesi sto paleio dimotiko sxoleio!!!
    Chairetismata
    Giorgos Xatzinikolaou

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.