Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Κοινοτάρχες και Δήμαρχοι ....το μυστικό της επιτυχίας !!!



Δημήτρης Τσουκαλάς....ένας άνθρωπος που άφησε την Αθήνα τη δεκαετία του ΄90 για να γυρίσει στο χωριό του την Ανάβρα,να προσφέρει στη γενέτειρά του και να αλλάξει τη ζωή των κατοίκων .
Oι 700 κάτοικοι του χωριού, όλοι τους κτηνοτρόφοι, απολαμβάνουν σήμερα εισοδήματα από 30 έως 100 χιλιάδες
ευρώ και μια ποιότητα ζωής που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την πλούσια Ελβετία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με ποσοστό ανεργίας στο μηδέν και με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη, ο πληθυσμός διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 15 χρόνια.

Οι υποδομές του χωριού είναι υποδειγματικές: Το αιολικό πάρκο, που δίνει έσοδα 100.000 ευρώ ετησίως στην κοινότητα, τα τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα που στεγάζουν το χειμώνα (όταν η Ανάβρα αποκλείεται από τα χιόνια) 25.000 ζώα, το πρότυπο σφαγείο, που θυμίζει χειρουργείο, το διώροφο πάρκινγκ των 60 θέσεων, το γυμναστήριο με τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, τα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, το λαογραφικό μουσείο και το περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο, έκτασης 240 στρεμμάτων.
Μεγάλη σημασία δίνουν οι κάτοικοι και στην κοινωνική μέριμνα: νηπιαγωγείο και δημοτικό υψηλών προδιαγραφών, αγροτικό ιατρείο, δωρεάν στέγαση για τους δασκάλους και τους γιατρούς, «Βοήθεια στο σπίτι», σχεδιασμός για γηροκομείο, ακόμα και για πισίνα!
Το μυστικό της επιτυχίας; Η μάχη με τη μιζέρια άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν τα ηνία της κοινότητας πήρε ο Δημήτρης Τσουκαλάς, ένας άνθρωπος που άφησε την Αθήνα για να γυρίσει στο χωριό του και να προσφέρει στη γενέτειρά του. Με ένα διάλειμμα 4 χρόνων, είναι από τότε κοινοτάρχης της Ανάβρας.
Η κατάσταση που συνάντησε στις αρχές ήταν απελπιστική. Τα γελάδια, οι χοίροι και τα πρόβατα κυκλοφορούσαν ελεύθερα στο χωριό, ενώ δεν υπήρχε πουθενά άσφαλτος και το χειμώνα περπατούσες μέσα στη λάσπη.


«Προτεραιότητά μας ήταν η κατασκευή κτηνοτροφικών πάρκων, για να μπει τέλος στην αναρχία που επικρατούσε. Με φως, νερό και σωστή δόμηση, σταβλίζουν τα ζώα τους το χειμώνα. Τους υπόλοιπους μήνες βόσκουν ελεύθερα στα βουνά. Αυτός είναι και ο λόγος που το κρέας τους φημίζεται για την ξεχωριστή γεύση του. Η κτηνοτροφία είναι η πηγή των εισοδημάτων στην Ανάβρα», λέει ο πρόεδρος της κοινότητας.
Η Ανάβρα δεν βάσισε την ανάπτυξή της στο κράτος. Ηθελε έσοδα δικά της. Ετσι, πριν από μερικά χρόνια ολοκλήρωσε το έργο του αιολικού πάρκου, με τις 20 ανεμογεννήτριες και ανάδοχο την ισπανική εταιρία Gamesa.
Το ρεύμα το αγοράζει η ΔΕΗ, ενώ η κοινότητα για τη χρήση του χώρου, που της ανήκει, εισπράττει έως και 100.000 ευρώ το χρόνο. 

anavra-zo.gr


2 σχόλια:

  1. Μήπως μπορείτε να μας πληροφορήσετε αν ο κ.Τσουκαλας έτυχε αναγνώρισης που του άξιζε?
    Και ποια είναι η τύχη της επένδυσης στα αιολικά?
    Το εθνικό μας ελάττωμα σ´ολο του το μεγαλείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκανα το αγροτικό μου στη περιοχή ,γνώρισα το Κο Τσουκαλά και έχω ιδία άποψη.
    Το χωριό ,αν λεγότανε χωριό απο τη βρώμα και τη δυσωδία ,άλλαξε όψη και το βασικό μέλημα του Κου Τσουκαλά ηταν να αλλάξει καταρχήν τη νοοτροπία των κατοίκων .
    Όταν η κοινότητά συνενώθηκε με τον Δήμο Αλμυρού εκείνος έφυγε από την αυτοδιοίκηση και δεν επιζήτησε ποτέ καμία αναγνώριση. «Πρέπει να ξέρεις πότε θα φεύγεις. Είναι καλύτερο να σε ρωτάνε γιατί έφυγες κι όχι πότε θα φύγεις» έλεγε .
    Για τα αιολικά δεν έχω άποψη γιατί δεν γνωρίζω,αλλά αν εσείς είστε ειδικός πέστε μας να μάθουμε.
    Πάντως η επιτυχία του καθενός κρίνεται απο το συνολικό του έργο και οχι απο τα επι μέρους
    Το μεγαλείο για το εθνικό μας ελάττωμα θάλεγα, είναι ο καταγγέλλων του καταγγέλλοντος ...
    Ευχαριστώ
    Αννέτα Κριαρή
    Βόλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.