Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Απλή αναλογική και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Tην απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προωθεί η κυβέρνηση, καταθέτοντας το ερχόμενο καλοκαίρι σχετική νομοθετική ρύθμιση, ενταγμένη στο συνολικό πλαίσιο αλλαγών του «Καλλικράτη».
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Εθνους», μετά την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές (θα ισχύσουν από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση), το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας των διατάξεων για την απλή αναλογική και στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.

Η απλή αναλογική και στον χώρο της Αυτοδιοίκησης εντάσσεται σε μία συνολικότερη αντίληψη της κυβέρνησης υπέρ των συνεργασιών αλλά και σε μία ευρύτερη στρατηγική συμμαχιών. Κάτι που αποφεύχθηκε στην αναμέτρηση του 2014 -λόγω εσωκομματικών ισορροπιών- στερώντας τότε από τον ΣΥΡΙΖΑ την επικράτηση σε σημαντικούς δήμους και περιφέρειες. Οι εκλογές στους δήμους το 2019 αποτελούν, άλλωστε, τις πρώτες προγραμματισμένες κάλπες στη χώρα και αποτελούν ορόσημο για το Μαξίμου.

Πρακτικά, η ισχύς του συστήματος της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στέλνει στον δεύτερο γύρο τους δύο πρώτους σε ποσοστά υποψηφίους, εφόσον κάποιος επικεφαλής δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50%+1.

Ωστόσο οι δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις θα εκπροσωπούνται στα συμβούλια με βάση τον αριθμό των εδρών που θα εξασφαλίζουν από τον α' γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Θεωρητικά δύο ή και περισσότερες παρατάξεις μπορούν να συνεργαστούν και πριν από τις κάλπες εξασφαλίζοντας η καθεμία έναν δικό της αριθμό εδρών ή και μετά τον πρώτο γύρο στηρίζοντας για το αξίωμα του δημάρχου ή του περιφερειάρχη τα ίδια πρόσωπα.

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εισαγάγει μια εποχή συναίνεσης και σε θέματα Αυτοδιοίκησης λόγω του τοπικού χαρακτήρα των θεμάτων με τα οποία ασχολούνται οι αυτοδιοικητικοί αιρετοί» εξηγεί ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης και σχολιάζει: «Τι σημαίνει όταν λέμε ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για τα σκουπίδια ή για το εάν πεζοδρομηθεί ένας δρόμος;».

Ανώτερος παράγων του υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνει ότι η νομοθετική ρύθμιση για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης θα κατατεθεί περί τα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου και θα ακολουθήσει διάλογος με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Ο ίδιος τονίζει ότι με την απλή αναλογική «θα σπάσουν συστήματα και κατεστημένα» στον χώρο της Αυτοδιοίκησης χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητες αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί από την ΚΕΔΕ μπροστά σ' αυτήν την προοπτική. Είναι ενδεικτικό πως ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, δήλωσε προσφάτως πως θεωρεί ότι η απλή αναλογική θα οδηγήσει στη διάλυση των δήμων και ότι δεν θα καλύψει κανένα απολύτως πρόβλημα. Στην κυβέρνηση θεωρούν δεδομένη την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσει την απλή αναλογική για τους δήμους και τις περιφέρειες, κάτι που φάνηκε άλλωστε και πέρυσι το καλοκαίρι στην ψηφοφορία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στη Βουλή.

Αλλωστε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει με σαφήνεια ότι εφόσον η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση θα καταργήσει την απλή αναλογική που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Σε πρόσφατη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, η Ενωση Κεντρώων τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής και στους δήμους, ενώ το ΚΚΕ διαχρονικά τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής. Ερωτηματικό είναι το τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σημειωτέον πέρυσι δεν υπερψήφισε την απλή αναλογική στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει το εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το επόμενο διάστημα δεδομένου ότι και πέρυσι είχε γίνει μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για τη στάση που θα έπρεπε να ακολουθηθεί στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.