Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Το τοπικό τμήμα Λίμνης της Εταιρείας Ευβοικών σπουδών προτείνει...

ΘΕΜΑ: Πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα στο Δήμο μας
 
Στις 16/5/2017 είχαμε Γενική Συνέλευση των μελών μας. Μεταξύ των θεμάτων μας συζητήσαμε και τα γενικότερα πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα που εκκρεμούν αρκετά χρόνια. Τα περισσότερα από αυτά έχουν ελάχιστο κόστος ή καθόλου, θέλουν όμως το μεράκι και την προσπάθεια όλων μας για να επιλυθούν.
Σας αναφέρουμε συνοπτικά τα κυριότερα, σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας:
1.      Η κατάσταση που υπάρχει σήμερα στα Μουσεία μας και ειδικά στο Λαογραφικό Μουσείο Λίμνης δεν είναι καλή. Το Μουσείο είναι συνέχεια κλειστό και χρειάζεται συντήρηση. Επίσης φιλοξενεί στους χώρους του όλα τα πολύτιμα ευρήματα που υπάρχουν για τα Μουσεία μας (Αρχαιολογικό, Λαογραφικό, Ωκεανογραφικό, Ναυτικό) κλεισμένα και στοιβαγμένα εντός μικρού και ακατάλληλου χώρου επί μακρόν. Ανησυχούμε, γιατί ο κίνδυνος να έχουν υποστεί ή να υποστούν σοβαρές φθορές είναι μεγάλος.
 
2.      ΚΤΙΡΙΟ ΜΕΛΑ
Από την αρχή της σημερινής Δημοτικής Αρχής, σας θέσαμε το θέμα αυτό σε προτεραιότητα, για τους σοβαρούς λόγους που έχουμε εξηγήσει, αλλά δυστυχώς το πολιτιστικό-κοινωνικό αυτό θέμα εκκρεμεί ακόμη. Περιμένουμε να ακούσουμε τους λόγους που υπάρχει η  μεγάλη αυτή καθυστέρηση.
 
3.      ΠΛΑΤΕΙΕΣ – ΔΡΟΜΟΙ – ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Οι πλατείες και οι κεντρικοί δρόμοι κάθε πόλης παίρνουν την ονομασία  σύμφωνα με την ιστορία της περιοχής,της πόλης και την προσφορά κάθε ιστορικού προσώπου.
Έχουμε παρατηρήσει ότι ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα (όπως ο Αγγελής Γωβιός, η Λέλα Καραγιάννη και άλλα επώνυμα και αξιόλογα πρόσωπα) δεν έχουν στις πόλεις μας την αντίστοιχη ανάδειξη και θέση που πρέπει.
Ένα παράδειγμα: Οι Αγγελής Γωβιός και Λέλα Καραγιάννη στις πόλεις μας Λίμνη, Μαντούδι, Αγία Άννα βρίσκονται σε μη κεντρικούς δρόμους και πλατείες αλλά σε παρόδους και απόκεντρους μικρούς δρόμους. Το ίδιο έχουμε επισημάνει και με άλλα ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα σε όλο τον Δήμο μας.
Οι προτομές και το όνομα των ιστορικών αυτών ανθρώπων, θέλουν καλύτερη ανάδειξη, γιατί αυτά τα θέματα είναι ο καλύτερος πολιτιστικός, παιδαγωγικός κα τουριστικός πλούτος για την περιοχή μας.
 
4.      ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΥ
Έχουμε προτείνει εδώ και δύο χρόνια να δημιουργηθεί Μουσείο Λευκόλιθου ή ειδικός χώρος στις πόλεις Λίμνη και Μαντούδι επειδή έχουν συνδεθεί με την ιστορία του λευκόλιθου στην περιοχή μας.
Το γεγονός αυτό θα αναδείξει ιστορικά και πολιτιστικά τον φυσικό πλούτο του τόπου μας, αλλά και των προγόνων μας που συνέβαλαν με τη ζωή τους διαχρονικά στην ύπαρξη του λευκόλιθου. Επίσης θα δώσει την ευκαιρία σε κάθε Έλληνα και ξένο επισκέπτη να γνωρίσει το πολύτιμο αυτό φυσικό προϊόν.
Για το θέμα αυτό έχουμε εναλλακτικές προτάσεις, που μπορούσε σε συνεργασία να σας πούμε.
 
5.      ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ – ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ
Είναι αναντίστοιχο σε μια πόλη που έχει πολιτισμό και κάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, να έχει αρκετή ρύπανση από Ανακοινώσεις και πινακίδες. Οι ξύλινοι στύλοι και τα δέντρα να ρυπαίνονται και να τρυπιούνται καθημερινά.
Η λύση νομίζουμε είναι να υπάρχουν Δημοτικά Ανακοινωτήρια (τουλάχιστον στις τρεις πόλεις μας) σε κεντρικά σημεία και να εφαρμόζεται λίγο ο κανονισμός καθαριότητας του Δήμου!
Επίσης θα πρέπει να υπάρχει η θέληση και η συνεργασία του Δήμου με όλους τους φορείς και συλλόγους.
 
6.      ΚΙΟΣΚΙ – ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ
Ο χώρος στο ΚΙΟΣΚΙ (ανατολικά της Λίμνης) έχουμε επισημάνει ότι θέλει προστασία από την πλευρά της θάλασσας. Ο κίνδυνος είναι άμεσος. Για το θέμα αυτό υπάρχει ειδική μελέτη από το Δασαρχείο Λίμνης. Υπάρχουν βέβαια δυσκολίες, αλλά χρειάζονται και οι αντίστοιχες προετοιμασίες.
ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΣΤΟ ΚΙΟΣΚΙ
Έχουμε ζητήσει σαν σύλλογος από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, να γίνει ένας ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ανατολικά της Λίμνης στις θέσεις α) πάνω από το Λιμενικό Σταθμό και β) στη θέση ΚΙΟΣΚΙ. Για  την (α) θέση είχε φέρει αντιρρήσεις το Δασαρχείο Λίμνης και δεν έγινε δυνατό να δεσμευθεί ο χώρος αυτός. Προτείνουμε τώρα τον χώρο στο ΚΙΟΣΚΙ, ο οποίος έχει περισσότερα θετικά για να γίνει ένας μικρός χώρος (πολυχώρος) για διάφορες εκδηλώσεις και συζητήσεις. Το μόνο που θέλουμε είναι να έχουμε μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον χώρο αυτό, ώστε να προετοιμάσουμε σιγά – σιγά τον τρόπο και τα μέσα κατασκευής του.
 
7.      ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ – ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Λίμνη, δεν λύνεται εύκολα, γιατί δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία απολύτως  μελέτη. Για τους χώρους στάθμευσης όμως (πάρκινγκ) θα μπορούσαν να βρεθούν λύσεις αλλά δυστυχώς γι’ αυτό δεν υπήρξε μέχρι σήμερα η αντίστοιχη μέριμνα.
Σήμερα το πρόβλημα αυτό είναι περισσότερο δύσκολο. Σε συνεργασία μαζί σας μπορούμε να σας πούμε μερικές εναλλακτικές λύσεις, μήπως μπορέσει και βελτιωθεί η κατάσταση αυτή, που έχει πολλές επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης.
 
8.      ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη Δημοτική Βιβλιοθήκη που να έχουν πρόσβαση οι δημότες μας. Εμείς θα μπορούσαμε να συμβάλουμε στη δημιουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης και με τη συμμετοχή των βιβλίων μας.
Δυστυχώς υπάρχει ακόμη εκκρεμότητα στο θέμα αυτό και δεν ξέρουμε τους λόγους που υπάρχουν.
 
9.      ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΚΕΡΑΣΙΑΣ
Για το θέμα αυτό δεν έχουμε καμία ενημέρωση που βρίσκεται και πως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε.
 
10.  ΓΕΦΥΡΙ – ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ – ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΕΙΣ
ΓΕΦΥΡΙ «της Βλάχας»
Σήμερα τα εναπομείναντα γεφύρια βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση. Το γεφύρι «της Βλάχας» (μεταξύ Δάφνης – Κεχριών) έχει αναδειχθεί πριν λίγα χρόνια με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ελυμνίων «Μάκιστος» με κόστος Νομαρχιακού Προγράμματος 32000 ευρώ και έδωσε στην περιοχή μας ένα θετικότατο πολιτιστικό και οικολογικό μήνυμα.
Σήμερα το γεφύρι χρειάζεται τη βοήθειά μας. Το μόνο που μας ζητάει είναι να μην το ρυπαίνουμε και να καθαρίζεται ο περιβάλλον χώρος,  του τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.
ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΣΠΑΘΑΡΙΟΥ
Στο Σπαθάρι σώζεται ακόμη ένας νερόμυλος σαν ιστορικό – λαογραφικό στοιχείο. Νομίζουμε ότι κάποιο ενδιαφέρον και ανάδειξη θα μπορούσε να δείξει ο Δήμος μας, μέσα από τα ειδικά προγράμματα που υπάρχουν.
ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΕΙΣ
Έχουμε κάνει πρόσφατα αρκετές κινήσεις δενδροφύτευσης μόνοι μας, αλλά και με την ΟΛ-ΝΕ.
Υπάρχουν ακόμη πολλοί χώροι που θέλουν δενδροφύτευση,  όπως,  μέρος της παραλίας, περιοχή ΚΟΧΥΛΙ, Μεγάλο Πάρκινγκ  Λίμνης και άλλοι χώροι. Αν και υπάρχει ενδιαφέρον για δενδροφύτευση, εν τούτοις υπάρχει δισταγμός, γιατί υπάρχει το πρόβλημα του ποτίσματος στον Δήμο μας.
 
                                Για τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης
                                         Του Τοπικού μας Τμήματος
 
Ο Πρόεδρος                                              Ο Γραμματέας
 
 
                  Νίκος Χρυσομάλλης                                           Γιάννης Ψαρρός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.