Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Το νέο βιβλίο του Κώστα Γουρνά

Στις 13 Δεκέμβρη κυκλοφορεί από τις "Εκδόσεις των Συναδέλφων" το δεύτερο βιβλίο μου.
 Ενάμιση χρόνο μετά το "Η βαρύτητα στο ή", εγχειρώ ξανά στην πολιτική λογοτεχνία με ενα ακόμη μυθιστόρημα. 
Είναι το "Ω γλυκύ μου έαρ".

Αν και πολύ μικρότερο σε όγκο (140 σελ.), το βιβλίο αυτό είναι σαφώς "βαρύτερο" από το προηγούμενο. Με μια περισσότερο λογοτεχνική φόρμα, κινείται πιο πολύ στο υπαρξιακό πεδίο χωρίς να μεριάζει, όμως, τα πολιτικά επίδικα.

Η αλήθεια είναι ότι δεν προορίζεται να χαρίσει κάποια ιδιαίτερη ευχαρίστηση στον αναγνώστη. Τα ζητήματα με τα οποία καταπιανεται άλλωστε, όπως ο πολεμος, η αρρώστια και ο θανατος, ασφαλώς και δεν προσφέρονται για σαγήνη. Ωστόσο, κάπου εκεί στη "συμβίωση" της ζωής και του θανάτου είναι που χαρτογραφείται το τραχύ πεδίο όπου αναδύονται όλα τα κοσμήματα της ανθρώπινης ύπαρξης.


Και ετούτο το βιβλίο χρησιμοποιεί τη μέθοδο της δημιουργίας κρίσεων για να εξάγει συμπεράσματα που αφορούν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Άλλωστε, οι ακραίες συνθήκες προσδιοριζουν το "μέγεθος" του κάθε ανθρώπου. Μέσα από τεράστιες κοινωνικό-πολιτικες μεταβολές όπως ένας πόλεμος, μέσα από κρίσεις εξωτερικής φύσης που εγκολπώνονται στο είναι, οι ήρωες του έργου διαβαίνουν το μονοπάτι τους. Το δρόμο που ίσως προκαθοριζεται από τη νομοτέλεια του ιστορικού προτσές, ίσως όμως χαράσσεται από την υποκειμενική αυθάδεια της εξέγερσης.

Όπως και να χει, το "Ω γλυκύ μου έαρ" είναι ένα πολύ διαφορετικό βιβλίο που έχει τον ίδιο στόχο με το προηγούμενο. Να εμφιλοχωρήσει στην ανθρώπινη θέληση, να θέσει πολιτικά ζητήματα που δεν αιωρούνται απλά στην ιδεολογική στρατόσφαιρα του αφαιρετικού, να τοποθετήσει τον αναγνώστη στην αρχή ενός διαλόγου με το υπαρκτό που βιάζει για γρήγορες αποφάσεις.

Το βιβλίο αυτό διαβάζεται μέσα σε μια μέρα. Ελπίζω να γινει μία από εκείνες της ζωής σας που θα θυμάστε... 

Καλή ανάγνωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.