Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

3ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ»


ΚΑΜΠΟΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ
Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Εύβοιας 
σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου
Μαγνησίας και με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από την παρακολούθηση των 
συλλήψεων του Πράσινου και Ρόδινου σκουληκιού στις φερομονικές παγίδες καθώς και
τις επιθεωρήσεις στις βαμβακοφυτείες, σας γνωρίζουμε ότι:
1.  Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους καρποφορίας και οποιαδήποτε απώλεια καρποφόρων οργάνων και κυρίως καρυδιών αποτελεί ζημιογόνο γεγονός μη αναστρέψιμο.
2.  Συνεχίζεται η πτήση της δεύτερης γενεάς του πράσινου σκουληκιού όπως αυτή καταγράφεται από τις παγίδες του δικτύου παρακολούθησης και κυμαίνεται σε ορισμένες βαμβακοφυτείες σε σημαντικά επίπεδα χωρίς όμως να παρατηρούνται ζωντανά σκουλήκια.
3.  Οι συλλήψεις των ακμαίων του ρόδινου σκουληκιού είναι μηδενικές και δεν διαπιστώθηκαν ζημιές σε φυτικά όργανα στις περισσότερες περιοχές. Εξαίρεση τοποθεσία του Δ.Δ. Ωρεών, όπου παρατηρείται αυξημένος αριθμός συλλήψεων.
4.  Οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν τελευταία προκάλεσαν σε ορισμένες βαβμακοφυτείες έξαρση τετρανύχων.
5.  Παρατηρήθηκαν χαμηλές πυκνότητες  από αλευρώδης, τζιτζικάκια και αφίδες.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

Α. Πράσινο σκουλήκι
Συνιστάται στους βαμβακοκαλλιεργητές να συνεχίσουν να ελέγχουν τις βαμβακοφυτείες κάθε 3 μέρες και όταν διαπιστώνουν 3-4 μικρές προνύμφες σε  100 φυτά (καλύπτοντας όλη την έκταση διαγωνίως) να προβαίνουν σε ψεκασμό με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Αν χρειαστεί ανάγκη επανάληψης να χρησιμοποιούνται φυτοπροστατευτικά προϊόντα διαφορετικής δράσης και χημικής ομάδας. Οι ψεκασμοί να διενεργούνται νύχτα γιατί τα ακμαία είναι πιο δραστήρια και για την προστασία των μελισσών.
Β. Ρόδινο σκουλήκι
Αντίστοιχα για το ρόδινο σκουλήκι να συνεχιστεί η επισταμένη παρακολούθηση των συλλήψεων των ακμαίων και όπου παρατηρούνται αυξημένες συλλήψεις (π.χ. Δ.Δ. Ωρεών) ή εναλλακτικά κατά τον έλεγχο εσωτερικά 100 καρυδιών διαπιστωθούν 6-8 προνύμφες συνιστάται ψεκασμός τις νυχτερινές ώρες 12:00 – 03:00 π.μ. με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
Γ. Για την αντιμετώπιση και των άλλων εχθρών (τετράνυχοι, τζιτζικάκια κ.α.), όταν αυτό απαιτείται να χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα εγκεκριμένες δραστικές ουσίες με εκλεκτική δράση. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον τρόπο ψεκασμού κατά των τετρανύχων ώστε να διασφαλίζεται η καλή διαβροχή των φυτών γιατί οι τετράνυχοι βρίσκονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και προστατεύονται επαρκώς.
Δ. Κατά την εφαρμογή των ψεκασμών θεωρούμε απαραίτητο να τονίσουμε ότι πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ατομικής προστασίας και να ειδοποιούνται οι μελισσοκόμοι για την απομάκρυνση των κυψελών τους.
Ε. Αδικαιολόγητοι οι άστοχοι ψεκασμοί, καταστρέφουν τους ωφέλιμους πληθυσμούς με αποτέλεσμα την έξαρση των επιβλαβών εντόμων και ακάρεων.
Στ. Παρακαλούνται οι παραγωγοί που εντοπίζουν σημαντικό πρόβλημα στην καλλιέργειά τους να ειδοποιούν τα τμήματα φυτοπροστασίας της υπηρεσίας μας ή του Περιφερειακού Κέντρου  Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.