Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Μια περιφρονητική «εισήγηση» για την ΒΙΠΕ Βορείου Ευβοίας

Aπο:kireas.org

Με απογοήτευση διαβάσαμε  την «εισήγηση»  της Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Στερεάς Ελλάδας προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης που θα εξετάσει το θέματης ΒΙΠΕ  στις 5/9/11. Διαβάζουμε από την επίσημη ιστοσελίδα  ότι «Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Στερεάς Ελλάδας είναι αρμόδια ιδίως για τον προγραμματισμό και την εφαρμογή της περιβαλλοντικής, χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο των αρχών και εθνικών κατευθύνσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη» και βέβαια ότι οι δημόσιοι λειτουργοί είναι υπόλογοι για την νομιμότητα των υπηρεσιακών τους ενεργειών.   


Παρότι εμπίπτει στις αρμοδιότητες της, η συγκεκριμένη Διεύθυνση  εκφέρει  θετική γνώμη για την ΒΙΠΕΒΕ προσπερνώντας και επιφανειακά εξετάζοντας τα παρακάτω:

 - την παράληψη κατάθεσης  Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (Σ.Π.Ε.) που προβλέπει η ΥΑ ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΠΕ/οικ.107017/2006 (ΦΕΚ Β’ 1225/05.07.2006)

-Την πληρότητα   της κατατεθείσας της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της ΒΙΠΕΒΕ που  προκλητικά δεν  κάνει  καμιά εκτίμηση για  τις  διαχρονικές επιπτώσεις  κατά την φάση λειτουργίας (ΚΥΑ 69269/5387/90)

-τις ουσιαστικές παραβιάσεις των τριών χωροταξικών σχεδίων και την ασυμβατότητα της ΒΙΠΕ με την περιοχή που προβλέπουν διατήρηση της κλαδικής φυσιογνωμίας και τουριστικά ανάπτυξη για την περιοχή

-το ότι η δημιουργία ΒΙΠΕ Β.Ε. δεν πληρεί τους λόγους κοινής ωφελείας για την δημιουργία  των επιχειρηματικών πάρκων που προβλέπει ο ν. 3982/11

- το ότι η περιοχή δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση ΒΙΠΕ που προβλέπει το άρθρο 8 του  Χωροταξικού για τη Βιομηχανία (ΚΥΑ 11508/2009  ΦΕΚ 151ΑΑΠ/13.4.2009)

-την ζημιά σε οικότοπους κοινοτικής προτεραιότητας και περιοχές περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού της Στερεάς Ελλάδας –(ΥΑ 26298/2003 ΦΕΚ 1469 Β/09.10.2003) χαρακτηρίζει την  περιοχή που θα εγκατασταθεί η ΒΙΠΕ ως «περιοχή  περιβαλλοντικής  ευαισθησίας» που κρίνεται απαραίτητο να διατηρηθεί. Το ίδιο Πλαίσιο χαρακτηρίζει τις ακτές της Βόρειας Εύβοιας προς το Αιγαίο, ως περιοχές ιδιαίτερης φύσης που απαιτούν προστασία ως τοπία. Ο ποταμός Κυμασιώτης που πληρεί όλα τα κριτήρια νησιωτικού υγροτόπου και χαίρει ειδικού καθεστώτος προστασίας (ν.3937/2011) και θα γίνει βορά της ΒΙΠΕ δεν εξετάζεται καθόλου 

Περίεργα η αυγκεκριμένη Διευθυνση αποφεύγει να εκφέρει ξεκάθαρη γνώμη ακόμη και για το θέμα τη Μονάδας Καθαρισμού Ακαθάρτων  (ΜΚΑ) που  η εγκατάσταση τους μεσα στις νεες ΒΙΠΕ είναι υποχρεωτική (ΚΥΑ 11508/2009) αλλά περίεργα δεν προβλέπεται στην ΒΙΠΕ.ΒΕ. Το αφήνει να το εξετάσει το υπουργείο. Το ίδιο ισχύει και για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων για τα οποία δεν υπάρχει πρόβλεψη στην ΜΠΕ της ΒΙΠΕΒΕ.

Κάποιοι δίκαια θα αναρωτιούνται ποια είναι η αναγκαιότητα μιας τέτοιας Διεύθυνσης αφού ουσιαστικά αποφεύγει να αξιολογήσει τόσο βασικά θέματα και να  προσφέρει μια επαρκή αιτιολόγηση της γνώμη της.  Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την απογοήτευση μας για αυτήν την ελλιπώς τεκμηριωμένη εισήγηση και να ευχηθούμε ότι οι αιρετοί περιφερειακοί σύμβουλοι απλώς θα την παραβλέψουν.


Ακολουθεί η εισήγηση της  Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Στερεάς Ελλάδας



Σχετικά
ΕΝΣΤΑΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ  Κατοίκων του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας κατά της ΒΙΠΕ ΒΕ


Συλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός kireas.org
Ιφιγενείας 3
Μαντούδι 34004
ΕΥΒΟΙΑ
email: Kireas@kireas.org
eishghsh_Page_1.jpgeishghsh_Page_1.jpg
346 K   Προβολή   Λήψη αρχείου  
eishghsh_Page_2.jpgeishghsh_Page_2.jpg
471 K   Προβολή   Λήψη αρχείου  
eishghsh_Page_3.jpgeishghsh_Page_3.jpg
101 K   Προβολή   Λήψη αρχείου  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.