Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Ξεκίνησε η συλλογή του βαμβακιού στη περιοχή του Μαντουδίου

152 αγροτικές εκμεταλεύσεις (9.000 χιλ.στρεμ.) δίνουν αγώνα με το χρόνο και τις καιρικές συνθήκες που ειναι ο πρώτος   παράγοντας  για τη καλή συγκομιδή .
 Εθνικό προιόν για την Ελλάδα και την Ευρώπη
Βαμβακοχώραφο έτοιμο για συγκομιδή
Μαντούδι:Φόρτωση και μεταφορά στα εκοκιστήρια
Το βαμβάκι θεωρείται σαν ένα από τα πιο εμπορεύσιμα προϊόντα στον κόσμο.
Μετά τη συγκομιδή εκκοκκίζεται, δηλ. χωρίζεται ο σπόρος από τις ίνες συσκευάζεται και μεταφέρεται στα κλωστήρια, όπου ύστερα από μια ειδική διαδικασία θα μεταβληθεί σε κλωστή.

Στην αρχή ξύνεται, για να καθαριστεί από άλλες ξένες ύλες που μπορεί να περιέχει. Ύστερα αρχίζει η τελική επεξεργασία, μετατρέπεται δηλ. σε βάτα, κατόπιν σε ταινία, ύστερα σε φυτίλι και τέλος σε νήμα.

Το βαμβάκι σήμερα χρησιμοποιείται σε τόσες περιπτώσεις που ίσως κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί. Εκτός από τις ίνες του χρησιμοποιούνται ακόμη και τα σπόρια, που περιέχουν αρκετή ποσότητα φυτικού λίπους. Από την επεξεργασία ενός τόνου σύσπορου βαμβακιού παίρνουμε τα παρακάτω: 290-400 κιλά ίνες, από τις οποίες μπορούν να κατασκευαστούν περίπου 3.000 μέτρα ύφασμα, 600-710 κιλά σπόρους, από τους οποίους μπορούν να παραχθούν 100-120 κιλά λάδι.
Το λάδι του μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σαν τροφή, είτε στη βιομηχανία. Έχει αχυροκίτρινο χρώμα και περιέχει δύο βασικά οξέα, το λινολικό και το ελαϊκό.
Τέλος από έναν τόνο σύσπορου βαμβακιού παίρνονται ακόμη και 500 - 590 κιλά βαμβακόπιτα που χρησιμοποιείται για τη διατροφή των ζώων. Έτσι, τίποτε δεν πάει χαμένο.
 Κλωστές, υφάσματα, βάτες, επίδεσμοι, τσάντες, ομπρέλες, σκηνές, λιπάσματα, καλλυντικά, σαπούνι, δίσκοι γραμμοφώνων, μαργαρίνη, το πλαστικό λινόλεουμ, που χρησιμοποιείται για πατώματα, στα χρώματα, στις πλαστικές ύλες, στην κατασκευή σελοφάν, στην κατασκευή σπάγκων και χαρτιού, στην κατασκευή εκρηκτικών κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.