Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής για την επένδυση των 5.000 διαμερισμάτων. Τι μπορεί να γίνει;

Απο:Kireas.org
Χθες 22/8/12 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το ερώτημα του Kireas.org για τις ενέργειες που έχει κάνει η Δημοτική Αρχή Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας να προωθήσει την δημιουργία οικισμού 5.000 διαμερισμάτων για την οποία ενδιαφέρθηκαν Ρώσοι επενδυτές. Το Ρώσικο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε μέσω της κατασκευαστικής εταιρείας Μπατιστάτος για την περιοχή μας σε μια περίοδο που άλλοι δήμαρχοι της χώρας  τρέχουν ανά τον κόσμο σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία να βρουν και να προσελκύσουν επενδυτές και τουρισμό. 


Η αναμενόμενη απάντηση θα ήταν ότι η Δημοτική αρχή αξιολόγησε την πρόταση,  στάθμισε τα υπέρ και τα κατά, κάλεσε τον επενδυτή στην περιοχή, αξιολόγησε τις ανάγκες του και προσπάθησε να δώσει λύσεις για να ξεπεραστούν τα συγκεκριμένα εμπόδια υλοποίησης της και να δοθούν  διασφαλίσεις στις τυχόν ανησυχίες του επενδυτή.  Όμως στο Δημοτικό Συμβούλιο της 22/8/12 έγινε γρήγορα αντιληπτό ότι η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει απολύτως καμία ενέργεια, αλλά ούτε και προτίθεται να κάνει.

Ο Kireas.org επικοινώνησε με τον επενδυτή και ενημερώθηκε  ότι επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει άλλα  αναζητεί γη που είναι ρυμοτομημένη για την δημιουργία  τέτοιων οικισμών.   Τέτοιες εκτάσεις δεν υπάρχουν  σε αυτό το μέγεθος  στο δήμος μας και το ερώτημα είναι αν θα μπορούσαν να δημιουργηθούν για να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για αυτή και τέτοιου είδους  επενδύσεις τώρα και στο μέλλον. Ο δήμος Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας έχει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα στην ανάπτυξη τέτοιου είδους παραθεριστικού τουρισμού λογω του ιδιαιτερου φυσικού περιβάλλοντος, κάτι βέβαια που επιβεβαιώνεται και στο 5ετές επιχειρησιακό του σχέδιο.

Για να μπορέσει ο δήμος να προσελκύσει  και να κρατήσει επενδύσεις σαν και αυτή που έδειξαν ενδιαφέρον οι Ρώσοι θα πρέπει  να τους εξασφαλίσει  την θεσμική δυνατότητα πολεοδόμησης κατάλληλων εκτάσεων.  Μετά από διερεύνηση του θέματος από πολεοδομική και χωροταξική άποψη ο Kireas.org κατέληξε ότι αυτό μπορεί  να γίνει με δυο τρόπους:

1. Δημιουργία των Περιοχών Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (Π.Ε.Ρ.Π.Ο.)  του Ν 2508/1997. Συγκεκριμένα για την  Εύβοια ειδικά δίνονται κατευθύνσεις για την δημιουργία ΠΕΡΠΟ στα ΦΕΚ 1026 Δ/05.12.2001 και ΦΕΚ 1370 Δ/16.12.2003.  Δεδομένου ότι αυτή την περίοδο εκπονούνται τα ΓΠΣ για τις δημοτικές ενότητες Κηρέως και Ελυμνίων και το ΣΧΟΑΠ  Νηλέως, ο δήμος μας θα μπορούσε να ζητήσει  από τους μελετητές να συμπεριλάβουν  ΠΕΡΠΟ σε ελκυστικές για τους επενδυτές περιοχές,  μετά από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, εφόσον μάλιστα οι αναθέσεις των παραπάνω χωροταξικών μελετών έχουν γίνει πρόσφατα.

και

2. Αξιοποίηση εκτάσεων που ανήκουν στο δήμο με αλλαγή της ταυτότητας τους  σε "Δημόσια Ακίνητα Τουριστικού Προορισμού" του Ν. 3986/2011  με  την διαδικασία του  μηχανισμού των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακίνητων ( Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α.) (αρ.12 του 3986/2011) με αίτηση στην Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Αυτός είναι ένας εναλλακτικός  τρόπος υλοποίησης της επένδυσης  και θα μπορούσε ίσως να δελεάσει τους ενδιαφερομένους επενδυτές για τον οικισμό των 5.000 διαμερισμάτων. 

Ο Kireas.org παρουσίασε τα παραπάνω στοιχεία στο δημοτικό συμβούλιο στις 22/8/12.  Τέτοιες επενδυτικές περιπτώσεις ή προοπτικές που βασίζονται στην οικιστική-τουριστική ανάπτυξη χρειάζονται την υποστήριξη όλων των εκφράσεων της κοινωνίας. Δυστυχώς όμως και πάλι  δια στόματος του αντιδημάρχου κ. Καντζούρα και αργότερα του δήμαρχου κ. Ψαρρού, αντί απάντησης και δημιουργικού προβληματισμού πάνω σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα,  ο σύλλογος δέχτηκε  μια ακόμη ακατανόητη επίθεση αμφισβήτησης της οντότητας του ως να ήταν αυτό το συζητούμενο θέμα.  Επιβεβαιώθηκε έτσι  ότι η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτα για να προσελκύσει αυτή την επένδυση άλλα και ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για να αξιοποιηθούν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το σύλλογο για το μέλλον. Για να αποφευχθεί περαιτέρω όξυνση της ατμόσφαιρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προσβολές,  ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του συλλόγου αναγκάστηκαν να  αποχωρήσουν από την συνεδρίαση.

Ευχή όλων σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία που έχουμε περιέλθει είναι να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας  και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την προσέλκυση υγιών τουριστικών επενδύσεων στην περιοχή πέρα από την στενόμυαλη  μικροπολιτική και στείρα αντιπαράθεση. 

Kireas.org
Ο σύλλογος όλων των δημοτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.