Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση δημιουργίας ιδιωτικής ΒΙΠΕ και απαξίωσης της Βορείου Ευβοίας

Aπο:kireas.org

Χωρίς καμία ανεξάρτητη μελέτη και  κανένα ενδιαφέρον για τις μειώσεις στην απασχόληση και τα εισοδήματα του τουριστικού και αγροτικού κλάδου της Βόρειας Εύβοιας, αδιάφοροι για την απαξίωση των τουριστικών επενδύσεων, υποδομών και πόρων,  παραβλέποντας  τα συγκριτικά πλεονέκτημα και τους στρατηγικούς σχεδιασμούς ανάπτυξης  του δήμου και της περιφέρειας , και καταφρονώντας κάθε χωροταξική νομιμότητα  τρεις υπουργοί  με την υπογραφή τους θυσίασαν μια ολόκληρη περιοχή και χιλιάδες θέσεις εργασίας για τα συμφέροντα του ομίλου ΤΕΡΝΑ.


Στις 31 Ιανουαρίου 2012 δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ)   Έγκρισης Ανάπτυξης Επιχειρηματικού  Πάρκου  τύπου Α  (γνωστό και σαν ΒΙΠΕ, υψηλής όχλησης/ρύπανσης)  στο Μαντούδι (ΦΕΚ 3540 Β/2012) .  Η  απόφαση  αυτή  από το νόμο αποτελεί και  Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.  Η ΚΥΑ είναι ελλιπής και δημοσιεύτηκε βιαστικά  και γράφτηκε στο πόδι αφού παρέλειψε να  συμπεριλάβει: (1) το χρονοδιάγραμμα οργάνωσης και λειτουργίας της ΒΙΠΕ,  (2) την  έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας , και  (3) την έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης που προβλέπονται από  το νόμο 3982/11  (άρθρο 47, παρ. 5 ).


Η ανάπτυξη της ιδιωτικής ΒΙΠΕ  σε χώρο 750 στρεμμάτων στη θέση Φούρνοι Μαντουδιου έχει προϋπολογιστεί ότι θα κοστίσει 10,6 εκατομμύρια Ευρώ .  Η υπηρεσία του κ. Σκορδά έχει προαναγγείλει χρηματοδοτικό πακέτο   επιχορηγήσεων για τη ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων . Πληροφοριακά, το ΒΙΠΑ (μεσαία όχληση) 1.000 στρεμμάτων της ΤΕΡΝΑ στον Αγ. Αθανάσιο κόστισε 23,1  εκατομμύρια Ευρώ.  

Τα έργα ανάπτυξης της ΒΙΠΕ θα πρέπει να ολοκληρωθούν  μέσα σε 3 χρόνια,  μέχρι την 31/12/2015. Με την διαπίστωση της  ολοκλήρωσης των έργων υποδομής εκδίδεται υπουργική απόφαση που αποτελεί  και την  άδεια λειτουργίας της ΒΙΠΕ και  τότε μπορεί να  ξεκινήσει η διαδικασία οικοδόμησης βιομηχανικών μονάδων στο χώρο.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 

Στα σχέδια (δες χάρτη) υπάρχουν και  20 στρέμματα (εκτός από το χώρο της Σκάλας φόρτωσης Δαφνοποτάμου της ΒΙΟΜΑΓΝ) του λιμενικού τμήματος της ΒΙΠΕ πάνω από το λιμάνι Μαντουδίου που στο μέλλον θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν χώροι εγκατάστασης δεξαμενών  καύσιμων ή υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Αγνοώντας την σχετική  απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και κατά παράβασης της σχετικής νομοθεσίας  δεν προβλέπεται η δημιουργία  Μονάδας Καθαρισμού Αποβλήτων (Μ.Κ.Α.) εντός της ΒΙΠΕ. Τα απόβλητα θα πηγαίνουν στο Βιολογικό Καθαρισμό Μαντουδίου.

ΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΚΥΑ εξαιρεί την εγκατάσταση κάποιων δραστηριοτήτων  στην ΒΙΠΕ όπως διυλιστήρια, πυρηνικοί σταθμοί,  ΧΥΤΥ/ΧΥΤΑ και την αποθήκευση/ενταφιασμό  τοξικών απόβλητων. Επιτρέπει όμως την καύση σκουπιδιών  (σαν SRF/RDF ) και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, δραστηριότητες για τις οποίες έχει εναντιωθεί η τοπική κοινωνία και το δημοτικό συμβούλιο.  Το SRF  είναι ένα καύσιμο που παράγεται από τον τεμαχισμό και την αφυδάτωση  των σκουπιδιών .  Το RDF αποτελείται από τα εύφλεκτα συστατικά των σκουπιδιών, όπως τα πλαστικά και τα βιοαποικοδομήσιμα σκουπίδια.   Το RDF στην Ελληνική νομοθεσία θεωρείται Βιομάζα. Ο όμιλος ΤΕΡΝΑ έχει αδειοδοτηθει για την δημιουργία μιας τέτοιας  μονάδας ηλεκτροπαραγωγής  που θα λειτουργεί με την καύση  επεξεργασμένων αστικών απορριμμάτων  (δηλαδή με SRF ή  RDF, τα οποία παράγουν μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, βιομηχανικά οργανικά υπολείμματα, άχρηστα ελαστικά αυτοκινήτων, ξηρή ιλύ κ.λπ.) στο ΒΙΠΑ της στο Αγ. Αθανάσιο Θεσσαλονίκης. Ως γνωστόν η ΤΕΡΝΑ δραστηριοποιείται στο τομέα διαχείρισης απορριμμάτων.

Ενδεικτικά στην ΒΙΠΕ που εγκρίθηκε επιτρέπεται να εγκατασταθούν και οι παρακάτω δραστηριότητες:

Εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας  µε στερεά καύσιµα (π.χ. SRF/RDF= επεξεργασμένα σκουπίδια, λιθάνθρακα, κλπ)
Χερσαίες εγκαταστάσεις αποθήκευσης  υγρών καυσίµων και χηµικών προϊόντων.
Χερσαίες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίων καυσίµων και αερίων χηµικών προϊόντων (ΥΓΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΑΕΡΙΟ)
Χερσαίες εγκαταστάσεις παντός είδους αποθήκευσης επικίνδυνων προϊόντων µ.α.κ., που χαρακτηρίζονται ως : α) οξείας τοξικότητας κατηγορίας 1,2 για την κατάποση και το δέρµα και κατηγορίας 1,2,3 για την εισπνοή, β) καρκινογόνα,  µεταλλαξιογόνα ή επικίνδυνα για την αναπαραγωγή κατηγορίας 1, 2 γ)  επικίνδυνα για το υδατικό περιβάλλον κατηγορίας 1, 2  (ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΒΛΗΤΑ)
∆ιαλυτήρια πλοίων
Παραγωγή λιπασµάτων και αζωτούχων  ενώσεων
Παραγωγή παρασιτοκτόνων και άλλων αγροχηµικών προϊόντων
Παραγωγή εκρηκτικών και αντικειµένων µε  εκρηκτική ύλη
Παραγωγή βασικού σιδήρου, χάλυβα και σιδηροκραµάτων σε υψικάµινο
Παραγωγή πολύτιµων µετάλλων  (εργοστάσιο επεξεργασίας χρυσού ή αργύρου ή λευκόχρυσου , κλπ.


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

Ο kireas.org οργανώνει της Πέμπτη 7/2/13  στις  5:00 μμ στο κέντρο Βινύλιο, παραλία της  Αγίας Άννας συνάντηση  φορέων επαγγελματιών και ενεργών πολιτών  για τον προγραμματισμό και συντονισμό δράσεων ενόψει των νέων δεδομένων . Φορείς  και άτομα από όλη την Βόρεια Εύβοια που πλήττονται οικονομικά  από αυτή την απόφαση μπορούν να επικοινωνήσουν με το σύλλογο kireas.org  στο 2227022700.


Σύλλογος Kireas.org


Σχετικά

Χάρτης google με τις συντεταγμένες της ΒΙΠΕ όπως ορίζονται στην ΚΥΑ

Η ΚΥΑ  Φ/Α.5.33/15088/945 (ΦΕΚ 3540Β/12) ΄Εγκριση ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Τύπου Α΄ Μαντουδίου (ΕΠ.ΠΑ. ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ) στη θέση  Φούρνοι Μαντουδίου Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης –Αγ. Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.