Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Αναβλήθηκε σήμερα η εκδίκαση της προσφυγής στο Συμβούλιο Επικρατείας ενάντια στην ΒΙΠΕ

Στις 25 Φλεβάρη 2015 η εκδίκαση της προσφυγής στο Συμβούλιο Επικρατείας ενάντια της Κοινής Υπουργικής Απόφασης πού εγκρίνει την δημιουργία ΒΙΠΕ  στο Μαντούδι


Ήδη ο Δήμαρχος έχει διαμηνύσει  προς όλες τις κατευθύνσεις ότι... "η σημερινή Δημοτική Αρχή εκφράζοντας την συντριπτική πλειοψηφία των συνδημοτών μας είναι πεπεισμένη ότι το γενικότερο συμφέρον του Δήμου μας και των συνδημοτών μας είναι η δημιουργία ΕΠ.ΠΑ τύπου Β΄(μεσαίας όχλησης).


Το ΕΠ.ΠΑ τύπου Β΄ εξυπηρετεί το γενικότερο όφελος του Δήμου και των συνδημοτών μας, δεν δημιουργεί προβλήματα στον πρωτογενή και τριτογενή τομέα, συνάδει και εναρμονίζεται με τα Εθνικά Χωροταξικά –Αναπτυξιακά Σχέδια και τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και ΣΧΟΑΠ του Δήμου μας, δεν θίγονται τα υγιή επιχειρηματικά συμφέροντα και κυρίως δεν εγκυμονούνται
προβλήματα για το περιβάλλον.

Είμαστε πλήρως αντίθετοι με την δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου τύπου Α(υψηλής όχλησης).
Η γνωστή ΚΥΑ Φ/α.5.33/15088/945/21.12.2012 «Έγκριση ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου τύπου Α ΄Μαντουδίου (ΕΠ.ΠΑ Μαντουδίου) στη θέση Φούρνοι Μαντουδίου Δήμου Μαντουδίου -Λίμνης –Αγ. Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας», δεν είναι νόμιμη και εξεδόθη κατά
παράβαση των Εθνικών Χωροταξικών και Αναπτυξιακών Σχεδίων και κυρίως κατά παράβαση του συντάγματος, καθόσον εξυπηρετεί συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα και όχι το γενικότερο Δημόσιο-κοινό συμφέρον των πολιτών και συγκεκριμένα:

Από το σύνολο τη έκτασης του ΕΠ.ΠΑ που πολεοδομούνται 730 στρέμματα περίπου, όπως η ίδια η επιχείρηση δήλωσε με ανακοίνωση της τον Σεπτέμβριο του 2011 προκύπτει ότι:

-Τα 180 στρέμματα είναι για τις μονάδες επεξεργασίας καυστικής και διπύρου μαγνησίας.

-Τα 140 στρέμματα είναι για την νομάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος 1160ΚW με φυσικό αέριο.

- Τα 160 στρέμματα είναι για χώρους πρασίνου (δάσος) και

- Τα 90 στρέμματα είναι για κοινόχρηστες εγκαταστάσεις και υποδομές.

Το σύνολο των ανωτέρω είναι 570 στρέμματα και απομένουν 160 στρέμματα που είναι το 22% περίπου της έκτασης του ΕΠ.ΠΑ για να διατεθούν σε άλλες βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες, δυνητικά σε τρίτους επιχειρηματίες, χωρίς να αποκλείεται να καταληφθεί η ανωτέρω έκταση των 160 στρεμμάτων από την ίδια την επιχείρηση.

Δηλαδή η αναφερόμενη ΚΥΑ εξεδόθη σχεδόν αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων κατά παράβαση των αρχών ελεύθερου ανταγωνισμού και κυρίως κατά παράβαση του Συντάγματος, άρθρο 25 που καθορίζει τις αρχές κοινωνικού κράτους δικαίου και προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων και του άρθρου 106 παρ.1 που καθορίζει σχέσεις κράτους κι επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ενώ στην παράγραφο 2 του ιδίου άρθρου 106 καθορίζει ότι «η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή προς βλάβη της εθνικής οικονομίας»

Όλα τα ανωτέρω συνεπάγονται σοβαρές ευθύνες για τους Υπουργούς που υπέγραψαν την αναφερόμενη ΚΥΑ.

Αντιστοίχως προς τα ανωτέρω ,στο ΕΠ.ΠΑ τύπου Β΄(μεσαίας όχλησης) επιτρέπεται η κατασκευή Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο ισχύος μέχρι 300 ΜW(αντί των 1160 ΜW που προβλέπεται στο ΕΠ.ΠΑ τύπου Α’),με αποτέλεσμα λόγω του μικρότερου χώρου που
καταλαμβάνει η μικρότερη μονάδα των 300 ΜW ,να περισσεύει περισσότερος χώρος στο ΕΠ.ΠΑ, προς διάθεση σε τρίτους επιχειρηματίες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναπτυχθούν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας με διασπορά σε πολλές ειδικότητες εργαζομένων και πολλούς εργοδότες μέσα στο ΕΠ.ΠΑ τύπου Β’ περιορίζοντας έτσι και την επισφάλεια και την εξάρτηση από τον ένα εργοδότη.

Διευκρινίζουμε ότι οι μεταλλευτικές δραστηριότητες εξόρυξης λευκολίθου και η μεταποίηση του λευκολίθου σε καυστική και δίπυρο μαγνησία είναι μεσαίας όχλησης και αποδεκτές από το σύνολο των συμπολιτών μας, πράγμα που συμβάλει στην κοινωνική συνοχή στο Δήμο μας.

Οι ανωτέρω δραστηριότητες εξόρυξης και μεταποίησης του λευκολίθου ουδεμία σχέση έχουν με την αδειοδότηση λειτουργίας του ΕΠ.ΠΑ.

Αυτό επιβεβαιώνεται απλά από το γεγονός ότι και σήμερα όπως και πριν από πολλά χρόνια , οι δραστηριότητες αυτές γίνονται νόμιμα και χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η Δημοτική Αρχή προσκαλεί σε διάλογο τους εμπλεκόμενους στην αδειοδοτική διαδικασία ,με σκοπό την συναίνεση στη δημιουργία ΕΠ.ΠΑ τύπου Β΄(μεσαίας όχλησης) προς όφελος της κοινωνικής συνοχής στο Δήμο μας και της ανάπτυξης θέσεων εργασίας που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή μας.

Είναι βέβαιο ότι η υγιής επιχειρηματική δραστηριότητα επιθυμεί και έχει όφελος από την εργασιακή ειρήνη, την κοινωνική ηρεμία και την συναίνεση των πολιτών. Το συμφέρον του Δήμου μας και των συνδημοτών μας συνάδει με το υγιές επιχειρηματικό συμφέρον που μπορεί να αναπτυχθεί σε ΕΠ.ΠΑ
τύπου Β΄ (μεσαίας όχλησης).

Τέλος η Δημοτική Αρχή αναμένει την πρωτοβουλία των εμπλεκομένων και δηλώνει ότι θα στηρίξει και θα υιοθετήσει οποιαδήποτε σκέψη-πρόταση και πρωτοβουλία υπάρξει, που θα προάγει περισσότερο το συμφέρον του Δήμου μας και των συνδημοτών μας."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.