Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Ο Τυμβοειδής Λόφος "ΚΙΟΣΙ" στο Μαντούδι.

 Να σώσουμε ένα κομμάτι της ιστορίας μας..
Έτος 1950 -Ο Τυμβοειδής Λόφος "ΚΙΟΣΙ" (Γυμνάσιο Μαντουδίου) Περιμετρικά φαίνεται ο περίβολος
Γεωμετρική Μυκηναϊκή απεικόνιση
 Ο κίνδυνος κατάρρευσης από τη διάβρωση είναι μεγάλος με αποτέλεσμα να χαθεί για πάντα ένα κομμάτι ιστορίας. Έκκληση στην Αρχ.υπηρεσία  το Δήμο και τους Πολ.Συλλόγους
 Στη πρώτη φωτογραφία φαίνεται ο τυμβοειδής λόφος και ξεχωρίζει περιμετρικά ο περίβολος που έχουν βρεθεί  πολλά ταφικά ευρήματα.

Ήδη από τη 10ετία του '90 οι αρχαιολόγοι έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον τυμβοειδή λόφο στην αναζήτηση  ταφικών μνημείων της Κηρινθιακής μυκηναϊκής εποχής με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκεί που χτίστηκε το Γυμνάσιο και ήταν προ χριστιανικό Νεκροταφείο
Αξιοσημείωτες είναι αφηγήσεις γερόντων σχετικά με την εκκλησία του Αγ.Ιωαν. του Θεολόγου που είναι χτισμένη σε χαμηλότερο επίπεδο συνέχεια του τυμβοειδούς Λόφου .
Η εκκλησία χτίστηκε το 1840-50 επι ΝικολάουΒουδούρη και οι θεμελιώσεις έγιναν πάνω σε γιγάντιες λαξευμένες πέτρες σε κυκλική διάταξη που ήταν αδύνατον να μετακινήσουν οι εργάτες με τα μέσα της εποχής.

Στη τρίτη φωτογραφία φαίνεται κατεστραμμένος μυκηναϊκός τάφος ,πιθανόν λακκοειδής.
Λακκοειδείς τάφοι:
Συχνά οι τάφοι αυτής της περιόδου  κατασκευάζονταν κατά συστάδες, πάνω από τις οποίες σχηματιζόταν ένας ενιαίος κυκλικός τύμβος. Μεγάλοι τέτοιοι ταφικοί κύκλοι έχουν βρεθεί στις Μυκήνες και περιείχαν βασιλικές ταφές.Στο λακκοειδή τάφο ο νεκρικός θάλαμος είναι υπόγειος, με χτιστά τοιχώματα και πρόσβαση από πάνω. Μετά την τοποθέτηση του νεκρού το άνοιγμα καλύπτεται με ξύλινα δοκάρια και πλάκες. Στη συνέχεια ο τάφος καλύπτεται με τεχνητή επίχωση που σχηματίζει ένα μικρό λοφίσκο.

Οι θολωτοί τάφοι συγκαταλέγονται χωρίς αμφιβολία στα πιο λαμπρά αρχιτεκτονήματα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού. Διαθέτουν και αυτοί δρόμο, ο οποίος οδηγεί σε ένα θάλαμο κυκλικής κάτοψης, στεγασμένο με θόλο. O θόλος είναι χτισμένος με μεγάλες πλάκες τοποθετημένες κατά στρώσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε κάθε στρώση να εξέχει λίγο περισσότερο προς το εσωτερικό του θόλου από την αμέσως κατώτερή της (εκφορικό σύστημα). Η είσοδος είναι μνημειακή, με χτιστές παραστάδες, μονολιθικά ανώφλια και υπέρθυρα με κουφιστικό τρίγωνο.


Θολωτός τάφος- τομή


ΣΧΕΤΙΚΑ-2011 :Θολωτός Τάφος στο Μαντούδι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.