Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Ενας Μαντουδιανός στο Σύνταγμα !

Ο Κώστας Παπαβασιλείου Εύζωνας στο Σύνταγμα
 Οι εύζωνοι είναι παγκοσμίως γνωστοί για την ενδυμασία τους, η οποία καθιερώθηκε το 1821 ως εθνική ενδυμασία των οπλαρχηγών και αγωνιστών της Επανάστασης.


Ξεχωριστό κομμάτι της και εθνικό σύμβολο αποτελεί η φουστανέλα. Εχει 400 πτυχές, όσα και τα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς, οι οποίες δεν σιδερώνονται, αλλά γίνονται από τους ίδιους τους εύζωνες με «πάτημα και χέρι».

Τα τσαρούχια ζυγίζουν 3 κιλά και έχουν στη σόλα 60 καρφιά και ένα πέταλο. Η φούντα είναι από
Αναμνηστική φωτο με τη μητέρα του..
μετάξι, ενώ λέγεται ότι παλιά έκρυβαν εκεί κοφτερά αντικείμενα που θα μπορούσαν να τραυματίσουν τον εχθρό σε μία μάχη «σώμα με σώμα». Το κόκκινο δέρμα των τσαρουχιών είναι από την Κρήτη. Σήμερα υπάρχουν δύο τελευταίοι τσαρουχοποιοί που κατασκευάζουν τσαρούχια αποκλειστικά για την Προεδρική Φρουρά.

Η φέρμελη είναι το γιλέκο του εύζωνα. Η κατασκευή του χρειάζεται τουλάχιστον 60 μέρες και κοστίζει 7.000 ευρώ. Διαθέτει λευκά και επίχρυσα νήματα, με τα οποία απεικονίζονται σχέδια λαογραφικής σημασίας και κρυφά σύμβολα, όπως το Χ και Ο (Χριστιανός Ορθόδοξος), τα οποία δεν γίνονταν αντιληπτά στους αλλοθρήσκους. Το πουκάμισο του εύζωνα είναι το λευκό ηπειρώτικο με τα μεγάλα μανίκια.

Το φάριο, το γνωστό φέσι, είναι φτιαγμένο από τσόχα και η μαύρη μεταξωτή φούντα του θεωρείται πως συμβολίζει το δάκρυ του Χριστού στη Σταύρωση. Η στολή συμπληρώνεται από τέσσερις μάλλινες κάλτσες, τρεις ζώνες και τις μαύρες μεταξωτές καλτσοδέτες.

Η παραπάνω στολή είναι για τις Κυριακές, τις αργίες και τις επίσημες τελετές. Τις υπόλοιπες μέρες το λευκό πουκάμισο, η φέρμελη και η φουστανέλα αντικαθίστανται από το σκούρο μπλε ντουλαμά, τη στολή των αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα. Ο θερινός είναι σε χρώμα ανοικτό καφέ. Σε εθιμοτυπικές εκδηλώσεις της Προεδρικής Φρουράς ορισμένοι εύζωνοι φέρουν τις παραδοσιακές στολές της Κρήτης και του Πόντου, ως αναγνώριση της συμβολής τους στους εθνικούς αγώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.