Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Τεράστια καταστροφή απο τη μεγάλη πυρκαγιά .Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή της Λίμνης

foto newpost

 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή της Λίμνης - Για τεράστια οικολογική καταστροφή μιλούν οι κάτοικοι - «Παλεύουμε με τις φλόγες αλλά δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη φωτιά» λένε - Τόσκας: Μεγάλη και δύσκολη πυρκαγιά 


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η περιοχή της Λίμνης Ευβοίας, προκειμένου να ενισχυθεί η παροχή άμεσης βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών από την πύρινη λαίλαπα.


Φωτογραφία:  Icon Photopress
«Από την πρώτη στιγμή που αναφέρθηκε η πυρκαγιά, από το πρώτο λεπτό, χρησιμοποιήθηκαν τα μέσα, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που βρίσκονταν στην Τανάγρα και στη συνέχεια στην Ελευσίνα. Ο κρατικός μηχανισμός είναι παρών σε αυτόν τον τόπο και όλοι οι τοπικοί φορείς μας ευχαρίστησαν, όχι μόνο για τη διάθεση των μέσων αλλά και για την καλή οργάνωση και τον συντονισμό όλων των κρατικών φορέων και με τη σύζευξη και με τους άλλους τοπικούς φορείς περιφερειακούς και εθελοντές» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σε δηλώσεις του από τη Λίμνη Ευβοίας, όπου βρίσκεται από το πρωί, μετά την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στη βόρεια Εύβοια.

«Το αποτέλεσμα ήδη άρχισε να φαίνεται. Ο κόσμος είναι ευχαριστημένος για την καλή απόδοση του κρατικού μηχανισμού και βέβαια είναι μια δύσκολη πυρκαγιά, η οποία θέλει τον χρόνο της και απλά κοιτάζουμε να βελτιώσουμε τους συντονισμούς και τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς» ανέφερε ο κ. Τόσκας.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι ήδη πάρθηκε απόφαση, σε συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο, να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να διευκολυνθούν σε κάποιους τομείς και οι τοπικοί φορείς, ώστε να ενισχυθεί η παροχή άμεσης βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών.

«Είναι μια μεγάλη πυρκαγιά. Θέλει τον καλύτερο συντονισμό γιατί τα κλιματολογικά φαινόμενα αλλάζουν, μάλλον προς το καλύτερο αυτές τις μέρες, και πιστεύουμε να ελέγξουμε σύντομα την πυρκαγιά» σημείωσε ο κ. Τόσκας.

Σκληρή μάχη με τις φλόγες 

Εν τω μεταξύ, μαίνεται για τρίτη ημέρα η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια καθώς παρά την ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών η πυρκαγιά που κατακαίει δασική έκταση από το μεσημέρι του Σαββάτου εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτη. Ωστόσο σήμερα η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη καθώς οι νότιοι άνεμοι οδήγησαν την πυρκαγιά στα καμμένα με αποτέλεσμα να μην απειλούνται σπίτια. Παρόλα αυτά είναι πολύ δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο, 30 στρατιώτες, 27 υδροφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 12 χωματουργικά οχήματα, τρία ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος, Φάνη Σπανό, οι πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν μάχη σε τρία μέτωπα: Το πρώτο στην περιοχή Φαράκλα, από όπου φαίνεται ότι ξεκίνησε η πυρκαγιά, στα Κατούνια και τη Λίμνη.

«Η φωτιά βρίσκεται πάνω από την πόλη της Λίμνης αλλά παραμένει πίσω από τα ορόσημα του γηπέδου και του σχολείου» είπε ο κ. Σπανός εξηγώντας ότι η φωτιά κατάφερε και πέρασε το μεσημέρι της Κυριακής την πλατιά αντιπυρική ζώνη που υπήρχε κοντά στην παραλιακή πόλη της Βόρειας Εύβοιας.

Άγνωστο παραμένει πάντως πώς ξεκίνησε η φωτιά με τον κ. Σπανό να δηλώνει ότι όλα δείχνουν ότι ξεκίνησε κοντά στο χωριό της Φαράκλας.

Ώρες αγωνίας για τη Λίμνη

Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται πλέον στην περιοχή κοντά στην κωμόπολη της Λίμνης, όπου και η μεγαλύτερη ανησυχία πυροσβεστών και κατοίκων ήταν να μην πνεύσουν βόρειοι άνεμοι, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τις φλόγες προς την πόλη.

Στη Λίμνη έχει δέσει το καπετάν Αριστείδης για προληπτικούς λόγους και εφόσον υπάρξει ανάγκη εκκένωσης της κωμόπολης.
 Λόγω της νύχτας δεν μετείχαν στις προσπάθειες πυρόσβεσης τα εναέρια μέσα παρά μόνο τα επίγεια. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, ότι έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες αντιπυρικές ζώνες για να αποτραπεί η επέκταση της πυρκαγιάς.

Σε ό,τι αφορά την πόλη της Λίμνης ο κίνδυνος φαίνεται να έχει απομακρυνθεί, αλλά η οικολογική καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή είναι τεράστια.




Εν τω μεταξύ, προς ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης, έφτασαν τα μεσάνυχτα της Κυριακής στο λιμάνι του Αγιόκαμπου με το φέρι μποτ από την Στερεά Ελλάδα δύο μεγάλα ερπυστριοφόρα εκσκαφικά μηχανήματα ιδιωτικής εταιρείας, τα οποία με τρεις νταλίκες και συνοδεία οχημάτων της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής κατευθύνθηκαν προς τη φωτιά, προκειμένου να ξεκινήσουν την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών για να ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο.

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που άφησε στο πέρασμα της η πύρινη λαίλαπα, καθώς εκτιμάται ότι έχουν καεί περίπου 20.000 στρέμματα δάσους. Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου και έφτασε σε λίγες ώρες πάνω από την παραθαλάσσια περιοχή Κατούνια της Λίμνης.

Πηγη: protothema

3 σχόλια:

  1. Αντωνης Barrett απο Ροβιες02 Αυγούστου, 2016 07:25

    To αντιπυρ για το δασος ειναι οτι τα τσοπανοσκυλα για τα προβατα.
    Στην Ελλαδα εχει απαγορευθει μετα απο αιωνες αποτελεσματικης χρησης σε πυρκαιες , ενω αντιθετα σε αλλες χωρες της Ευρωπης επιτρεπεται.
    Ετσι οποτε επιτεθουν οι λυκοι δεν υπαρχει καμμια ελπιδα.
    Πολλοι θα θυμουνται το καλοκαιρι του 2007 τοτε που καηκε η μιση Πελοπονησος .
    Λιγοι ομως γνωριζουν οτι την εσβησαν οι Ισπανοι κ Κυπριοι πυροσβεστες σε μολις 2 μερες με την μεθοδο του αντιπυρ.
    Η χρηση νερου μπορει να κατασβεσει την φωτια μονο στα πρωτα λεπτα εκδηλωσης της , αλλα οταν φυσα κ επεκταθει αυτη ,κ στην καλυτερη των περιπτωσεων μπορει να προστατευσει μονο τα σπιτια κ εγκαταστασεις αλλα ποτε μα ποτε το δασος.
    Η συγκεντρωση μεγαλων πυροσβεστικων δυναμεων απο αλλα μερη της Ελλαδος ειναι κοστοβορα κ επανελλημενα εχουμε δει οτι δεν εχει αποτελεσμα.
    Παλια με το δασαρχειο Λιμνης σβησαμε πολλες κ δυσκολες φωτιες χωρις αεροπλανα αλλα με το αντιπυρ , τα τρακτερ , κ τους εμπειρους δασεργατες αλλα κ απειρους εθελοντες.
    Για ολα τα παραπανω ,κανω εκκληση στο δημοτικο συμβουλιο να αποστειλλει ψηφισμα προς την κυβερνηση οπου να ζητα να επιτραπει το αντιπυρ ωστε να αποτραπει στο μελλον καταστροφη τετοιου μεγεθους.
    Για να δουμε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν χρειάζεται αντιπυρ αλλα παιδεία...αν υπήρχε δεν θα καιγόταν δάση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κώστας Ραβανός14 Αυγούστου, 2016 22:55

    Ο Αντώνης προτείνει λύση , αναζητά αποτελεσματική αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος των πυρκαγιών και συ ανώνυμε φιλοσοφείς σε χλοερά λιβάδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.