Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Η εκδήλωση στο Σπαθάρι για τους πεσόντες ΕΛΔΥΚ στη Κύπρο το 1974



                         



  Τα Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016 έλαβε χώρα με κάθε επισημότητα η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974.

Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής:


Ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος

Ο Υποστράτηγος κ. Τοπούζης Θεόδωρος, Διοικητής Σχολής Πεζικού Χαλκίδας, ως εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας,

Ο Αντισυνταγματάρχης κ. Ψαρράς Κυριάκος ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Κύπρου

Ο Δήμαρχος Μαντουδίου- Λίμνης -Αγ. Άννας κ. Καλυβιώτης Χρήστος

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Νομού Ευβοίας κ. Αργύρης Κωνσταντίνος

Ο Ανθυποπλοίαρχος Κούτρας Βασίλειος ως εκπρόσωπος του Λιμενικού

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου κ. Μπαλατσός Δημήτριος

Επίσης, παρέστησαν:





Ο 92χρονος πλέον, Διοικητής του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ κατά τη δεύτερη φάση του Αττίλα 14-16 Αυγούστου 1974, Ταξίαρχος ε.α. κ Σταυρουλόπουλος Παναγιώτης, ο οποίος τίμησε τους πεσόντες, καταθέτοντας στεφάνι στα ‘παιδιά του’!

Ο πρόεδρος της ΄Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ξηράς, Υποστράτηγος ε.α κ.Δανιάς ευάγγελος, ο οποίος κατέθεσε και το στεφάνι των Αποστράτων Αξιωματικών!

Ο πρόεδρος του παραρτήματος Ευβοίας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ξηράς Αντιστράτηγος ε.α. κ. Ρήγας Ευάγγελος

Ο κ. Τζαχρήστος Χρήστος εκ μέρους του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών παράρτημα Ευβοίας.

Ο κ. Συλλούρης Γεώργιος, πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας

Επίσης παρέστησαν οι κ.κ. Χαλιούλιας Ιωάννης, Αντιδήμαρχος Κηρέως, Στεργίου Ιωάννης επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου, Χατζής Ανδρέας, πρόεδρος Δημοτικού συμβουλίου και λοιποί Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο κ. Λιάσκος Δημήτριος, πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Σπαθαρίου και ο πρώην δήμαρχος Κηρέως κ. Ενωτιάδης Πρόδρομος.

Παρέστησαν ακόμα η κ. Μπαρώτα του Συνδέσμου «Κομάντος 74», η κ. Καλμπουρτζή Μαρία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Γονέων και Συγγενών Αγνοουμένων και Αδήλωτων Αιχμαλώτων της Κυπριακής Τραγωδίας, η κ. Βάλαρη Ελένη του Πανελληνίου Συλλόγου Συγγενών Πεσόντων αεροπόρων. ο κ. Γιάνναρος Δημήτριος της Εθνικής Γενικής Συνομοσπονδίας Αναπήρων και Θυμάτων πολέμου, ο κ. Χαπέσης Κων/νος του Συλλόγου Κυπρίων Ευβοίας, ο κ. Παπανέστης Κων/νος πρόεδρος συνταξιούχων Μαντουδίου και περιχώρων, ο κ. Ρουμελιώτης Ευάγγελος, πρόεδρος των συνταξιούχων Σπαθαρίου και ο κ. Τσιρογιάννης Ιωάννης, πρόεδρος του Χορευτικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Μαντουδίου «Μάκιστος».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Πρόεδρος κ. Σπανογιάννης Δημήτριος και ο αντιπρόεδρος κ. Βλαστάρης Δημήτριος επικεφαλής μελών του ΔΣ του Συνδέσμου πολεμιστών ΕΛΔΥΚ ’74, καθώς και αρκετά μέλη του, προερχόμενα απ’ όλη τη Ελλάδα. Παραβρέθηκαν ακόμη αρκετοί φίλοι και συγγενείς των πολεμιστών, αλλά και πολίτες του τόπου μας. Επίσης παραβρέθηκε με δική της πρωτοβουλία αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΛΑΟΣ Ευβοίας.

Τιμές απέδωσε στρατιωτικό άγημα της Σχολής Πεζικού.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τη στρατιωτική φιλαρμονική της ΑΣΔΥΣ, η οποία απεστάλη για το σκοπό αυτό από την Αθήνα.

Η εκδήλωση άνοιξε με την εισαγωγή-μήνυμα της προέδρου της Τοπικής Επιτροπής Ευβοίας για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και επιτίμου μέλους του Συνδέσμου πολεμιστών ΕΛΔΥΚ ’74 κ. Γιάννας Κορέλη – Μπουλουγούρη, που είχε ως εξής:

« Θα ξεκινήσω με το μεγάλο μας Ποιητή , Παλαμά: ‘Χρωστάμε σ’αυτούς που πέρασαν, που θάρθουν! Κριτές, θα μας δικάσουν οι αγέννητοι και οι νεκροί!’ Δεν αρκεί μόνο να μη λησμονήσουμε, να τιμούμε και να μνημονεύουμε τα παλληκάρια μας, που δεν πρόλαβαν να ζήσουν εξ αιτίας αυτής της φρικτής τραγωδίας στην Κύπρο το καλοκαίρι του ’74. Είναι ιερό μας καθήκον, άλλωστε, και ελάχιστος φόρος Τιμής.

Θα θυμηθούμε το Μεγάλο Γερμανό φιλόσοφο Κάντ, που κραύγαζε: ‘Θα πειστεί κάποτε το χονδροκέφαλο Ανθρώπινο Γένος, ότι μεγαλύτερη τιμωρία και συμφορά από τον Πόλεμο δεν υπάρχει; Θα διδαχθεί κάποτε από τα παθήματά του, ότι πρέπει να τον καταργήσει, ως υπερβολικά οδυνηρό και ακριβό τρόπο επίλυσης διαφορών; Να αλληλοσκοτώνονται άνθρωποι, που δε γνωρίζονται μεταξύ τους, επειδή κάποιοι άλλοι, που γνωρίζονται καλά, δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν;

Όποιος έχει δει τα μάτια ενός στρατιώτη, ετοιμοθάνατου στο πεδίο της μάχης, θα το καλοσκεφτεί, πριν ξεκινήσει ένα πόλεμο!

Είτε η Ανθρωπότητα θα τελειώσει τους πολέμους, είτε ο Πόλεμος θα αποτελειώσει την Ανθρωπότητα, είχε φωνάξει κι ο δολοφονημένος Τζών Κέννεντυ, ο αγαπημένος Πρόεδρος του Αμερικάνικου λαού!

Ο κόσμος μας είναι αρκετά γεμάτος με πληγές και δυστυχίες, που πολλαπλασιάζονται και χωρίς τον Πόλεμο. Δεν υπάρχει τίποτε, που ν’ αξίζει το αίμα, που κοστίζει!

Το αντίθετο του Πολέμου δεν είναι η Ειρήνη. Είναι η Δημιουργία. Ειρήνη δεν είναι η απουσία συγκρούσεων! Είναι η δυνατότητα να διαχειρίζεσαι τις συγκρούσεις με ειρηνικά μέσα!

Δεν υπάρχει Σημαία αρκετά μεγάλη, για να καλύψει τη ντροπή, να σκοτώνεις αθώους ανθρώπους!

Θα μπορέσουμε να εγκολπωθούμε ως πρόσωπα, αλλά προπάντων ως κοινωνίες τη βαθειά κατανόηση της φρίκης αυτής και της θυσίας των παιδιών και να τη λάβουμε υπ’όψιν κατά την πορεία και εξέλιξή μας; Να γίνουμε καλλίτεροι ως Άνθρωποι και ως Πολιτισμός; Ακόμη κι αυτό φτάνει όμως;

Στη γειτονιά μας συμβαίνουν πράγματα αυτή τη στιγμή. Η γειτονική μας Τουρκία βαδίζει στον Ισλαμικό Ολοκληρωτισμό. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά, κοινή μας η μοίρα, ιδιαίτερα αδύναμη και η Μητέρα Ελλάς εκκωφαντικά απούσα!

Οι Μεγάλες Δυνάμεις αναχαιτίζουν, αυτή τη στιγμή, την υλοποίηση της Ισότητας και της Αξιοπρέπειας, με τα χρονικά περιθώρια να εξαντλούνται, μέσα σε ρευστό Διεθνές Περιβάλλον, όπου όλα μεταβάλλονται συνεχώς και ραγδαία!

Ο Ιστορικός εξευτελιστικός Συμβιβασμός, που προωθείται από τις Μεγάλες Δυνάμεις, αναμένεται να είναι ΠΙΚΡΟΣ και για λίγες μόνο υποσχέσεις μιας απατηλής και ασαφούς <ευδαιμονίας> με αβέβαιη διάρκεια!

Κυρίες και κύριοι απομείναμε να κοιτάζουμε μόνον, μέσα στην Απόγνωση του Φόβου και του Τρόμου μας!

Σας ευχαριστώ».

Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Μάρκου, ο οποίος εκπροσώπησε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χαλκίδας κ. Χρυσόστομο και μετέφερε τις ευχές και το μήνυμά του. Στη συνέχεια έγινε προσκλητήριο νεκρών από τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου πολεμιστών ΕΛΔΥΚ ’74 κ. Βλαστάρη Δημήτριο. Κατά την εκφώνηση των ονομάτων των πεσόντων, βροντοφώναζε ‘ΑΠΩΝ’ σε κάθε όνομα, που ακουγόταν, η ομάδα του Στρατού. Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από τους παρευρισκόμενους φορείς. Επί πλέον εκ μέρους του Συνδέσμου πολεμιστών 1ου λόχου 211 Τ.Π. Κύπρου ’74, κατέθεσε ο κ.Κοντογιάννης Σταύρος, εκ μέρους δε του Γ’ λόχου 211 ΤΠ ’74 ο τότε διοικητής του και νυν Στρατηγός ε.α κ. Λώτας Χαράλαμπος, δια του εκπροσώπου του κ. Κύπρου Παρμακλή. Ακολούθησε σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν: Ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος, ο οποίος με ιδιαίτερα σοβαρό, σεμνό και ανθρώπινο τρόπο τόνισε την Ευθύνη, που επωμίζονται για την όσο το δυνατόν καλλίτερη δρομολόγηση του Κυπριακού και τη μη Λήθη της θυσίας των

παλληκαριών, που έπεσαν! Ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ.Άννας κ Χρήστος Καλυβιώτης, ο

οποίος τόνισε τη σημασία αυτής της εκδηλώσεως για το Δήμο αλλά και για όλο το Ιστορικά μαρτυρικό μας νησί, αυτό της Εύβοιας. Συγκινημένος ευχαρίστησε τους πάντες και τόνισε την εθελοντική συνεισφορά και τα πατριωτικά αισθήματα όλων, όσων συνέτρεξαν στην εκδήλωση. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ ’74, κ. Δημήτριος Σπανογιάννης,ο οποίος με επικό τρόπο τόνισε τον πόθο για ένωση της Κύπρου και τη λύπη του για τη μη πραγματοποίησή της ακόμη και ότι, όσο υπάρχουν, ως Σύνδεσμος πολεμιστών Κύπρου ’74, θα αγωνίζονται γι αυτές τις Αξίες! Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου γονέων και συγγενών αγνοουμένων και αδήλωτων αιχμαλώτων της Κυπριακής τραγωδίας, κ. Καλμπουρτζή Μαρία , κόρη του αγνοούμενου συνταγματάρχη Καλμπουρτζή Στυλιανού, η οποία με έμφαση στο δράμα των συγγενών, 42 χρόνια μετά να μην γνωρίζουν για τους δικούς τους, με ιδιαίτερα ανθρωπιστικό και λυρικό τρόπο κατασυγκίνησε το πλήθος των παρευρισκομένων. Επίσης ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος (ΕΚΕ) κ. Συλλούρης Γεώργιος απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:

«Αδέρφια, Ελληνίδες και Έλληνες.

Τιμημένοι πολεμιστές της ΕΛΔΥΚ.

Πέρασαν 42 χρόνια από τη βάρβαρη Τουρκική εισβολή και η Κύπρος παραμένει ημικατεχόμενη, παρά το γεγονός ότι από το 2004 είναι κράτος μέλος της Ε.Ε.

Εσείς, όταν η Ιστορία σας έφερε προ της Εθνικής ευθύνης, απαντήσατε με την ψυχή και το αίμα σας παρόντες.

Πολεμήσατε σώμα με σώμα στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, στην Λάπηθο και στον Καραβά και όπου σας κάλεσε το καθήκον, για να διαφυλάξετε την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ελευθερία της, αλλά και την τιμή του Έλληνα στρατιώτη.

Γι΄αυτό σας ευχαριστούμε μέσα από την ψυχή μας και σας οφείλουμε ευγνωμοσύνη.

Σας τιμούμε γιατί τιμήσατε το φιλότιμο του Έλληνα. Γιατί αποδείξατε και καταδείξατε πώς στην πράξη και όχι στα λόγια υπερασπισθήκατε την πατρίδα και τις Πανανθρώπινες Αξίες της Ελευθερίας και του Δικαίου.

Εμείς, ως Έλληνες της Κύπρου, σας οφείλουμε πολλά και τιμούμε την αυτοθυσία σας, την προσήλωση στο καθήκον και κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στη θυσία των συναδέλφων σας, που έδωσαν την ίδια τη ζωή τους για την Κύπρο, ένα κομμάτι του Ελληνισμού με Ελληνική Ιστορία τρεισήμισι χιλιάδων ετών.

Εμείς σήμερα, δεν έχουμε το δικαίωμα να περιφρονήσουμε τη θυσία σας στο όνομα του δήθεν ρεαλισμού και του υλικού συμφέροντος.

Έχουμε την Ιστορική Ευθύνη και το Καθήκον να σεβαστούμε τις αξίες για τις οποίες πολεμήσατε, την Ελευθερία, την Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα δικαιώματα, την Ανθρώπινη τιμή και αξιοπρέπεια.

Γι΄ αυτό, όταν κληθούμε να εκδηλώσουμε τη στάση μας στην προτεινόμενη λύση του Κυπριακού, οφείλουμε να υπερασπιστούμε αρχές και αξίες που θα καταστήσουν την λύση δίκαιη, βιώσιμη και δημοκρατική.

Εμείς θέλουμε λύση, το συντομότερο δυνατόν, αλλά όχι λύση φενάκη, λύση κατ΄ επίφαση, λύση όπως-όπως. Θέλουμε λύση αληθινή ειλικρινή, στηριγμένη σε αρχές διεθνώς αναγνωρισμένες ώστε να αντέξει στον χρόνο και όχι να εξυπηρετεί τα στρατηγικά σχέδια της Τουρκίας.

Η λύση για να είναι βιώσιμη, πρέπει να στηρίζεται στην εφαρμογή του Διεθνούς δικαίου, του Ευρωπαϊκού δικαίου και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς αποκλίσεις, στην εξασφάλιση και κατοχύρωση της Κυπριακής δημοκρατίας ως μιας διεθνούς προσωπικότητας, μιας ιθαγένειας, μιας κυριαρχίας, με ενότητα των θεσμών και της οικονομίας, χωρίς εγγυήσεις.

Η λύση πρέπει να στηρίζεται στην εφαρμογή των Ευρωπαϊκών αρχών και αξιών για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους.

Λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να νοηθεί, χωρίς την αποχώρηση του στρατού κατοχής και των εποίκων και χωρίς την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια, τις περιουσίες, τις εκκλησίες τους και τους τάφους των προγόνων τους.

Αδέλφια της ΕΛΔΥΚ, σας ευχαριστούμε και σας τιμούμε ολόψυχα.»

Ο Υποστράτηγος ε.α κ. Δανιάς Ευάγγελος και Πρόεδρος των Αποστράτων Αξιωματικών Ξηράς Ελλάδος, εξεφώνησε με ιδιαίτερα προσωπικό, εμπειρικό και ανθρώπινο τρόπο την κεντρική ομιλία της ημέρας, αναφερόμενος, ως γνώστης, σε όλο το ιστορικό των μαχών της Κυπριακής Τραγωδίας, το καλοκαίρι του ’74 και στον ηρωισμό, που επέδειξαν οι αποδεδειγμένα εγκαταλελειμμένοι ΕΛΔΥΚΑΡΙΟΙ, που μόνον ως νέους Σαλαμινομάχους και Τριακόσιους του Λεωνίδα μπορούμε να τους φανταστούμε! Καθήλωσε όλους τους παρευρισκόμενους.



Ακολούθησαν τιμητικές απονομές από τους Οικοδεσπότες κκ. Καλυβιώτη, Χαλιούλια και Σπανογιάννη προς τον Πρέσβη κ. Κενεβέζο Κυριάκο, τον κεντρικό ομιλητή, υποστράτηγο ε.α κ. Δανιά Ευάγγελο, την Πρόεδρο της τοπικής επιτροπής και επίτιμου μέλους του Συνδέσμου ΕΛΔΥΚ ’74, κ. Γιάννα Μπουλουγούρη και τον παρουσιαστή της εκδήλωσης κ. Δημήτρη Αγγελάκη.

Ευχαριστίες εκφράστηκαν από τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου ΕΛΔΥΚ ‘74 κ. Βλαστάρη Δημήτριο προς:

Την Εκκλησία για την αδιάλειπτη στήριξη και βοήθεια, που προσφέρει, ιδιαίτερα με την παραχώρηση δωρεάν φιλοξενίας στον ξενώνα της, στο Προκόπι, στα μέλη του Συνδέσμου ΕΛΔΥΚ ’74, που έρχονται από μακριά.

Το Στρατό, και ιδιαίτερα τη Σχολή Πεζικού Χαλκίδας, που έχει αγκαλιάσει αυτή την εκδήλωση και δίνει κάθε χρόνο το ‘πατριωτικό της παρών.’

Την Κυπριακή Πρεσβεία για την ηθική και υλική βοήθεια και στήριξη, που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα καθώς και για τη συνεχή της παρουσία και συμμετοχή της στην εκδήλωση αυτή.

Την Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας για την υλική και οικονομική της στήριξη στην αναμόρφωση και συντήρηση του Μνημείου.

Το Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Αννης για την άψογη συνεργασία με το Σύνδεσμο ΕΛΔΥΚ ’74

Την Τοπική Επιτροπή, ( Γιάννα Κορέλη-Μπουλουγούρη και Σπύρος Ζαρούλης), για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, που είναι η ψυχή και το πνεύμα της και που εντελώς εθελοντικά και πατριωτικά προσφέρει τις υπηρεσίες της.

Τον παρουσιαστή της εκδήλωσης κ. Δημήτρη Αγγελάκη, Φυσικό, για την εθελοντική του συμμετοχή και προσφορά στα δρώμενα της εκδήλωσής.

Τους Σπαθαριώτες κ. Νικόλαο Λιάσκο, κ. Δημητρίου Ιωάννη και κ. Ζαρούλη Σπύρο, που έχουν προσφέρει το οικόπεδο για την ανέγερση του Μνημείου, από ευγένεια ψυχής και καθαρό πατριωτισμό.

Τις Κυρίες του Σπαθαρίου, που κάθε χρόνο εργάζονται εθελοντικά για την ευπρέπεια του Μνημείου και την υλοποίηση της εκδήλωσης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην 13χρονη Σπαθαριώτισσα Κυριακή Ματσούκα, για την αυθόρμητη εθελοντική της συμμετοχή στην εκδήλωση.

Τη Λιμνιώτισσα κ. Ταγάρα Ευαγγελία για την ευγενική της συνεισφορά στο στολισμό των στεφανιών για την εκδήλωση.

Τους φωτογράφους κ. Κουτσάφτη Χρήστο και κ. Παλιάτσο Νικόλαο για την εθελοντική τους συνεισφορά σχετικά με την φωτο-βιντεο κάλυψη της εκδήλωσης.

Και τέλος όλους, όσους τίμησαν με την παρουσία τους τη Μεγάλη, Εθνικής σημασίας, εκδήλωση αυτή.

Η εκδήλωση έκλεισε με μικρή δεξίωση, που παρέθεσε ευγενικά ο Δήμος στο χώρο του Μνημείου, όπου λειτούργησε, επίσης, έκθεση φωτογραφίας, σχετική με τα γεγονότα του ’74 στην Κύπρο.



Σπαθάρι 11-9-2016

Για το ΣΎΝΔΕΣΜΟ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ 1974

Η πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Συνδέσμου ΕΛΔΥΚ ΄74        
                                               
                                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.