Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΝ ...... ΑΝΑΜΟΝΗ

Τα τελευταία 6-7 χρόνια παρατηρώ τη φθίνουσα πορεία της ελαιοπαραγωγής του τόπου μας, εδώ του Δήμου μας! Είδα την αλλαγή της ΚΑΠ ( Κοινή Αγροτική Πολιτική 2015-2020), άλλο πνεύμα πλέον και φιλοσοφία! Φθίνουσα η στήριξη κι εδώ!
Όμως ανοδική η υποχρέωση στον ΕΛΓΑ με ελάχιστη κάλυψη, εάν και εφόσον (πυρκαγιά, χαλαζόπτωση). Η ακαρπία δεν καλύπτεται! Γιατί; Δε θάπρεπε να καλύπτεται; Αλλιώς, δε θάπρεπε να πληρώνουμε ΕΛΓΑ, όταν δεν παίρνουμε κι εμείς εισόδημα λόγω ακαρπίας! Αυτό δε θάταν το δίκαιο και το σωστό;   Παρατήρησα, επίσης, ότι εδώ και δύο χρόνια δεν ραντίστηκαν οι ελαιώνες για το δάκο κι έτσι στο ελαιοτριβείο δεν κρατήθηκε ποσοστό για το δάκο και σωστά βεβαίως!
Το σύστημα των επιδοτήσεων στα Βιολογικά δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Ακόμη δεν πήραν τα χρήματά τους οι δικαιούχοι για το… 2013! Οι Βιοκαλλιεργητές σε όλα τους εντάξει, όμως!
Ο ΟΓΑ αύξησε τις εισφορές, όλα προς τα ύψη! Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εμείς οι Έλληνες πρωτοτυπούμε με το …χαράτσι του ΟΣΔΕ! Πώς να το χαρακτηρίσω αλλιώς. Αφού κι ο επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν απόρησε και εξεπλάγη και το εξέφρασε ο άνθρωπος, μιλώντας για το γεγονός, ότι η Ελλάδα είναι η μόνη Χώρα, που υποχρεώνει τους αγρότες της, να πληρώνουν για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Καμμία χώρα της ΕΕ, που ανήκουμε για πάνω από 35 χρόνια τώρα, μην το ξεχνάμε, δεν χρεώνει τους αγρότες  της για τις δηλώσεις της Ενιαίας Ενίσχυσης. Ο δε Υπουργός μας της Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου, και συντοπίτης μας, δήλωσε, ότι έχουν δρομολογηθεί οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου το ‘ΟΣΔΕ να επιστρέψει στο σπίτι του’ και οι Αγρότες να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ.
Τα συνολικά ποσά, που πληρώνονται από τους Αγρότες για το ΟΣΔΕ  κάθε χρόνο, ανέρχονται σε περίπου 80.000.000 ευρώ! NEUROPUBLIC, ΠΑΣΕΓΕΣ, Τράπεζα Πειραιώς και  ΓΑΙΑ επιχειρείν ( Με μετόχους τους τρεις προαναφερθέντες), που είναι ο κεντρικός συντονιστικός φορέας του ΟΣΔΕ και οι Συνεταιρισμοί (οι λεγόμενες Πύλες) μοιράζονται κάθε χρόνο αυτά τα χρήματα. Στη Χώρα μας οι Συνεταιρισμοί, ίσως να υπάρχουν και εξαιρέσεις, ασχολούνται μόνο με το ΟΣΔΕ, αντί να  προσπαθήσουν να σαρκώνουν το ρόλο τους, που είναι να εμπορεύονται, για το συμφέρον των μελών τους, τα αγροτικά προϊόντα.
    Το έχουμε συνειδητοποιήσει πλέον! Παρά αυτήν την οικονομική κρίση, θα πρέπει να τα επωμιστούμε όλα μόνοι μας, εμείς τα … υποζύγια!
     Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο επίσημος Φορέας μας για όλα αυτά, υποστηρίζει, ότι μπορούν  oι Αγρότες  μόνοι τους και δωρεάν, να κάνουν τη δήλωσή τους μέσω της ηλεκτρονικής του πλατφόρμας! Κάνουν ότι μπορούν οι άνθρωποι εκεί, ομολογουμένως, και η εμπειρία μου η προσωπική είναι θετικότατη, αλλά όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο πρώην Πρόεδρος  του οργανισμού, με βάση τα στοιχεία του 2015, το ποσοστό των αγροτών, που κάνουν χρήση αυτής της εφαρμογής, είναι μόλις 1,2% του συνόλου των αγροτών, που υποβάλλουν τη  δήλωση. Λογικό είναι, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτών δε μπορεί να χειριστεί τις νέες τεχνολογίες και να κατανοήσει την ορολογία και τα κείμενα. Οι ηγεσίες όμως του ΥπΑΑΤ πρώην και νυν τι κάνουν για αυτήν την κατάσταση;
   Τι ‘Ιδιωτικό μονοπώλιο’ παροχής υπηρεσιών στους αγρότες είναι αυτό, που το πληρώνουν αδρά;  Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν  αντιπολίτευση, χαρακτήριζε το ΟΣΔΕ ‘ληστρικό χαράτσι’ εις βάρος των αγροτών!
    Δε γνωρίζω τι θα γίνει και πότε!  Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά, ότι υπάρχει τεχνολογία αλλά υπάρχουν και στελέχη  στο ΥπΑΑΤ, που μπορούν να προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες δωρεάν. Μπορούν, άλλωστε, να το κάνουν και οι Περιφέρειες, αφού από φέτος θα διαχειρίζονται αρκετά κονδύλια του νέου ΠΑΑ. Ας τα βρούν οι αρμόδιοι αυτά!
    Αυτό που θέλουμε, είναι να ισχύσει και στη Χώρα μας , ότι ισχύει και στην υπόλοιπη Ευρώπη!
   Με τα ευχολόγια δεν προχωράμε, με πράξεις μετράμε. Δε θέλουμε να δούμε τα χωράφια μας να περνάνε στα χέρια ιδιωτικών εταιρειών και να καταντήσουμε εργάτες στην πρώην γη μας! Αυτή τη γη, που οι πατεράδες μας πρωτοστάτησαν να την κανονίσουν δίκαια με τον Αναδασμό, προοδευτική κίνηση τότε, και πολύ δύσκολο να επιτευχθεί! Να την καθαρίσουν από πέτρες με τα ίδια τους τα χέρια και να την κάνουν γόνιμη! Εκείνοι πολέμησαν το ’40, είχαν τον εμφύλιο, έπαιξαν τη ζωή τους κορώνα- γράμματα, καταστράφηκε και μάτωσε  η χώρα μας, κι όμως την αναστήλωσαν με το μόχθο τους και τον ιδρώτα τους,  για να …έχουμε εμείς τα παιδιά τους μια καλλίτερη ζωή, αφού η δική τους ήταν λίπασμα για το αύριο, όπως έλεγαν, και δεν έζησαν τίποτα άλλο από δουλειά!  Άφησαν σε μας τα έργα τους, ό,τι έκαναν! Εμείς τι κάνουμε;
     Αυτή η γενιά η δική μας, του ‘ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ’ να την πω, πάτησε πάνω στο μόχθο και τα έργα των προηγουμένων, που έκαναν όλα τα δύσκολα και τα υπεράνθρωπα! Είχε μόνο να διαχειριστεί εκ του ασφαλούς και δεν τα κατάφερε, δυστυχώς! Αφήνει μια χώρα ρημαγμένη, ξεπουλημένη και τους ανθρώπους της ζητιάνους κι ανήμπορους με τη θηλιά στο λαιμό σ’ όλα τα μέτωπα. Αυτή η γενιά θα περάσει στην Ιστορία, ως η πιο ανέντιμη και ανήθικη γενιά, που έφαγε και ήπιε μόνον
και μέθυσε και τάσπασε όλα! Δε σεβάστηκε το αίμα και τον ιδρώτα των προηγουμένων!
Τώρα που τάδαμε  όλα και με την τεχνολογία τα διαπιστώσαμε και τα συνειδητοποιήσαμε, πρόσφυγες στον Τόπο μας θα είμαστε; Τι θ’αφήσουμε εμείς στην επόμενη γενιά;  Που θα πατήσουν τα παιδιά μας; Πήραν των ομματιών τους άλλα κι έφυγαν και άλλα βολοδέρνουν εδώ μαζί μας!  Η  Κοινωνία στριμωγμένη στον τοίχο! Τουλάχιστον οι Ταγοί μας, ας ήτανε μαζί μας να νιώθουμε, ότι δεν αδικούμαστε, τουλάχιστον, και ότι τα  ζόρια τα τραβάμε μαζί! Έτσι αντέχονται τα πράγματα, όποια κι αν είναι, στη φάση που βρισκόμαστε!
Αλλά είπαμε, η Χώρα της ‘Απέραντης Ανοχής’ και της ‘Διαλυμένης Κοινωνικής Συνοχής’! Πάμε, αλλά που πάμε, κανείς μας δε ξέρει! Ακούει κανείς , η άλλη μια ‘Φωνή βοώντος εν τη ερήμω’;
  Τα στοιχεία, που χρησιμοποιήθηκαν από τον ΑγροΤύπο ( βλέπε ‘Γ-Κ’ 5/2016, σελ.14)
                        Στροφυλιά  6 Νοεμβρίου  2016
                                   
                            Γιάννα  Κορέλη- Μπουλουγούρη 
                       
                         Τηλ. 2227093273   και  6945046767 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.