Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017

Παρουσίαση του βιβλίου “Παραδοσιακές Ελληνικές Φορεσιές Βόρειας Εύβοιας” της Ασημίνας Ντέλιου στο Μαντούδι


ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017
Ωρα 6:30μ.μ.
Πνευματικό Κέντρο Ι.Ν. Αγ.Ιωάννου Θεολόγου
Μαντούδι Ευβοίας

Η Ασημίνα Ντέλιου, η συγγραφέας του βιβλίου Παραδοσιακές Ελληνικές Φορεσιές-Βόρεια Εύβοια, που οι Εκδόσεις Φυλάτος είχαν την τιμή και την ευθύνη να εκδώσουν, ασχολήθηκε  με τις παραδοσιακές φορεσιές μιας μικρής περιοχής της Ελλάδας, που είναι η Βόρεια Εύβοια.

Ο εντοπισμός της θεματογραφίας σε μία τόσο μικρή περιοχή καθιστά το έργο δύσκολο αλλά και απόλυτα εξειδικευμένο. Συνεπώς απαιτεί από τον ερευνητή-συγγραφέα «μεγεθυντική ικανότητα των πραγμάτων», ώστε να εντοπίσει όλες τις πτυχές και όλες τις αξίες που εμπεριέχονται στον τομέα που διερευνά. Και όντως το κάνει με επιτυχία.

Η Ασημίνα Ντέλιου, με υπομονή αλλά και με επιδεξιότητα περιγράφει τις τοπικές στολές ακόμη και του πιο μικρού, του πιο αποκλεισμένου μέρους της εποχής εκείνης. Η περιγραφή δεν περιορίζεται στην ενδυμασία. Επεκτείνεται και στα κοσμήματα της εποχής, που ήταν μέρος του «όλου συνόλου της ενδύσεως», αλλά δε σταματά εδώ. Συμπληρώνει την περιγραφή με την τότε καθημερινότητα, με τις κοινωνικές εκδηλώσεις, με τις γιορτές, με τους γάμους, με ό,τι χαρακτήριζε την εποχή εκείνη. Έτσι καταφέρνει να κάνει τον αναγνώστη περιηγητή της περιοχής, περιηγητή του χρόνου, περιηγητή της μεγάλης ιστορίας του τόπου. Έτσι, το κείμενο δεν είναι ένα στατικό και ακίνητο σώμα των στοιχείων του πολιτισμού της εποχής εκείνης, αλλά ανάγεται σε μία προγενέστερη μορφή κοινωνικής εξέλιξης της περιοχής. Είναι, στην πραγματικότητα, ένα σύνολο μοναδικών στοιχείων του πολιτισμού μας, που μέσα στο βιβλίο επιβιώνουν αναλλοίωτα και ανεπηρέαστα από τις σύγχρονες μορφές της κοινωνικής οργάνωσης.

Η αναβίωση αυτή είναι το χρυσό ζητούμενο του βιβλίου. Είναι ότι ο παραδοσιακός πολιτισμός δεν είναι στατικός αλλά είναι δυναμικός και επομένως τα στοιχεία του δεν επιβιώνουν απλώς στο περιθώριο της σύγχρονης κοινωνίας αλλά μεταλλάσσονται αενάως.

Πίσω από την περιγραφή των στολών αναγνωρίζεται ότι ο παραδοσιακός πολιτισμός δεν μένει στο περιθώριο της σύγχρονης κοινωνίας αλλά επηρεάζει την σύγχρονη κοινωνία.

Πρόκειται για βιβλίο, προϊόν πολύχρονης έρευνας, με άριστη επιστημονική υποστήριξη και βιβλιογραφική τεκμηρίωση. Πρόκειται για ένα σύγχρονο πολιτιστικό στοιχείο της Εύβοιας αλλά και της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και ειναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το mantoudi news δέν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στά σχόλια τους.