Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018

Ανακοίνωση της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ -Για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
-Για τη βιώσιμη ανάπτυξη
στο Δήμο μας- Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας 

Έδρα: Λίμνη 
τηλ. επικ. 6973404035 
e-mail: dimitris.e.alexiou@gmail.com

Πριν λίγες μέρες ( Πέμπτη 15.3.2018 ) συζητήθηκε έκτακτα στο Δημοτικό Συμβούλιο η αιφνίδια απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που ενέκρινε το αίτημα της Εταιρείας « ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ Α.Ε. » για αλλαγή του καυσίμου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του δίπυρου μαγνησίτη, από μαζούτ σε καύσιμο τύπου ΠΕΤ-ΚΟΚ (στερεό ανθρακοειδή).

Η απόφαση αυτή αποτελείται από είκοσι επτά ( 27 ) σελίδες, αναφέρεται σε εξήντα ( 60 ) νόμους και αποφάσεις ( ΚΥΑ ) με είκοσι πέντε ( 25 ) κεφάλαια – θέματα σε διακόσιες ( 200 ) παραγράφους και πλέον. Το θέμα αυτό έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2016, μετά από νέα αίτηση της εταιρείας την 23-6-2017. Δυστυχώς καμιά ενημέρωση δεν είχαμε από τότε, εκτός εάν και η Δημοτική μας αρχή δεν έμαθε για το σοβαρό αυτό γεγονός.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ Ξεφυλλίζοντας μερικά κεφάλαια του σχεδίου απόφασης, διαπιστώνουμε τα εξής: α. Ο νέος σχεδιασμός της εταιρείας θα μειώσει την παραγωγή δίπυρου μαγνησίτη κατ’ έτος κατά 52%.

β. Το καύσιμο μαζούτ που χρησιμοποιείται μέχρι τώρα είναι πολύ χαμηλό σε θείο ( SO2 ) και σε άλλους ρύπους ενώ το νέο καύσιμο ( ΠΕΤ – ΚΟΚ ) έχει  σημαντική αύξηση του διοξειδίου του θείου ( SO2 ) κατά 42%.

γ. Θα υπάρχουν και άλλα ρυπογόνες ουσίες ( όπως διοξείδιο του αζώτου (NO2 ), αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣΙΟ), μόλυβδος ( pd ), βενζόλιο, μονοξείδιο του άνθρακα( CO ), όζον ( Ο3) και άλλα τοξικά μέταλλα, για τα οποία πρέπει να υπάρχει επίσημη επιστημονική ενημέρωση για τα επιτρεπτά όρια που ισχύουν, τα ποσοστά των ρύπων που θα εκπέμπονται για κάθε μέρα και κατ’ έτος και το ποσοστό επικινδυνότητας για τον άνθρωπο και το γύρω περιβάλλον.

δ. Αναφέρεται συνέχεια μέσα στην απόφαση ο χώρος ως επιχειρηματικό πάρκο ( ΤΥΠΟΥ Α ) υψηλής όχλησης, που σημαίνει ότι τα υλικά και οι επικίνδυνοι ρύποι είναι διαφορετικοί, ανάλογα με την κατηγορία του επιχειρηματικού πάρκου.

Σημειώνουμε εδώ ότι, αυτό είναι το πρώτο δυσάρεστο γεγονός που μας ήρθε ξαφνικά και χωρίς διαφάνεια. Θα έχουμε συνέχεια και άλλα, πολύ χειρότερα. Οι πληροφορίες που έχουμε από άλλα πάρκα το επιβεβαιώνουν.

--------------------------------------------------------------
Συνδημότες, ο αγώνας που χρόνια τώρα κάνουμε, για επιχειρηματικό πάρκο μέσης όχλησης είναι η καλύτερη και ισορροπημένη λύση για την περιοχή μας. Μειώνει την ανεργία, δίνει θέσεις εργασίας και ωφελούνται όλοι οι κλάδοι παραγωγής : Ο αναπτυσσόμενος τουρισμός – υπηρεσίες, η γεωργία -αλιεία και οι εξορυκτικές δραστηριότης του λευκολίθου της περιοχής. Τη λύση του πάρκου μέσης όχλησης πρέπει να υιοθετήσει και η εταιρεία της ΤΕΡΝΑ, εάν πράγματι θέλει να κάνει κάτι θετικό στην περιοχή μας. Επί πλέον η λύση αυτή σταματάει τη διχόνοια που έχουν σπείρει μεταξύ των κατοίκων από το 2010 και έπειτα, αυτόκλητοι επαγγελματίες καλοθελητές.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

α. Από αύριο η Δημοτική αρχή να πάρει πρωτοβουλίες υπεύθυνης ενημέρωσης συμβουλευόμενη ειδικούς επιστημονικούς φορείς για το καύσιμο (ΠΕΤ – ΚΟΚ ): Πολυτεχνείο- Δημόκριτο- και μεγάλες ΜΚΟ.

β. Εμείς σαν Κίνηση Πολιτών πήραμε την πρωτοβουλία αυτή και σύντομα περιμένουμε απαντήσεις.

γ. Η Δημοτική Αρχή, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι κάτοικοι της περιοχής μας, να δραστηριοποιηθούν και να πιέσουν με κάθε τρόπο τα αρμόδια Υπουργεία, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές του νομού για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου (ΤΥΠΟΥ Β) μέσης όχλησης.

Δίνεται τώρα η δυνατότητα, ώστε στα νέα Θεσμικά Χωροταξικά Πλαίσια (Γ.Π.Σ και Περιφερειακό Στερεάς Ελλάδας) να δοθεί η κατεύθυνση αυτή.


Οι βουλευτές του νομού μας καλούνται να δραστηριοποιηθούν και να πιέσουν στην κατεύθυνση αυτή. Πρέπει να εξαντλήσουν όλη τη δύναμη που έχουν και να μην υποχωρούν, όταν πιστεύουν σε ένα δίκαιο αίτημα και σε έναν δίκαιο αγώνα της πλειοψηφίας του Δήμου μας.
Η απουσία μερικών είναι εμφανής, αλλά αυτό νομίζουμε θα το κρίνει η τοπική μας κοινωνία…

Ο                                                                                           Ο

Πρόεδρος                                                                        Γραμματέας

Αλεξίου Δημήτρης                                                           Ψαρρός Γιάννης(τα μέλη και οι φίλοι της Κίνησης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και ειναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το mantoudi news δέν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στά σχόλια τους.