Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο στην υποβολή πρότασης για «Επιχορήγηση μελετών" της "Μεγάλης Οικίας"



Απεικόνηση της "Μεγάλης Οικίας"ως Πολυχώρο Πολιτισμού και Μουσείο-Εκθετήριο αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική προμελέτη.
Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε την υποβολή πρότασης για «Επιχορήγηση μελετών ωρίμασης έργου  ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΙΚΙΑΣ»  στην Τ.Κ. ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ»   προϋπολογισμού 68.500,00€ 
Η πρόταση θα υποβληθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Ταμείου Παρακαταθηκών. Η χρηματοδότηση της δράσης θα επιτρέψει την δημοπράτηση της εκπόνησης των μελετών, βασικής προϋπόθεσης για το επόμενο στάδιο που είναι η αναλυτική κοστολόγηση και χρηματοδότηση του τελικού έργου της ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΙΚΙΑΣ».
Στο Μαντούδι, δίπλα στην κεντρική πλατεία, υπάρχει το ιστορικό κτίριο «Μεγάλη Οικία», το σπίτι  του τελευταίου γαιοκτήμονα του Μαντουδίου και πολιτικού Βασιλείου Βουδούρη που διετέλεσε επί σειρά ετών υπουργός Ναυτικών και πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο περί τα 200 τ.μ. ανά όροφο, κατασκευής του 1885, το οποίο μετά την πώληση του κτήματος Βουδούρη το 1895 πέρασε την ιδιοκτησία του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Μαντουδίου, ως δωρεά του πρώην ιδιοκτήτη.

Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την 4640/1431/16.3.1999 του Υπουργείου Πολιτισμού
Στον α’ όροφο, οι οροφές των δωματίων κοσμούνται από θαυμάσιες ταβανογραφίες
Το κτίριο έχει υποστεί σοβαρές φθορές από το χρόνο. Ο Συνεταιρισμός προσπαθεί την αναπαλαίωσή του και τη μετατροπή του σε μουσειακό χώρο-εκθετήριο αρχαιολογικών ευρημάτων και σε  πολυχώρο πολιτισμού και εκδηλώσεων ανοιχτό στην κοινωνία της περιοχής και έχει ήδη εκπονηθεί μια αρχική προμελέτη.

Όμως η ένταξη του κτιρίου σε οποιαδήποτε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, προϋποθέτει την ύπαρξη μιας σειράς ολοκληρωμένων και πληρέστατων οριστικών μελετών, που αφορούν :

·         Σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος εξαρτημένο σε ΕΓΣΑ' 87, απαραίτητο για την έκδοση άδειας δόμησης

·         Επικαιροποίηση Παθολογίας, Σύνταξη φακέλου για την έκδοση άδειας δόμησης, οργάνωση και διεκπεραίωση των αδειοδοτήσεων από τις αρμόδιες αρχές.

·         Πλήρης Τεχνική Έκθεση Στατικών και Στατική Μελέτη για την αδειοδότηση

·         Μελέτη μηχανολογικών για την αδειοδότηση

·         Μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης διάκοσμου και λοιπών στοιχείων εσωτερικού χώρου του κτιρίου για την αδειοδότηση από τις αρμόδιες αρχές.

Η εκτίμηση του προϋπολογισμού των ανωτέρω μελετών με τιμές δημοσίου ανέρχεται  περί τις 68.500,00€ ενώ εκτιμάται ότι το τελικό κόστος, μετά την κατάθεση των προσφορών μπορεί να μειωθεί ως και 50%. 

Ο Συνεταιρισμός δεν διαθέτει πόρους ούτε για την εκπόνηση των μελετών, ούτε πολύ περισσότερο για την αναπαλαίωση του Κτιρίου. Κατά καιρούς έχουν γίνει προσπάθειες συνεργασίας Δήμου – Συνεταιρισμού για την χρηματοδότηση της αναπαλαίωσης χωρίς αποτέλεσμα. Η συνεργασία στηρίζεται στη λογική της μακροχρόνιας παραχώρησης χρήσης του κτιρίου στο Δήμο και ο Δήμος να αναλάβει το κόστος της αναπαλαίωσης μιας και μπορεί  να είναι δικαιούχος σε χρηματοδοτικά προγράμματα.


Ένα τέτοιο πρόγραμμα χρηματοδότησης είναι η υπ’ αριθμ. 4124/30.03.2018 Πρόσκληση υποβολής  προτάσεων ένταξης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Επιχορήγηση μελετών ωρίμασης έργων των ΟΤΑ» Β’ Δράση, της Δνσης Δανείων ΟΤΑ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων


Για την πρόσκληση αυτή υπήρξε το υπ’ αριθμ. 617/7.09.2018 αίτημα του Συνεταιρισμού προς το Δήμο, ο οποίος αναποκρίθηκε για την ένταξη της «Μεγάλης Οικίας» στο ανωτέρω πρόγραμμα επιχορήγησης μελετών,οπου και ομόφωνα ψηφίστηκε απο το Δημοτικό Συμβούλιο.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.