Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Το δικαίωμα της ψήφου είναι ένα κεκτημένο, του οποίου η αξία σήμερα δεν γίνεται αντιληπτή





Από: Βασίλης Μακρής

 
 
 
Η παρακάτω ανάρτηση δεν αποσκοπεί σε καμία πολιτική τοποθέτηση και πεποίθηση, είναι ορισμένες σκέψεις της υπάρχουσας κατάστασης:Τους τελευταίους μήνες δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι η χώρα τρέχει ακατάπαυστα σε έναν εκλογικό στίβο μάχης.

Χορηγούμενες διαφημίσεις σε όλα τα Μέσα Μαζικής ενημερώσης, αλόγιστη χρήση φυλλαδίων και σταυρωμένων ψηφοδελτίων στους δρόμους, φιέστες με φανταχτερά χαμόγελα και ανερμάτιστες υποσχέσεις, συζητήσεις και φιλονικίες στις καφετέριες, στα λεωφορεία, στις πλατείες, τηλέφωνα και μηνύματα σε ανθρώπους που ζήτημα είναι να έχεις μιλήσει μία φορά και οι ατελείωτες λίστες υποψηφίων προσώπων που δεν παίζει να ξέρουν ακόμη και οι ίδιο γιατί κατεβαίνουν και τι μπορούν να προσφέρουν, είναι ένα μέρος από τα πολλά, που διαμορφώνουν το κλίμα της περιόδου αυτής.

Είναι πασιφανές πως σε όλο αυτό, βρίσκονται και πρόσωπα καθαρά ή όσο το δυνατόν καλύτερα από τους άλλους , που δεν είναι έρμαια του πολιτικού παιχνιδιού των φώτων και του τυχοδιωκτισμού, αλλά μέσα από την καθημερινές πράξεις αρωγούν και συνηγορούν στο να βγάλουν την κοινωνία, τον δήμο και το κράτος από το τέλμα τους.

Παράλληλα, δεν πρέπει να περαστεί στη λήθη της ιστορίας και να θεωρηθεί ως δεδομένο το δικαίωμα που μας δίνεται απλόχερα αύριο.

«Η ιστορία της ψήφου χαρακτηρίζεται από πολλούς αγώνες.
Η ψήφος είναι αποτέλεσμα διεργασιών μέσα στα πολιτικά συστήματα και αγώνων των υπηκόων να τους αναγνωριστεί η ιδιότητα του πολίτη μέσω της λαϊκής κινητοποίησης έναντι του μονάρχη– αυτοκράτορα. Επίσης, αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του δημοκρατικού πολιτεύματος και τρόπος να επηρεαστεί η πολιτική ζωή, μέσω της λαϊκής εντολής για τις αντίστοιχες πολιτικές αποφάσεις προς τους εκλεγμένους αντιπροσώπους. Το δικαίωμα της ψήφου είναι ένα κεκτημένο, του οποίου η αξία σήμερα δεν γίνεται αντιληπτή. »

Ας πάμε τώρα σε ένα φαινόμενο το οποίο παγιώνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια την ημέρα των εκλογών, αυτό της αποχής.
Είναι όντως λύση και γροθιά στο στομάχι του συστήματος;
Η απάντηση είναι πολυσχιδής και πολύπλοκη.
Σίγουρα κάπου σε εκείνο το μακρόσυρτο χαρτί θα υπάρχει ένα ή περισσότερα πρόσωπα που αξίζουν( έστω και αν το πας διά της ατόπου απαγωγής), που κάτι κάνουν και αγαπούν να το κάνουν, ίσως πάλι και όχι.
Αν όντως έχεις ενημερωθεί, έχεις ψάξει και ξέρεις γιατί ακολουθείς την αποχή, δηλαδή γίνεται με επίγνωση και συνειδητά, τότε μπράβο σου! Σε περίπτωση πάλι που λόγω συγκυριών (χρήματα, χρόνος, απόσταση κτλ) δεν μπορείς να παρευρεθείς για να ασκήσεις το δικαίωμα σου και έτσι αναγκαστικά απέχεις, τότε πάλι μπράβο σου! Αν όμως βαριέσαι να πας, χρησιμοποιείς ως πρόσχημα την πολυμασιμένη φράση «όλοι ίδιοι είναι και θα κάνουν τα ίδια» , δεν έχεις ενημερωθεί για κάτι που αφορά το μέλλον και τη βελτίωση της ζωής σου και κατ'επέκταση του τόπου και της χώρας σου, τότε είσαι λάθος.

Μεγαλύτερο είναι το λάθος όταν διαπράττεται από εμάς,τους νέους, είναι άλογο από τη στιγμή που η κοινωνία εξελίσσεται, η εκπαίδευση όλων είναι τουλάχιστον επαρκής, η τεχνολογία και ο τύπος είναι πιο προσβάσιμα από ποτέ, με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση να υποβόσκουν σε ατέρμονο Ρυθμό, εμείς να μένουμε παρίες και αδρανείς αφήνοντας την κρίση παλαιότερων γενεών, με άλλες αντιλήψεις και πρακτικές να μιλάνε και να αποφασίζουν για το μέλλον μας.

Έτσι βάζοντας επί τάπητος όλα αυτά, αποφάσισα ότι είναι επιτακτικό για μένα,η πρώτη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος μου, να ασκηθεί και για τις τέσσερις εκλογικές διαδικασίες.

Οι εκλογές δεν θα αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό αν οι πολίτες δεν πιέσουμε δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση. Μέριμνά μας, λοιπόν, πρέπει να είναι η πολιτική εγρήγορση και συμμετοχή, σε όλα τα επίπεδα, καθημερινά. Μόνο τότε οι εκλογές μπορεί να είναι ένα πρόσθετο στοιχείο ουσιαστικής δυναμική.

Αύριο ψηφίζουμε.

Υ.Γ. μια μικρή συμβουλή: προσοχή στις ακρότητες που θίγουν και προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αν είναι να τις υποστηρίξετε καλύτερα να πάτε για καφέ, και μετά έχετε λίγους μήνες να ενημερωθείτε και να ψάξετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.