Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Βρίσκει ευήκοα ώτα ,η πρόταση για την "Ιστορική Έδρα"

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηρέως είχε αποφασίσει στις 14/5/12 ομόφωνα την Ιστορική Έδρα του νεου δήμου για το Μαντούδι
 Το 2012 το Δημοτικό Συμβούλιο Κηρέως, σε έκτακτη Συνεδρίαση, είχε αποφασίσει ομόφωνα ,  απειλώντας  μάλιστα με διακοπή της λειτουργίας του Δήμου Κηρέως, προκειμένου ο Υπουργός να δεχθεί το Μαντούδι σαν Ιστορική Έδρα στο νεο δήμο.

 Εκτοτε οι Δήμαρχοι Ψαρρός και Καλυβιώτης δεν τόλμησαν ,λόγω τοπικιστικής αντίληψης, να φέρουν πρόταση προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας.

Ευελπιστούμε ο νέος Δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης, να θέσει  το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ,στο δίκαιο αίτημα του Κηρέα, αποδίδοντας την τιμητική διάκριση στην περιοχή  μας

  Τι είναι η "Ιστορική Έδρα"

Η "Ιστορική έδρα είναι τιμητικός τίτλος της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης, ο οποίος αποδίδεται σε οικισμούς που δεν αποτελούν έδρα κάποιου δήμου, αλλά φέρουν για ιστορικούς λόγους μεγάλη συμβολική βαρύτητα.

Πιο συγκεκριμένα, οι λόγοι μπορεί να άπτονται της αρχαίας (π.χ. Παλαιά Επίδαυρος στο Δήμο Επιδαύρου, Βεργίνα στο Δήμο Βέροιας) και της νεότερης ιστορίας (π.χ. Κομμένο στο Δήμο Σκουφά), της συνεισφοράς στην τοπική οικονομία και πολιτισμό (π.χ. Δελβινάκι στοΔήμο Πωγωνίου), του αρχιτεκτονικού κάλλους (π.χ. Όλυμπος στο Δήμο Καρπάθου) κ.ά.
Η διαφορά της ιστορικής από την διοικητική έδρα είναι ότι στη δεύτερη βρίσκονται συγκεντρωμένες οι κεντρικές υπηρεσίες και λειτουργίες του δήμου, ενώ στην πρώτη λαμβάνουν χώρα κυρίως εορτές και τελετές.

Η ύπαρξη ιστορικής έδρας είναι προαιρετική. Για να αναγνωριστεί ένας οικισμός ως τέτοια, απαιτείται πρόταση του δήμου προς το Συμβούλιο Τοπωνυμιών, το οποίο λαμβάνει την τελική απόφαση."
 πηγή:  Βικιπαίδεια,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.